Efi badem

Geçenlerde bir arkadaşım Gökçeada’dan elinde bir kutuyla gelince, o eşsiz lezzeti tatmanın heyecanını tekrar yaşadım. Çünkü kutunun içinde Efi badem kurabiyeleri vardı.

Haberin Devamı

Yıllarca önce Gökçeada’ya gittiğimde Meydan Pastanesi’nde yediğim ve daha sonra adaya kim giderse gitsin sipariş verdiğim bu kurabiyenin ilginç bir hikayesi de var...
Gökçeada’nın lezzet duraklarından biri olan Meydan Pastanesi’nin sahibi Ergin Çelik, pastaneyi herkesin uğrak yeri yapmayı başarmıştı. Ancak aklında, çocukluğunda Rum komşularının özel günlerde yaptığı bademli kurabiye vardı. Yıllarca, çeşitli tarifler getirildi ve pastanenin imalathanesinde özenle denendi. Ama Ergin Çelik’in çocukluğundaki tat bir türlü ortaya çıkmıyordu. Tam bu deneme işinin masraflı olduğu kararını verdiğinde, bir arkadaşı Madam Efi’nin bu kurabiyeyi çok güzel yaptığını söyledi.
Ergin Çelik hemen Madam Efi’den bu kurabiyeyi yapmasını istedi. Kurabiyenin tadına baktığında, çocukluğundaki tadı bulduğunu anladı ve hemen denemeler başladı. Yaklaşık bir yıl sonunda da Madam Efi’nin imalatın her aşamasında başında beklediği muhteşem kurabiye üretime hazırdı. Ve Ergin Çelik kurabiyelere Madam Efi’nin adını verdi.
Şimdi Gökçeada’ya kim giderse gitsin Meydan Pastanesi’nde Efi badem yiyor ve hatta kutu kutu alıp evine götürüyor.

Terbiyeli etli marul dolması

Haberin Devamı

Marul yapraklarını kaynayan suya batırın, içinizden 10’a kadar sayıp hemen çıkarın ve soğuk su dolu kaba sokun. Yine hemen çıkarıp süzgece yerleştirin. Ortalarındaki sert kısımları bıçakla kesip atın ve avuç içi büyüklüğünde parçalar hazırlayın.
Diğer taraftan soğanları tavla zarı formunda, incecik doğrayıp üzerine karabiber ve tuz ekledikten sonra yoğurarak yumuşatın. Kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç, incecik kıyılmış dereotu, rendelenmiş domates ve sıvıyağı ilave edip iyice yoğurun.
Haşlanmış marul yapraklarını, parlak tarafı tezgaha gelecek şekilde yayın. Uçlarına hazırladığınız harçtan birer yemek kaşığı dolusu koyduktan sonra, kenarlarını içe kıvırıp, rulo yapın.
Hazırladığınız dolmaları tencereye yerleştirip, tereyağını küçük parçalar halinde üzerine ekledikten sonra, 2 su bardağı sıcak su ilave edin. Porselen bir tabağı üzerine kapatıp, kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirin.
Son olarak, limon suyu, un ve yumurtayı küçük bir kasede çatalla çırpın. Karışımı dolmaların üzerinde gezdirip, 5-10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

? 250-300 gr orta
yağlı kıyma
? 25-30 adet
marul yaprağı
? Yarım demet maydanoz
? 2 adet orta boy
kuru soğan
? 1 çay bardağı pirinç
? Varsa rendelenmiş 1 adet büyük boy domates
? 4 yemek kaşığı sıvıyağ
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber
? 2 tatlı kaşığı tereyağı (Veya bitkisel
margarin)
Sosu için;
? 1 adet limonun suyu
? 1 adet yumurta
? 4 çay kaşığı un

Yazarın Tüm Yazıları