Ukrayna Devlet Başkanı aylardır beklenen zafer planını sonunda açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna Devlet Başkanı aylardır beklenen zafer planını sonunda açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2024 15:20

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, parlamentoda gerçekleştirdiği konuşmasında uzun süredir beklenen 5 maddelik “Zafer Planı”nı açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna'nın Mıkolayiv şehrindeki zırhlı araç üretim fabrikasına füze saldırısı düzenlediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, parlamentoya seslendi. Konuşmasında Rusya Savaşındaki gelişmelere değinen Zelenski, bir kez daha Kuzey Kore’nin Rusya’ya verdiği desteğe değindi.

Kuzey Kore’nin Ukrayna’ya karşı savaşta fiilen Rusya tarafında yer aldığını kaydeden Zelenski, Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah ve asker desteği verildiğini doğruladıklarını sözlerine ekleyerek, “İstihbarat servisimiz, Kuzey Kore’den Rusya’ya sadece silah gönderilmediğini aynı zamanda insan da gönderildiğini tespit etti. Bu insanlar, savaşta ölen Rusların yerine Rus fabrikaları için çalışan işçiler, Rus ordusu için personel. Aslında bu, ikinci bir devletin Rusya'nın yanında Ukrayna'ya karşı savaşa katılması anlamına geliyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı aylardır beklenen zafer planını sonunda açıkladı

MERAKLA BEKLENEN ZAFER PLANI

Zelenski ayrıca 5 maddelik “Zafer Planı”nı da açıkladı. Zelenski’nin parlamentoya hitabında açıkladığı “Zafer Planı” Kiev’in NATO'ya katılması için şartsız davet edilmesini, Ukrayna’da nükleer olmayan stratejik bir caydırıcılık paketi oluşturulmasını, aynı zamanda Avrupa'daki bazı ABD güçlerinin yerini Ukrayna birliklerinin almasını ve Kiev'in müttefikleri arasında ortak savunma ve kritik Ukrayna kaynaklarının kullanımı konusunda bir anlaşma yapılmasını öngörüyor.

Maddeleri tek tek açıklayan Zelenski, “İlk madde NATO’ya davet. İkinci madde savunma. Zafer Planı’nın üçüncü maddesi caydırıcılıkla ilgili. Dördüncü madde stratejik ekonomik potansiyel. Beşinci madde savaş sonrası dönem için tasarlanmıştır” ifadelerini kullanarak beşinci maddenin içeriğine dair bilgi vermedi.

Milletvekillerine seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Ortaklarımızla birlikte savaşın sona ermesi için şartları değiştirmeliyiz. Putin’in ne istediğine bakmadan tüm şartları değiştirmemiz gerekiyor ki Rus güçlerini barışa zorlansın” dedi. Zelenski, “Zafer Planı”nın şimdi uygulanması halinde Rusya ile savaşın en geç önümüzdeki yıl sona ermesinin mümkün olabileceğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı aylardır beklenen zafer planını sonunda açıkladı

YARIN AB'YE SUNACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Yarın Avrupa Konseyi toplantısında Zafer Planını sunacağım. Ancak bugün bunu sizlere sunmak benim için çok önemliydi” dedi.

Haberin Devamı

Zelenski’nin açıkladığı “Zafer Planı”na ilk eleştiri Kremlin’den geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov açıklamasında, plana yorum yapmak için çok erken olduğu ifade ederek “Ancak Kiev aklını başına almalı ve izlediği politikaların anlamsızlığını fark etmesi gerekiyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı aylardır beklenen zafer planını sonunda açıkladı

RUSYA: ZIRHLI ARAÇ ÜRETİM FABRİKASINI VURDUK

Haberin Devamı

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Mıkolayiv şehrindeki zırhlı araç üretim fabrikasına füze saldırısı düzenlediklerini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Mıkolayiv'deki zırhlı araç üretim fabrikasının 5 füzeyle vurulduğu belirtildi.

Füzelerin fabrikadaki 5 binaya isabet ettiği aktarılan açıklamada, "Saldırı sonucu 6 tank dahil 10 zırhlı araç yok edildi. Fabrikadaki zırhlı araç üretim ve onarım süreci durduruldu." ifadesine yer verildi.

Ukrayna dün, Rus ordusunun Mıkolayiv bölgesine füze saldırısı düzenlediğini ve saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 16 kişinin de yaralandığı bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!