Güncelleme Tarihi:
YKS’nin ilk kez uygulanacak olması ve bilinmezliğin, bazı adayların kaygısını artırdığını söyleyen uzmanlar, “Bu gereksiz çünkü sistem değişikliği tüm adayları etkileyecek” diyor. İşte Yıldız Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Engin Deniz’in tavsiyeleri:
Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınavda etkili kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun bir duygu. Öğrencilerin sınavda belli oranda kaygı duyması doğal. Normal düzeyde kaygı yaşayan öğrenci, daha uyanık ve dikkatli davranabilir; motivasyonu yüksek olduğu için aktif öğrenmeye hazırdır. Ancak öğrendiğini hatırlayamayacak kadar yüksek yaşanan kaygı başarısızlığa götürebilir.
OLUMLU İÇ KONUŞMA
Gerçekçi olmayan düşünce biçimlerinden kaynaklanan olumsuz iç konuşmalar da kaygı yaratıyor. “Sınavı kazanamamak, benim için dünyanın sonu olur. Beni kimse sevmez. Rezil olurum. Herkes benden daha iyi” gibi düşünceleri ortadan kaldıracak ya da minimuma indirecek olumlu iç konuşmalar yapmak, hayatın iniş-çıkışlarının olabileceğini ve sınavın ölüm-kalım savaşı anlamına gelmediğini fark ettirmek, kaygı ve beraberinde getireceği başarısızlığı önlemek için önemli. Sınav sabahı mümkünse ılık duş alın. Rahat kıyafetler giyin. Besleyici kahvaltı yapın. Sonuç, gelecek planları gibi konulardan uzak durun.
SINAVDA BUNLARA DİKKAT
Sorulara önyargıyla yaklaşmayın. Zor sorular çıktığı gibi kolaylar da olacak, bunlarda bit yeniği aramayın. “Kısa olan kolay, uzun soru zordur” diye düşünmeyin.
En rahat edeceğiniz bölümden başlayın. Yapamadıklarınızla çok vakit kaybetmeyin. İşaretleyip tekrar göz atın.
Diğerlerinin yavaş ya da hızlı olmasıyla ilgili düşünmeyin. “Sınavı başarıyla geçebilirim!” gibi telkinde bulunabilirsiniz.
Soru köküne dikkat edin, “değildir, olamaz, yanlıştır” ifadelerini kaçırmayın.
Tüm şıkları okuyun.
Optiğe dikkatli işaretleyin, kontrol edin.
UZMANA SOR
HÜRRİYET Gazetesi ve İstanbul Okan Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan ‘Uzmana Sor’ uygulamasıyla adaylar, Hürriyet Eğitim Müdürü Nuran Çakmakçı, İstanbul Okan Üniversitesi Eğitim Uzmanı Servet Gülsün Şirin ve Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’a YKS’yle ilgili sorularını sorarak, online cevap alabiliyor. Uzmanlar, YKS’ye kadar ve sonrasında adayların kafasına takılan soruları 7 gün 24 saat online olarak cevaplayacak.
YKS EVRAKLARI 428 TIR 1 UÇAKLA NAKLEDİLİYOR
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, YKS’nin lojistik olarak ÖSYM’nin tarihindeki bir hafta sonunda gerçekleştirdiği en büyük sınav olduğunu belirterek, “Sınav evraklarının naklinde 428 TIR ve 1 uçak kullanılıyor. Bunların hazırlanması, basımı ve paketlenmesi 40 gün sürdü. 4 milyon 548 bin 224 sınav kitapçığı ve cevap kağıdı basıldı. 150 bin sınav evrakı kutusu kullanıldı. Sınav evrakları basımı, paketlenmesi ve araçlara yüklenme işlemleri tamamlandı” dedi.