Güncelleme Tarihi:
Heyecanlılar. Aileleri son kez üzerlerinde saat, kolye, küpe var mı, diye kontrol ediyor. Sabahın erken saatlerinde İstanbul’un farklı yerlerinden yola çıkıp Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi’nin yolunu tutan yüzlerce veli ve öğrenci heyecanlı bir gün geçiriyor. Sadece İstanbul’da da değil, Türkiye’de 173 il veya ilçedeki eğitim kurumlarının önünde aynı sahne yaşanıyor. Çünkü bugün üniversiteli olmak için aylardır çalışan 2 milyon 178 bin 563 aday için büyük gün. Üniversiteye girişin ilk adımı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) saat 10.00’da başladı. Adaylar, 160 dakika boyunca 160 soruyu yanıtlamak için ter dökerken, aileler de okul bahçelerinde heyecanlı bir bekleyişe girdiler.
Biz de velilerin ve adayların heyecanına tanık olmak için İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin önündeydik.
TEMEL LİSEDE OKUMAK YARARLI OLDU
Sınav öncesinde konuştuğumuz öğrencilerden Müge Güler, Boğaziçi Temel Lisesi’nde öğrenci. Heyecanı yüzünden okunuyor. Ancak kendine güveniyor Güler, “Çok çalıştım. Özellikle matematik, türkçe ve sosyal bilimlere ağırlık vedim. Çünkü psikolog olmak istiyorum” diyor. Belgelerini son kez kontrol edip ailesiyle vedalaştıktan sonra sınava giriyor.
Fatma Arzu Aktaş, 42 yaşında bir üniversite adayı. Bundan 13 yıl önce daha yeni evlendiğinde girip de kazanamadığı üniversite sınavında bir kez daha şansını denemek istemiş. “Eşim çok teşvik etti” diyor, “Kendimi ölçmek istedim. İki yıllık ilahiyat kazanmak istiyorum. Eğer başarırsam sonrasında imam hatiplerde öğretmenlik yapabileceğim. Ancak gerçekten çok heyecanlıyım.”
ARAMALARDAN GEÇİP SALONA ALINDILAR
Sınav saati geldiğinde öğrenciler bir bir belgeleri kontrol edilip üniversite bahçesinden salonlarına yönlendirilirken, biz de onlarla ilerliyoruz. Kimi öğrenciler Bilişim Polisi’nin aramasından geçirilerek ceplerindeki pasolar, bozuk paralar, akbiller salon kapısı önündeki cama koyuluyor. Sınava geç kalan bir öğrenci güvenlik güçlerine belgelerini göstererek koşarak salona ilerliyor.
AİLELERDE DIŞARDA HEYECANLI ANLAR YAŞIYOR
Adaylar salonlara alınıp sınav başlarken, veliler bahçede beklemeye devam ediyor. Kızı Nazlı Akbaytürk sınavda olan Melahat Akbaytürk de bu velilerden biri. “Belli etmemeye çalıştı ama kızım çok heyecanlıydı. Biz ondan da heyecanlıyız. Dershaneye giderek hazırlandı. Daha önce hukuk fakültesinde deneme sınavına girdi, iyi puan almıştı. Zaten hukuk okumak istiyor. Belki sınava girdiği okulu kazanır.”
ÇOCUKLARI İÇİN DUA OKUYANLAR VARDI
Kimi veliler ise bekleyişlerini çocukları için dua okuyarak geçirdi. Behice Köz, oğlu Kürşad’ın sınavda olduğunu söyleyerek, “Bilim Koleji’ne gidiyor. Çok sıkı çalıştı. Denemelerden de iyi sonuçlar aldı. Cumartesi günleri bile sınav için çalıştı. Bilgisayar mühendisi olmak istiyor. Boğaziçi ya da Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) hedefi. Baya heyecanlıydı ama biz ondan daha heyecanlıyız. Beklerken onun için bütün duaları okuyorum. Allah bütün çocukların emeklerinin karşılığını verir, inşallah” diyor.
‘OKULDA KURSA GİDEREK SINAVA HAZIRLANDI’
Kızları Melike sınavda olan Nermen ve Metin Orallı çifti, heyecanlı. “Kızım İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) mimarlık okumak istiyor. Bu sene dershaneler olmadığı için evde çalıştı. Hafta sonları da okulda kursa gitti. Umarız isteği gerçekleşir. Hava soğuk ama sınav bitene kadar bekleyeceğiz. Belki Sultanahmet’i gezeriz gelmişkin” diyerek duygularını anlatıyor.