Güncelleme Tarihi:
TEOG sonrası liselere giriş sistemini TRT Haber’in canlı yayınında duyuran Bakan Yılmaz, binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. “Ücretli öğretmenlerin mağdur olduğuna ben de inanıyorum” diyen Bakan Yılmaz, beş yıl çalışmış ücretli öğretmenlerin de mülakata alınması için çalışma yapacaklarını belirtti. Bakan Yılmaz'ın açıklaması eğitimcilerin tepkisini çekti. Böylece öğretmen olmayan ancak beş yıl ücretli öğretmenlik yapmış kişilere atanma yolu açıldığını söyleyen eğitimciler aslında mülakatın kaldırılmasını istedi.
Atanamayan öğretmenler de Twitter'dan Bakan Yılmaz'ın açıklamalarını eleştirdi. Kullanıcılar, KPSS'ye hazırlanmak için çok emek verdiklerini belirterek ücretli öğretmenlere tanınacak ayrıcalığın haksızlığa yol açacağını savundu.
Bakan Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:
20 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK
"20 bin öğretmen atamak için duyuruya çıkacağız Şubat’ta. En son Başbakanımız Öğretmenler Günü’nde Çankaya Köşkü’ndeki konuşmasında 500’e yakın engelli öğretmenin atamasının yapılacağını duyurdu. Biz de çalışmamızı yapıyoruz. Milli sporculardan öğretmen atamaları için kadro talebimiz var, karşılandığında atayacağız.
MÜLAKAT KESİNLİKLE OLACAK
Öğretmen atamalarında kesinlikle mülakat gerekli. 50 ile 100 alanı yarıştırmıyoruz ki. O kotaya girenlerin hepsi başarılı. Hepsi birbirine yakın. Ancak buna rağmen bir önceki dönemde çok büyük bir itiraz çıkmadı. Öğretmeler güvenlik soruşturmasına tabi tutuluyor. Bunların kamuda görevlendirilmesinde sakınca var mı diyoruz. Olanlar eleniyor. Mülakat kesinlikle olacak. Güvenlik soruşturmasını geçtikten sonra puanını dikkate alarak mülakat yapılıyor.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN MAĞDUR OLDUĞUNA BEN DE İNANIYORUM
Sözleşmeli öğretmenlikle, kadrolu öğretmen arasında hiç fark yok. Sadece kimlik kartında yazıyor. Dört yıl sonra kadroya geçireceğiz. Ücretli öğretmenlerin mağdur olduğuna ben de inanıyorum. Şöyle bir kanuni değişiklik yapacağız. Bizde beş yıl ücretli öğretmenlik yaparak, öğretmenlik tecrübesini kazanmış kimselere, üç katı kontenjana girme şartı olmadan mülakat hakkı konusunda bir imtiyaz tanıyacağız. Bu da onların uğradığı kaybı biraz giderecektir."
UZMAN YORUMLARI
Prof. Dr. Nükhet Demirtaşlı (Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi): Mülakatın personel seçme ve yerleştirme süreçlerinde kullanılması gerekir. Bunun objektifliği sağlanmalı. Diğer seçme araçlarıyla birlikte kullanılmalı. Öyle olursa amaca hizmet eder. Türkiye’de ölçme amacıyla ilgisiz soruların sorulması doğru değil. Böyle bir mülakatın hiçbir geçerliliği olmayacaktır. Mülakat hangi amaçla hazırlanıyorsa, ona uygun ve önceden hazırlanan, herkese eşit uzaklıktaki sorularla yapılmalı. Sohbet havasında yürüyen bir mülakat amaca hizmet etmez.
YANLIŞ BİR KARAR
Prof. Dr. Mustafa Özcan (MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı): Bu yanlış bir karar. Öğretmenlik ciddi bir iş. Akademik başarıları, yaptıkları eğitime yansır. Üniversite veya yüksek lisans eğitimi, not ortalaması önemli. 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış biri çok iyi bir eğitimci olabilir ama çok kötü de olabilir. Başarısız bir üniversite mezunu da çıkabilir. Bunu kontrol etmek mümkün değil. Öğretmenlik mezunu olmayıp ücretli öğretmenlik yapanlar da var. Öğretmen adayları üniversiteye sınavla giriyor, KPSS’ye ve alan testine katılıyor. O insanı ücretli diye puanı mülakata yetmiyorsa da, çağırmak doğru değil. Mülakat aslında iyi bir şey. Dünyada Singapur, Japonya, Finlandiya öğretmen seçimlerinde bunu kullanıyor. Ama Türkiye’de artık hiç kimsenin mülakata itimatı kalmadı. Türkler mülakat nasıl yapılır, unuttu. Objektif şekilde nasıl yapılır, bunu yeniden öğrenebilirler.
İsmail Koncuk (Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı): İsmet Yılmaz’ın beş yıl ücretli öğretmenlik yapanların mülakata alınabileceği şeklinde mevzuat düzenlemesi yapılabileceği, açıklaması ortalığı karıştırdı. Açıklama muhtemelen ataması yapılmayan ancak ücretli öğretmenlik yapmış olanları sevindirdi ancak büyük bir çoğunluk infial halinde. Bu açıklama kökten karşı olduğumuz ücretli öğretmen istihdamını, meşru ve doğrudan mülakata katılma hakkı verildiğinden bugünkünden daha iştahla yapılan bir istihdam türü haline getirebilir. Ne ücretli ataması yapılmayan ne de ücretli olmayan ve ataması yapılmayan öğretmenlerin birbirine diş bilemesi gerekmez, mülakat var olduğu sürece hiç kimsenin atanmak için bir garantisi yok, isterse âlim olsun.
Twitter yorumlarından bazıları:
Rainbow 🌈 @rainbow_0634
Su ürünleri bölümünden mezun 5yıllık ücretli öğretmenlik yapan adam öğretmen mi olacak şimdi? Ülkeyi kapatıp toptan gidelim
İrem @iremibrahimbass
Ben Kpss'den daha iyi puan alabilmek için 23 yaşımda evde tüm gün ders çalışıp maddi manevi hırpalanıyorsam, siz 2 yıllık seracılık okuyan adama 5 yıl ücretli öğretmenlik yaptı diye benim hakkımı veremezsiniz. Bitki değil insan yetiştiriyoruz biz o okullarda!
melek @melekhillbltc
Ücretli öğretmenlik yapanları almanın mantığını anlamadım ben. Sanki atayacak puanlı öğretmen kalmamış gibi, şaka gibi.
sabriye ölmez @OlmezSabriye
5 yıl asgari ücretle okullarımızda ücretli öğretmen olarak çalış daha sonra ben senin KPSS puanına bakmadan mülakata alacağım diyor devlet ..Hayır neyin garantisi bu #TürkiyedeOlur
Bayram Meral @BayramMeral
Sahi, ücretli öğretmenlik neden var? Öğretmen ihtiyacımız olduğu için mi? Yoksa atama yapacak bütçemiz olmadığı için mi? Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz, öğretmen kutsaldır, değerlidir. Hadi 5 yıl çalışın size söz kadro vereceğimle oyalanamaz.