Güncelleme Tarihi:
Adana'da yaşanan olay nedeniyle gündemdeki yerini de koruyan öğrenci yurtlarına ilişkin düzenleme, kanunun dikkat çeken hükümleri arasında yer alıyor. Buna göre, "özel barınma hizmeti sunan kurumlar" ifadesiyle bu alan geniş bir yelpazeyi içerecek şekilde düzenleniyor. Artık öğrencilere barınma hizmeti vermek amacıyla açılacak iş yerleri, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsat almak zorunda olacak. Bu durumda, söz konusu iş yerleri Bakanlığın istediği tüm şartları eksiksiz yerine getirecek. Eksik bir durum tespit edilirse iş yeri kapatılabilecek. Şartlar yerine getirilmeden öğrencilere barınma hizmeti verildiği için kapatılan iş yerinin sahibi, 5 yıl süre ile bir daha böyle iş yeri açamayacak.
Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında eğitim ve öğretim faaliyetlerini yapan ancak bu kanuna uygun olarak kurum açma izniyle iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyen yerleri kuran veya işletenlere, asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak.
İzin aldığı halde 2 yıl içinde faaliyete başlamayan, faaliyete başladıktan sonra yönetmelikte belirtilen süreden daha fazla izinsiz ara veren veya söz konusu izni amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların kurum açma izni ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek.
İntihal yapan meslekten çıkarılacak
Kanunla akademik çevrelerde rahatsızlık yaratan konuların başında gelen intihal konusu da yasada yer buldu.
Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallar çerçevesinde atıf yapmadan kendi eseri gibi gösterenler, üniversiteden atılacak.
Çırak ücretlerine devlet katkısı
Kanun, çıraklık eğitimi ile ilgili önemli bir düzenlemeyi getiriyor. Çıraklık eğitimi artık zorunlu ortaöğretim (lise) kapsamına alınıyor.
Aday çırak ve çırakların yanı sıra staj yapan mesleki ve teknik okul öğrencilerine de işletmelerce ücret ödenecek. Bu kişilere 20 ve daha fazla personel çalıştıran iş yerlerinde asgari ücretin net tutarının yüzde 30'undan; 20'den az personel çalıştıran iş yerlerinde yüzde 15'inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret verilemeyecek.
Çırak olarak mesleki eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin yüzde 30'undan az ödeme yapılmayacak. Öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; 20'den az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, 20 ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri devlet katkısı olarak ödenecek.