Ege’de bir hayal gerçekleşiyor

KARDAK krizinin ardından iki kadının el ele vererek çıktıkları yolculuk, arkasında gümüşi izler bırakarak devam ediyor.

Sevgili arkadaşım Zeynep Oral ile Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’nun annesi Margerita Papandreu’nun ön ayak oldukları Türkiye-Yunanistan Kadın Barış Girişimi WİNPEACE, sabır ve ısrarla ilerleyerek Egeli kadınlar arasında turizm köprüsü kurdu.

Ege’nin en güzel fakat en yalnız bölgelerinden birinde üç köydeki kadınlar, WİNPEACE’in girişimiyle alternatif turizm projesi başlattılar.

Çevreyi koruyan ve yerel halkın durumunu iyileştirmeyi amaçlayan bir proje bu. Agro turizm projesi.

‘Eğlencenin dibine vurmaya yeminli’ insanlara hizmet verirken çevreyi de, yerel toplumsal dokuyu da tahrip eden kitle turizminin, Ege sahillerine verdiği zararı geçen yirmi yıl içinde başta Bodrum birçok bölgede gördük.

Eğlenmemeye yeminli, içine kapanık ‘haşemalı tatilci’ zihniyetin yarattığı çirkinlikleri görmek için ise Altınoluk’tan itibaren Ege kıyılarını güneye doğru takip etmek yeterli.

WİNPEACE’in girişimiyle, İzmir Karaburun’daki Sarpıncık, Parlak ve Küçükbahçe köylerinde yaşayan kadınların başlattıkları proje, sadece turizme değil ama doğaya, eski yapıların, geleneklerin ve sosyal dokunun korunmasına gerçek bir kurtuluş simidi uzatıyor.

Kent yaşamının öğüttüğü hoşlukları, doğasıyla, insanıyla, gelenekleriyle sunan agro turizm önümüzdeki yılların en fazla tercih edilecek tatil geçirme biçimi olacak. (Dünya Ticaret Örgütü WTO’ya göre, dünyada turizm %4 büyürken, doğa turizmi % 10-30 arasında büyüme gösteriyor.)

Bu proje bu açıdan da önemli bir örnek oluşturuyor. Bugün Ege’de, yarın Türkiye’nin her yerinde. Neden olmasın?

* * *

YUNANİSTAN bir agro turizm cenneti. Agro turizm sayesinde halk para kazanmaya ve kalkınmaya başladığından, iç göç yavaşlamış. Kültürel zenginlik korunmuş. Birçok bölgede köy kadınları kurdukları kooperatiflerle bu turizmin itici gücü durumundalar. 100’den fazla agro turizm merkezinin bulunduğu Yunanistan’da en büyük merkez, Limni adasındaki Petra agro turizm kadın kooperatifi.

İşte WİNPEACE’in girişimiyle, Petra kadınları deneyimlerini Karaburun kadınları ile paylaşmaya başladılar.

* * *

KARABURUN Kadınları Agro Turizm projesi, üç köyden 18 kadının katılımıyla kuruldu. Çalışmalara katılamadım ama arkadaşlarımın özverili çalışmalarını yakından izledim. Bu proje, barışa inanan Türk ve Yunan kadınlarının en büyük hayali oldu. Önce yer arandı, Ege adım adım gezildi. Sonra Karaburun’da karar kılındı. Türkiye ile Yunanistan arasındaki en yakın mesafelerden biriydi Karaburun. Sahilleri ve doğasıyla bir mücevher değerinde olan üç köy, uzaklığı nedeniyle kitle turizmine kapalıydı daha. Köylere gidildi kadınlarla konuşuldu, eğitimler yapıldı. Kooperatifler hakkındaki hukuki ve finansal bilgiler, pansiyonculuk standartları, temizlik, müşteri ile iletişim gibi konuların yanı sıra toplumsal cinsiyet ve kadın dayanışması konularında da sohbet toplantıları düzenlendi. İzmir Valisi çalışmalardan haberdar edildi, köyleri ziyaret etti. Köylüler ilk kez vali gördüler. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi evlerin pansiyon haline dönüştürülmesi için devreye girdi.

Ama üç köyün kadınlarının en heyecanlı deneyimi, Petra’ya Yunanlı komşularının yaptıklarını görmeye gidişleriydi. 20 yıl önce, onlar gibi sıfırdan başlayan Petralı kadınlar deneyimlerini anlattılar. Birlikte yemekler pişirdiler, dostluklar kurdular.

Sarpıncık, Parlak ve Küçükbahçeli kadınlar bugünlerde hummalı bir çalışma içinde. Önümüzdeki hafta sonu ilk kez konuk ağarlayacaklar. Kendilerini tanıtacaklar. Türkiye’nin ilk agro turizm projesi, barışa inanan kadınların desteği, işbirliği ve ısrarı sayesinde yola koyulacak. Bir hayal gerçek olacak.
Yazarın Tüm Yazıları