Güncelleme Tarihi:
150 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biriyken 4 yıl önce iflasına karar verilen Uzel Makine A.Ş’de sular durulmuyor. Müflis durumdaki
Anılan varlıklar için geçtiğimiz 6 Mayıs günü icradan satış ihalesi yapıldı. İhaleye, KİPTAŞ ve Vera Varlık Yönetimi A.Ş katıldı. İhaleyi 225 milyon liralık teklif ile Vera Varlık kazandı.
DİLEKÇEDE ÇARPICI İDDİALAR
Ancak, anılan ihalenin iptali için yeni bir davanın açıldığı ortaya çıktı. Hurriyet.com.tr’nin edindiği belgelere göre, anılan davayı, 2012’de iflasına karar verilen Uzel Makine için oluşturulan iflas maması memurları açtı. Anılan masada, alacaklı temsilcileri bulunuyor. Dava dilekçesinde, 6 Mayıs’taki ihalede yolsuzluk yapıldığı bir dizi usulsüzlük yapıldığı öne sürüldü.
İstanbul 15. İcra Hukuk Mahkemesinin, icra ihalesini iptal etmesi için mahkemeye sunulan dilekçede yer alan iddialar şöyle:
BORÇ MİKTARI 600 MİLYONU AŞIYOR
*Uzel’in alacaklı sayısı bin 650 alacaklısı bulunuyor. Söz konusu alacaklıların bin 400’ü Uzel işçileri. Müflis durumdaki Uzel’in borcu, faziler hariç 600 milyon TL.
*İhaleye ilişkin kıymet takdiri raporu ilgililere tebliğ edilmedi.
*Satışı istenen gayrimenkullere ait son imar durumu dosyada bulunmuyor. Zira bölgede sürekli imar değişikliği var. Bu şekilde sarış yapılamaz. Dosyada güncel tapu kaydı dosyada yok.
İLK SATIŞTAN VAZGEÇTİ
*İhalede açıkça yolsuzluk yapıldı, ihaleye fesat karıştırıldı*İhaleyi kazanan şirketin kuruluş tarihi ile, Uzel için iflas kararının açıklandığı tarih aynı.
*İhaleyi kazanan şirketin, ipotekli borçları temlik almak dışında başka bir faaliyeti yok.
*Bu fabrika ve arsalar için 13 Kasım 2015’te de ihale yapıldı. O ihalede, Uzel 382 milyon 772 bin TL’ye satışa konuldu. Vera Varlık o ihalede 320 milyon 100 bin, KİPTAŞ ise, 320 milyon 150 bin TL teklif verdi. Ancak, Vera o günkü satıştan vazgeçti ve ihale düştü.
AMAÇ ALACAK TAHSİLİ DEĞİL
*Bu kez yapılan ihalede KİPTAŞ 221 milyon 400 bin, Vera Varlık ise 225 milyon TL teklif verdi. Ve ihaleyi Vera Varlık kazandı.
*Vera’nın amacı, alacak tahsili değil. Eğer amaç bu olsaydı 320 milyon TL’yi geri çevirmezdi. Vera Varlık, yüzlerce alacaklının hakkı olan gayrimenkulleri yok değerine ele geçirmek istedi.
İHALEYE FESAT KARIŞTI
*Vera Varlık ve KİPTAŞ, birlikte hareket ediyorlar görüntüsü sergiledi. İhaleye fesat karıştırıldı.
*Uzel, rayiç değerinin çok altında bir fiyata satıldı. Yalnızca arsaların değeri 250 milyon doları aşıyor. Arsaların dışında fabrika binaları ve yüzlerce makine bulunuyor.
GERÇEK DEĞERİ 832 MİLYON TL
*İflas masası olarak geçtiğimiz 29 Ocak tarihli kıymet takdiri raporu hazırlattık. Bu rapora göre arsa ve binaların değeri 831 milyon 947 bin 522 TL çıktı. Bu değer ile Vera Varlık’a ihale edilen fiyat arasında 600 milyon TL fark var.
*İhaleyi alan Vera Varlık’ın arkasında başka isimler var. Eğer, ihale iptal edilmezse ne işçiler ne tedarikçilerden oluşan yüzlerce firma hiçbir alacağını tahsil edemez.
TÜRKAN UZEL DE DAVA AÇTI
İhalenin iptaline yönelik Türkan Uzel'in de geçtiğimiz günlerde dava açtığı öğrenildi. Uzel'de ortaya çıkan mali sıkıntılar sonrası aile üyeleri arasında da sorunlar çıkmış, karşılıklı bir çok dava açmışlardı.
VERA VARLIK: İDDİALAR GERÇEK DIŞI
Vera Varlık A.Ş avukatı Esra Ulcay ise, Hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, davaya konu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Av. Ulcay, anılan davaya savunma dilekçelerini sunduklarına işaret ederek, “Vera Varlık, bugüne kadar 24 bankanın tahsili gecikmiş alacaklarını devraldı. Dava dilekçesinde yer alan hiçbir iddia dosya kapsamı ile bağdaşmıyor. İhale hukuka uygun, şeffaf olarak gerçekleştirildi. İhalenin kesinleşmesi halinde, tüm işçilik alacaklıları alacaklarını tahsil edebilecekler. Gerçekleşen ihaleye esas kıymet takdiri, Mahkeme tarafından tespit edilen ve kesinleşen değerdir” dedi.
ŞİRKET ORTAĞI AVUKAT İÇİN KRİTİK İDDİA
Öte yandan Uzel Makine ihalesini kazanan Vera Varlık ile ilgili de çarpıcı bir iddia gündeme geldi. 2012'de kurulan şirketin ortaklarından biri de Av. Aykut Özoran. Av. Özoran'ın daha önce de, Uzel'in sahipleri adına alacaklılar ile görüştüğü öğrenildi. Alacaklılar arasında yer alan bir banka yetkilisi, Önder Uzel adına kendileri ile görüşen ismin Av. Özoran olduğunu öne sürdü. Bu iddiayı, konuya yakın başka kaynaklar da ifade etti. Av. Özoran'ın şirkette yüzde 10 hissesi, oğlu Ekin Özoran'ın da yüzde 20 hisesi bulunuyor. Ekin Özoran aynı zamanda şirketin yönetim kurulu üyesi. Söz konusu iddiaya ilişkin aradığımız Av. Aykut Özoran'dan ise bir dönüş olmadı.