Güncelleme Tarihi:
YGS boyunca çocuklarını bekleyen ailelerin sınav bitişine doğru heyecanları daha da arttı. Üniversite kapısı önünde oluşan gazeteci ve veli kalabalığı yüzünden öğrenciler zaman zaman ailelerini bulmakta zorluk çektiler. 160 dakika dolup da öğrenciler çıkmaya başladığında ailelerini bulmakta zorluk çektiler. Saat 12.40'ta sınavdan çıkan öğrencilerin kimi matematikte iki şık arasında kaldığını söylerken, kimi de din kültürü sorularının zor olduğunu belirtti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde sınava giren adaylar sınavla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
İrem Kurşunlu (Aydın Doğan İletişim Meslek Lisesi): Türkçe biraz karışıktı, birkaç soruda iki şık arasında kaldım, paragraflar uzun değildi bence. Din kültürü biraz zordu. Sosyal soruları iyiydi ama. Üç boş bıraktım, onun dışındakileri yaptım. Sinema televizyon ya da halkla ilişkiler okumak istiyorum. LYS hazırlığına devam edeceğim.
Merve Aydın (Mezun): Bu sene ikinci girişim. İyi geçti, zor değildi. Umarım istediğim olur. Matematikte iki şık birbirine biraz yakındı. Türkçe kolaydı, coğrafya da kolaydı. Matematik ve fende biraz zorlama vardı. Sosyal hizmetler bölümü istiyorum. Eşit ağırlığım ben. İnşallah istediğim yer olur. Matematikte birkaç boş bıraktım, yanlış çıkacağına boş olsun dedim.
Ahmet Çetinkaya (Bahçelievler Türk Telekom Endüstri Meslek Lisesi): Beklediğimden iyi geçti sınav. İngiliz edebiyatı bölümünde okumak istiyorum. Türkçe’de bence paragraf fazla yoktu. Matematikte şıklar insanı ikilemde bırakıyordu biraz. Felsefe zordu, terim çok vardı. Din kültüründen bir iki soru zordu. Sosyalden genel olarak iki-üç boşum var, onun dışındakileri yapabildim. LYS hazırlığına başlayacağım şimdi. Dershaneye gidiyorum. Okul üç gün staj veriyor, ondan da izin alarak gittim.
Ev kadını da YGS’deydi üniversiteli de
Üniversiteye girişte birinci aşama olarak uygulanan ve 2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı. Tek oturumda düzenlenen sınavı İstanbul Maltepe’de Güzide Yılmaz İlkokulu’nda izledik.
Sabahın erken saatlerinde sınava gelen adayların heyecanlı oldukları gözlerden kaçmadı. Sınava katılan adaylar arasında öğrencilerin yanı sıra 42 yaşında ev kadını ve üniversite öğrencisi de vardı. Büyük maratonun ardından konuştuğumuz bazı adayların görüşleri özetle şöyle
Üniversiteye girişte birinci aşama olarak uygulanan YGS bugün yapıldı. Tek oturumda düzenlenen ve saat 10.00’da başlayan sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. YGS saat 12.40’ta tamam2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu sınav
Okumanın yaşı yok
Pınar Yılmaz (Ev Kadını): Anadolu Üniversitesi’nden mezun oldum, 42 yaşındayım ve uzun zaman sonra ikinci kez üniversite sınavına katıldım. Okumanın yaşı yok. Bu duyguları yeniden yaşmak güzeldi, eski günlere geri döndüm. Sınava çok çalışmadım. Sınavda Türkçe, fen konularını çözdüm. İkinci üniversiteyi okumak, İngilizce öğretmenliği yapmak istiyorum.
Dinde bazı terimleri bilmeden yapılamayacak sorular vardı
Ubeydullah Yılmaz (Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi): Sınav genel olarak iyiydi. Türkçe soruları şaşırtıcı değildi, ama çeldirici bazı sorular vardı. Matematik testinin problemleri farklıydı. Fen konuları yoruma dayalıydı. Din kültürü testinde ise bazı terimleri bilmek gerekiyordu. Yani bazı terimleri bilmeden yapılamayacak sorular vardı.
Aşura sorusu ilginçti
Asılı Çimen (Üniversite Öğrencisi / Okan Üniversitesi Pilotaj Bölümü): Bir vakıf üniversitesinde pilotaj bölümünde eğitim alıyorum. Sınava ikinci bir üniversite okumak için katıldım. Sorular genel olarak geçen yıla göre basitti. Ama geometri soruları biraz karışıktı, fizik kolaydı. Ancak din kültürü soruları zordu. Çok ilginç sorular vardı. Örneğin ‘Aşura‘ ile ilgili soru ilginçti. Felsefe testinde ise yazım yanlışlıkları vardı.