Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bazı açılış ve programlara katılmak üzere sabah saatlerinde özel uçakla Ankara’dan memleketi Sivas’a geldi. Bakan Yılmaz’ı Nuri Demirağ Havalimanı’nda Sivas Valisi Davut Gül ve il protokolü karşıladı. Karşılamanın ardından Cumhuriyet Üniversitesi’ne geçen Yılmaz, Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2016-2017 Akademik Yıl açılış programına katıldı. Programa Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekilleri Selim Dursun, Mehmet Habip Soluk, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ve bazı il protokol üyeleri ve akademisyenler katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda katılımcılara Cumhuriyet Üniversitesi’nin sinevizyon tanıtımı izletildi. Törende konuşan Yılmaz, eğitimde çok büyük bir yol aldıklarını belirterek, "Türkiye’yi 21’inci yüzyıla taşıyacak en büyük gayret ve çalışma üniversitelerden gelecek. Eğer üniversiteler bir toplumu ileriye götüremezse hiç bir toplumun ileri gidebilmesi mümkün değildir. Bir yere üniversite geliyorsa umut geliyor demektir. Bir yere üniversite geliyorsa müteşebbis ruhu geliyor demektir. Öğrenciler sadece bitirdikten sonra ’nereye girip çalışabilirim’ değil de bitirdikten sonra ’nasıl işyeri açabilirim, nasıl girişimci olabilirim, başkasını nasıl istihdam edebilirim’ diye de düşünecek. Bu girişimci ruh üniversiteler ile birlikte şehirlere geliyor. Biz geldiğimizde 76 üniversite vardı. Bugün 111’i devlet olmak üzere 181 üniversite var. Türkiye Japonya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Fenerbahçe ve Ayvansaray Üniversitesi ile birlikte bu sayı 184 çıktı. Önümüzdeki günlerde Sivas dahil olmak üzere bir çok ilde yeni üniversiteler kurmaya devam edeceğiz. 76’dan 180’i aşmakla yatay büyüme oldu. Öğrenci sayımız 2 milyondu, 7 milyonu geçti. Sadece lisanstaki öğrenci sayımız 4 milyonun üstünde ve bu rakamda gösteriyor ki Türkiye’nin geleceği aydınlıktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Yatay büyümeyi sağladık. Eğitimde dikey büyümeyi, kaliteleşmeyi de artırmamız lazım" dedi.
ÜNİVERSİTELER İHTİSASLAŞACAK
Üniversitelerin bir alana odaklanması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Üniversitelerimizin tümünün aynı birbirinin kopyası olmasını istemiyoruz. Bütün üniversitelerimiz farklı değerler üretmelidir. Bu yaklaşım bütün üniversitelerin bütün alanlarda faaliyet gösterirken bir alanda temayüz etmesi anlamına geliyor. Bu amaca yönelik olarak bölgesel kalkınma odalık misyon farklılıklaşması ve ihtisaslaşması çalışması başlatıldı" dedi.
"DARBEYİ YAPAN DA KARŞI DURAN DA BU EĞİTİMDEN ÇIKTI"
Eğitimin temelinin öğretmen olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
"Derslik yaparsınız, müfredat olur, bina olur ama öğretmen yoksa, öğretim üyesi yoksa ders yapabilmek mümkün değildir. Dersliğiniz yoktur, müfredat yoktur, kitap yoktur. Ama öğretmeniniz var ise, öğretim üyeniz varsa açık alanda da olsa mutlaka eğitim yapılır. Öğretmen ve öğretim üyesi eğitimin en temel unsurudur. Önümüzdeki dönemde de buna yatırım yapacağız."
Türkiye’nin eğitimde başarılı olduğunu ancak eleştirilerin de olduğunu aktaran Yılmaz şöyle devam etti:
"Darbeyi yapan da bu eğitimden çıktı’ diyorlar. Doğru ama darbeye karşı olan da bu eğitimden çıktı. ’Dağa çıkan da bu eğitimden çıktı’ diyorlar. Ama dağa çıkanla mücadele eden de bu eğitimden çıktı. Buradan ne anlaşılıyor. Eğitimde tek tipleştirme olabilmesi mümkün değil. Çünkü eğitimin payı bir raddeye kadardır. Eğitimin dışında çevrenin payı vardır. Çevrenin dışında ailenin payı vardır."
Türkiye’nin iyi bir yolda olduğunu belirten Bakan Yılmaz şunları ifade etti:
"Allah birlik ve beraberliğimizi daim etsin. Kardeşliğimizi güçlendirsin. Bundan sonra kusur görmek, ayıp görmek zamanı değil. Bundan sonra birbirimize hoşgörü ile bakmak, kusurlarını örtmek iyi olan güzel olan yönleri varsa onu öne çıkarmalıyız. Biz böyle yaparsak 21’inci yüzyıl üniversiteler ile birlikte Türkiye’nin yüzyılı olacaktır."
Konuşmanın ardından Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Bakan Yılmaz’a üzerinde isminin yazılı olduğu tuğra hediye etti.
ÖĞRENCİLERE YETENEKLERİNE UYGUN EĞİTİM
Bakan Yılmaz, Bahçeşehir Eğitim Kurumları 4 Eylül Sivas Kampüsü'nün açılışı için İsmet Yılmaz Konferans Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada ise, Türkiye'yi, yüksek insani gelişmişlik seviyesine çıkarmak, zengin güçlü ve mutlu insanların yurdu yapmak istediklerini belirtti. Bakan Yılmaz, bunu yapabilmenin de şartının kaliteli ve nitelikli eğitimden geçtiğini söyledi. Öğrencilere yeteneklerine uygun eğitim vermeyi amaçladıklarını vurgulayan Milli Eğitim Bakanı, "Eğitimi uzun vadeli bir bakış açısıyla ele alıyor, geleceğe yapılacak en büyük yatırım olarak görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak herkesin eğitim ve öğretime eşit şartlarda ulaşmasını, fırsat eşitliğini sağlamak istiyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla gerçekten çok mesafe aldık. Eğitimin kalitesini artırmak daimi hedefimiz olacaktır" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmayı planladığı bazı çalışmalara da değinen Yılmaz, hedef koyduklarını ve bunlara da verdikleri tarihten önce ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.
ÖZEL SEKTÖRE DESTEK VERİYORUZ
Eğitimde dünyadaki gelişmeleri de takip etmeyi önemsediklerine işaret eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
"Eğitimin amacı milletimizi zengin kılmak. Türkiye, eğitimde dünya sıralamasında ilk 20'de. Bu yıl 122 milyar lirayı eğitime ayırdık. Bu toplam bütçemizin yüzde 20'si. Bu ana kadar Türkiye'de hiçbir dönemde bütçenin yüzde 20'si eğitime ayrılmadı. Buradan da anlaşılıyor ki bu hükümetin önceliği, bu hükümet milletten topladığını yine eğitim yoluyla millete aktarıyor. İyi bir yoldayız. Her alanda, her kademede okullaşma oranı arttı. Eğitimde özel sektörün payını artırıyoruz. Özel eğitimler devletin yükünü alıyor, devletin daha iyi eğitim vermesine yol açıyor. Bu bakımdan da özel sektöre teşvik ediyor ve destek veriyoruz. 'Eğitimde özelleştirme' falan diyorlar, sadece ideolojik bakış açısıyla bakıyorlar, ne eğitimin ne de Türkiye'nin gerçeğini bilenlerin kullanabileceği bir söz. 2016-2017 eğitim öğretim yılında özel okullara giden öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı olarak destek veriyoruz. 316 bin öğrenciye eğitim ve öğretim desteği veriyoruz. Bu eğitim öğretim yılında bin 73 yeni okul faaliyete başladı. Bu okulları da özel sektör yaptı. Bu bize de çok büyük bir destek."
Bakan Yılmaz, öğretmen atamalarına da değinerek, "Bu yıl içerisinde 50 bin öğretmen atadık. Ülkeyi uçurumun kenarına getirenlerin yanında durduğu bilinenleri eğitim kurumlarından ayırmak zorunda kalıyorsunuz, eğitiminiz aksamasın diye 60 bin kişi mülakata alıyorsunuz ve onları da tekrar okul öğretim yılı başladığında öğrencilerle buluşturuyorsunuz. Böyle bir sürat cumhuriyet tarihinde görülmedi" ifadesini kullandı.
15 TEMMUZ MÜFREDATA KONULACAK
Öğretmenlerin mali ve sosyal haklarında da iyileştirme yaptıklarını anlatan Bakan Yılmaz, "Organize sanayi bölgelerinde açılan özel okullara destek veriyoruz. Bu gerçekten başarılı oldu. Organize sanayi bölgesi dışında da açılan meslek okullarına bu yıl destek vermeye başladık. Müfredatı sadeleştirmeyi amaçlıyoruz. Öğrencilerimize değerler eğitimi verilmesini sağlayacağız. Yöreye uygun seçimlik derslerin de mutlaka katılması lazım" diye konuştu.
"Toplumun değerlerinden uzaklaşırsanız kendinizi izole ederseniz. Toplumun değerleri bizim baş tacımız. Biz onları gururla benimseyeceğiz ve evrensel değerleri de taşıyacağız" diyen Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yerel değerleri alacağız, evrensel değerlere de açık olacağız. 15 Temmuz'da bu milletin iradesine çok büyük bir saldırı oldu. Türkiye'yi uçurumun kenarından itmek isteyen oldu. İşte onlara karşı verilen ve bu milletin hakkına, hukukuna, evlatlarına geleceğine sahip çıkma iradesini mutlaka ama mutlaka biz müfredatlara koyacağız. İlkokulda, ortaokulda, lisede ama mutlaka her okulda da bunun yeni gençlere aktarılması lazım. İşte bu aktarılacak irade, kararlılık, nefes, destan ilelebet bu vatanda bu toprakları bize vatan yapacaktır. 79 milyon bir ve kardeş olursak inşallah Türkiye'nin geleceği bugünkünden daha parlak olacaktır."
Yılmaz, daha sonra Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel ile okulu gezerek, öğrencilerle sohbet etti.
Bakan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra 9 Kasım'da Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Hisar Dağı bölgesinde PKK'lı teröristlerin havanlı saldırısında ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit düşen Deniz Piyade Sözleşmeli Er Nurullah Çakır 'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu ve ardından Bankalar Caddesi'ndeki Ziraat Katılım Bankası açılışına katıldı.