Güncelleme Tarihi:
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran Cumartesi, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ise pazar günü yapılacak. 2 milyondan fazla adayın ter dökeceği sınavda, dikkat edilmesi gereken noktalar var. Üstelik bu kurallara uymayanların sınavı iptal edilebiliyor, gerekli belgeleri yanında bulundurmayanlar da salonlara alınmıyor. Peki, adaylar hangi belgeleri yanında götürmeli ve hangi kurallara uymalı?
GİRİŞ BELGESİ VE NÜFUS CÜZDANI MUTLAKA OLMALI
Öncelikle YKS’ye giderken Sınava Giriş Belgesi’nin renkli veya siyah-beyaz çıktılarını mutlaka yanınıza almanız gerekiyor. Belgenin üzerinde sınava gireceğiniz merkez, bina, salon bilgileriyle fotoğrafı yer alacak. Sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesi’ni yanlarında bulundurmayanlar, sınav binasına alınmayacak. Giriş belgesinin üzerinde fotoğrafınızın bulunması zorunlu. Bu belgenin yazıcıdan çıktısını alırken üzerindeki fotoğrafın görünür olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç, ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. olursa sınavınız geçersiz sayılacak. Sınava Giriş Belgesi’ni kaybedenler, internetten yenisini edinebilirler. Yanınızda bulundurmanız gereken diğer belge ise nüfus cüzdanı/T.C kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport. Bunların dışında Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Mavi Kartlar ile pasaportları olmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kimlik Kartı geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilecek.
YKS sırasında uyulması gereken kurallar ise şöyle:
BİLGİLERİNİZİ DİKKATLE KONTROL EDİN
Sınavın yapılacağı sınıfa girdikten sonra bilgilerinizi doldurmak için cevap kağıtları dağıtılacak. Bu belgenin üzerinde adınız, TC Kimlik Numaranız ve fotoğrafınız olacak. Cevap kâğıdındaki bilgilerle sınava giriş belgelerindekini karşılaştırın. Bu, sizin sorumluluğunuzda. Eğer bir uyumsuzluk tespit edersiniz bunu salon görevlisine derhal bildirmeniz gerekiyor. Gerekli kontrolü yapmadan sizin için düzenlenmemiş evrakını kullanırsanız, sınavınız geçersiz sayılacak.
CEVAP KAĞIDINI DOĞRU DOLDURUN
Kitapçıkların üzerindeki ‘soru kitapçık numarasını’ cevap kâğıdı üzerindeki ilgili alana yazıp kodlamanız gerekiyor. Bunu yazıp kodlamaz veya yanlış yazarsanız, kağıdınız ÖSYM tarafından değerlendirilmeyecek. Bütün adaylara 9 punto cevap kâğıdı verilecek.
DÜZGÜN İŞARETLEME YAPIN
YKS’de tüm sorular çoktan seçmeli. Bu nedenle cevap kağıdında, derslerin yer aldığı bölümleri yuvarlağın dışına çıkmadan, belirgin bir şekilde doldurmalısınız. Yarım bir şekilde veya birden çok şıkkı doldurursanız, optik okuyucu cevabınızı değerlendiremez. Ayrıca optik okuyucular silik izleri de okuyabilir. Bu nedenle cevabınızı değiştirirseniz, düzgün bir şekilde silmelisiniz. Özellikle verilen bir cevap silinip yerine başka bir cevap işaretlendiğinde, çok iyi silinmeli.
SALON GÖREVLİLERİNE SORUN
Sınav başlamadan önce cevap kağıdınızı doldururken aklınıza takılan soruları salon görevlisine sormaktan çekinmeyin. Onlar sınav başlamadan önce gerekli işlemleri yapmanız için orada bulunuyor. Ancak ‘sınav başladıktan sonra’ görevlilere soru sormanız yasak.
SON 15 DAKİKA SALONDAN ÇIKMAK YASAK
Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra TYT’de ilk 100; AYT’de ilk 135; YDT’de ise ilk 90 dakika tamamlanmadan dışarı çıkamıyorsunuz. Ayrıca sınavın bitmesine 15 dakika kala da salon terk edilemiyor. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra salondan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday tekrar sınav salonuna alınmayacak, binada bekletilecek.
KONUŞAN VE KOPYA ÇEKENİN SINAVI İPTAL
sınav sırasında konuşmak, kopya çekmek-vermek, salon görevlisine soru sormak, müsvedde kağıt kullanmak veya soru ile cevapları başka bir yere yazmak yasak. Ayrıca soru ve yanıtları cevap kağıdının arkasında yazar, diğer adaylardan kalem ve silgi gibi bir şeyler ister, cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlar, süre tamamladığındaysa çözme ve kodlamaya devam ederseniz sınavınız iptal edilir. Tüm bunlarla birlikte düzeni bozacak davranışlarda da bulunmanız gerekiyor.