Güncelleme Tarihi:
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) önceki gün yayınlanan 2016 Faaliyet Raporu’nda liselilerin yaklaşık yüzde 30’unun devamsızlık yaptığı ortaya çıkmıştı. Bakanlık özellikle mesleki ve teknik liselerde bunun azaltılması için okulları uyardı. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin imzasıyla gönderilen genelgede, yapılan araştırmalara değinilerek devamsızlığın okul başarısı, terki, suç işleme ve zararlı madde kullanımı gibi birçok konuyla ilgili olduğu hatırlatıldı. Öğrencilerin okula gitmesi için bütün adımların atılması gerektiği belirtilen ‘Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında devamsızlığın azaltılması’ konulu genelgede yapılacaklar şöyle özetlendi:
YASAL YAPTIRIM
Devamsızlığı alışkanlık haline getirenler ile bir okulda kaydı olup da derslere hiç gitmeyen öğrencilerin okula devam etmesi için gerekli tedbir alınacak. Özellikle devamsız öğrenciler başta olmak üzere hepsinin okulda bulunma sürelerinin artırılması amacıyla daha fazla sosyal, sportif, kültürel ve bilimsel etkinliklere katılımları sağlanacak.
- Öğrenci ve velilerin bu konuda bilinçlendirilmesinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’yle uzman desteği için işbirliği yapılacak.
- Problemlerin çözümü için Rehberlik Araştırma Merkezleri’nce yönetici ve öğretmenlere rehberlik çalışması yürütülecek.
- Pansiyonlardaki öğrencilerin sosyo-kültürel faaliyetlerle okula bağlılıkları artırılacak.
- Ekonomik nedenle çalışmak zorunda olan devamsız öğrenciler için okul aile birlikleri ve yerel yönetimlerle, maddi destek imkânları oluşturulacak.
Öğrencinin ‘Şartlı Nakit Desteği’ne, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı veya belediyelerin verdiği sosyal yardımlara, 10 ve 11’inci sınıfta yazın İŞKUR’ca uygulanan iş başı eğitime yönlendirilmesi ve 12’nci sınıfta işletmede beceri eğitimine gönderilerek ailesine maddi destek olması sağlanacak.
- Devamsızlığın tespiti için okul yönetimi, okul ve sınıf rehber öğretmeninden oluşan ekip kurularak nedenler araştırılacak. Velilerle iletişime geçilerek gerekirse ev ziyareti yapılacak.
- Devamsızlık bir saat dahi olsa e-Okul’a işlenerek veliye e-posta veya SMS ile bildirilecek.
- Yapılan bütün çalışmalara rağmen okula devamı sağlanamayan öğrenci ve velileri hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde yasal yaptırımlar uygulanacak.
MESLEK LİSLERİNDE FAZLA
Bu arada MEB ‘2017 Performans Programı’nda devamsızlık oranının en fazla mesleki ve teknik liselerde olduğu bilgisi yer almıştı. 20 gün ve üzeri devamsızlık yapan öğrenci oranı genel ortaöğretimde 2015’te yüzde 42.36 iken, 2016’da yüzde 28.74’e geriledi. Meslek liselerinde devamsızlık oranı 2015’te yüzde 46.25, 2016’da yüzde 42.93 olarak tespit edilmişti. Anadolu imam hatip liselerinde 20 gün ve üzeri devamsız öğrenci oranı ise 2015’te 41.17, 2016’da 35.87 olarak raporda yer almıştı.