Bakan Selçuk: Eğitim, sosyal hayatın bir parçası haline geldi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Selçuk: Eğitim, sosyal hayatın bir parçası haline geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2019 11:33

TÖZOK’un düzenlediği konferansta konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, eğitim seviyesi arttıkça obezite, açlığın ve çevre kirliliğinin arttığını söyledi. Bakan Selçuk, “Eğitim eğer etik bir değere sahip olmazsa insana, insanlığa zara veren bir kurum haline dönüşebilir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) düzenlediği ‘Avrupa’da Özel Okulların Geleceği ve Öğrenci Katılımı’ konferansının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, eğitim seviyesi arttıkça obezite, açlığın ve çevre kirliliğinin arttığını söyledi. “Bu bizim çok temel soruları kendimize sormamız gerektiğini gösteriyor” diyen Bakan Selçuk, şunları söyledi:
“Eğitim bizim kendi başımıza değil, insanlar olarak birlikte yaptığımız bir iş. Farklı ülkelerden farklı bakış açılarını burada görüyor olmak çok değerli. Ayrıca kişisel olarak ve MEB olarak değer verdiğimiz TÖZOK bu tür faaliyetleri her yaptığında da katkı sağlamaktan büyük bir zevk duyuyoruz. Şimdiye kadar dünyadaki eğitim sisteminin nereye gittiği, nasıl bir yolculuk içerisinde olduğu çok tartışıldı. Felsefeciler, sosyologlar tartıştı. Bugün eğitim sisteminin nereye gittiği sorusu eskisinden çok daha büyük önem kazanıyor. Çünkü eğitim artık kendi kavramsal çerçevesinde kalmayıp, bilimin, endüstrinin, sosyal hayatın bir parçası haline geldi. Çok ilginçtir ki eğitim seviyesi dünyada arttıkça, dünyadaki obezite ve açlık aynı anda artıyor. İlginçtir ki eğitim seviyesi yükseldikçe çevre kirliliği daha fazla artıyor. Bu bizim çok temel soruları kendimize sormamız gerektiğini gösteriyor. Eğitim eğer etik bir değere sahip olmazsa insana, insanlığa zara veren bir kurum haline dönüşebilir.

Haberin Devamı

Eğitim süreçleri okullarda yeniden ele alınmak zorunda. Araçların amaçların önüne geçtiği bir eğitim anlayışından söz ediyoruz. Yöntemler, teknikler, uygulamalar eğitimin amacının yerine geçmiş amaç haline gelmiş. Amaçlar ve araçlar yer değiştirmiş gibi. Çocuğun bakış açısıyla baktığımızda kendi perspektifimizdeki sapmayı düzeltebiliriz. İşin sağlamasını yapmak için çocuklarımıza bakmak durumundayız. Bu toplantı bu açıdan çok önemli. 13 ülkeden katılan temsilciler var. Ülkelerin kendi politikalarını sürdürürken bunu dikkate alması çok önemli.”

AVRUPA’DAKİ 13 ÜLKEDEN KATILIM

Bakan Selçuk: Eğitim, sosyal hayatın bir parçası haline geldi


Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal ise, şöyle konuştu:
“Derneğimizin 2009’dan beri üyesi olduğu ECNAIS, Avrupa ülkelerindeki ulusal özel okul dernekleri arasında iş birliği için 1988’de kurulmuş uluslararası bir dernek. 17 AB üyesi ülkenin 10 binlerce okulunu, 5 milyondan fazla öğrenci ve 500 binden fazla öğretmeni temsil ediyor. Bu yıl konferansın konusu ‘Avrupa’da Özel Okulların Geleceği ve Öğrenci Katılımı’ olarak belirlendi. Özel Okullar Derneği sivil toplumun önemli temsilcilerinden. Bugün burada Avrupa’daki 13 ülkeden özel okul derneklerinin temsilcileri toplumun demokratikleşme sürecinde önemli olduğunu düşündüğümüz bu konuyu ele alacaklar ve değişik bakış açılarını, farklı ülkelerdeki uygulamaları birbirlerinden öğrenip tartışacaklar. Okullarda eğitim liderlerinin öğrencilerimizin hem akademik hem de uygulamalı olarak bu değerleri edinmesi için yol gösterici ve yol açıcı rolü çok önemli. Bu konferanslarda birbirimizden alacağımız feyzle öğrencilerimizin okul yaşamına aktif olarak resmen katılabileceği, yaşam boyu aktif, sorumlu, ortak değerlere saygılı, birbirlerini anlayan, hem kendi ülkeleri hem de Avrupa ve dünya için yararlı vatandaşlar olmalarına daha fazla yardımcı olmayı umuyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!