Son dakika...Savaşta bir ilk: İsrail Lübnan'a denizden saldırdı! Nebatiye'de iki saldırı: Belediye başkanı öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...Savaşta bir ilk: İsrail Lübnana denizden saldırdı  Nebatiyede iki saldırı: Belediye başkanı öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2024 08:21

İsrail bugün Lübnan'a denizden ilk kez saldırı düzenlerken, IDF'nin Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye'de iki belediye binasına gerçekleştirdiği saldırıda belediye başkanı dahil 5 kişi hayatını kaybetti. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in belediye meclisi toplantısını kasıtlı olarak hedef aldığını vurguladı.

Almanya Başbakanı Scholz'den İsrail'e silah tedariki sözü
Almanya Başbakanı Scholzden İsraile silah tedariki sözü

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'e (Bundestag) hitap etti. Başbakan Scholz, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde sanayiyi kurtarmak için yeni bir politika oluşturmak üzere ülkenin önde gelen iş dünyası derneklerini ve sendikalarını ekim ayında yapılacak bir toplantıya davet edeceğini söyledi. “Almanya'da sanayi için mücadele etmeliyiz. Almanya bir sanayi ülkesidir" diyen Scholz, önemli sorulardan birinin ucuz enerjinin nasıl sağlanacağı olduğunu belirtti.

Scholz, Avrupa Birliği'nin serbest ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini ve bu anlaşmaların tek tek ülkelerin kararına bağlı kalmamasını sağlaması gerektiğini söyledi. AB'nin Çin yapımı elektrikli otomobillere gümrük vergisi koyma kararını eleştiren Scholz, görüştüğü tüm otomobil üreticilerinin yöneticilerinin yanı sıra 17 ülkenin daha şüpheci olduğunu dile getirdi. Scholz, "Benim talebim Çin ile Avrupa Birliği arasında bir anlaşmaya varılmasıdır” dedi. Scholz, Almanya'nın sanayi sektörünün ötesinde diğer sektörleri de nasıl destekleyebileceğini tartışması gerektiğini belirterek, “Apple, Microsoft, Amazon, Meta, OpenAI, bunların hiçbiri Avrupa veya Alman şirketleri değil” şeklinde konuştu.


“İSRAİL'E SİLAH TEDARİKİ DEVAM EDECEK”


Scholz, İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a devam eden saldırıları için daha fazla silah sevkiyatı sözü verdi. Scholz, “Teslimatlar var ve her zaman olacak. İsrail buna güvenebilir” dedi. Almanya'nın İsrail'i kendisini savunabilecek bir konumda tutması gerektiğini vurgulayan Scholz, “İsrail dayanışmamıza güvenebilir, şimdi ve gelecekte” ifadelerini kullandı. Scholz, Gazze'deki sivillerin insani yardıma hala ihtiyaç duyduğunu belirtirken, Orta Doğu'daki çatışmalarda uluslararası hukuk kurallarının gözetilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail: Malzeme taşıyan 50 kamyon Gazze’nin kuzeyine giriş yaptı

Gazze'nin kuzeyine 1 Ekim'den bu yana insani yardımların geçişine izin vermeyen İsrail, ABD’nin baskısı sonucu Gazze’nin kuzeyine insani yardım kamyonlarının girişine izin verdi.

İsrail, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’ın İsrail yönetimine Gazze Şeridi’ndeki insani şartların iyileştirilmesi 30 gün süre verildiğini aksi takdirde bazı askeri yardımların kesilebileceği uyarısı yapıldığına ilişkin açıklamasından bir gün sonra malzeme taşıyan 50 kamyonun Gazze’nin kuzeyine giriş yaptığını duyurdu.

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) tarafından yapılan açıklamada, Batı Şeria ve Gazze’deki hareketliliğin denetlendiğini bildirerek “Ürdün tarafından sağlanan gıda, su, tıbbi malzeme ve barınak malzemelerini taşıyan 50 insani yardım kamyonu Allenby Sınır Kapısı ve Erez Batı Geçidi’nden geçerek Gazze’nin kuzeyine ulaştı” denildi.

Açıklamada, “Gazze'ye insani yardım girişini kolaylaştırmaya ve kolaylaştırmaya devam edileceği” aktarıldı.

İddia: Fransa'dan İsrailli firmalara fuar yasağı

İsrail basınının konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Fransa, başkent Paris'te 4-7 Kasım'da düzenlenecek Euronaval uluslararası askeri denizcilik fuarına İsrailli firmaların katılmasını yasakladı.
Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ve diğer yetkililer konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.

Fransa daha önce de Paris'te 17-21 Haziran'da düzenlenen Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı'na (Eurosatory) İsrailli firmaların katılmasını yasaklamıştı. Fransa Savunma Bakanlığı, şirketlerin fuara katılması için şartların artık uygun olmadığını belirtmişti.

İran: İsrail'in İran'daki nükleer tesislere saldırısı uzak bir ihtimal
İran: İsrailin İrandaki nükleer tesislere saldırısı uzak bir ihtimal

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İsrail'in İran'daki nükleer tesislere saldırısını uzak bir ihtimal olarak gördüklerini söyledi.Kemalvendi, "Öncelikle böyle bir saldırı olması uzak bir ihtimal. İkincisi, böyle bir saldırı olsa bile İran'a ciddi bir hasar veremez. Hasar meydana gelse bile İran bunu hızlı bir şekilde telafi edebilir. "dedi.İlgili uluslararası anlaşmalar gereği İsrail'in bu tehdidinin uluslararası toplum tarafından kınanması gerektiğine değinen Kemalvendi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın görevini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

İngiltere, İsrailli aşırı sağcı iki bakana yaptırım uygulamayı değerlendiriyor
İngiltere, İsrailli aşırı sağcı iki bakana yaptırım uygulamayı değerlendiriyor

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e yaptırım uygulamayı "değerlendirdiklerini" bildirdi.Starmer açıklamasında"Batı Şeria'da ve aynı zamanda bölge genelinde gerçekten endişe verici diğer faaliyetlerle birlikte açıkça korkunç yorumlar olduğu için bunu (yaptırım uygulanması konusunu) değerlendiriyoruz. Gazze'deki insani durum korkunç, ölü sayısı 42 bini aştı ve temel hizmetlere erişim çok daha zor hale geliyor. İsrail sivil kayıpları önlemek, Gazze'ye çok daha fazla miktarda yardım girmesine izin vermek ve Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım ortaklarına etkili şekilde çalışma olanağı sağlamak için mümkün olan tüm adımları atmalı." ifadelerini kullandı.

 

Almanya İsrail'e silah satışını son haftalarda yoğunlaştırdı
Almanya İsraile silah satışını son haftalarda yoğunlaştırdı

Alman Haber Ajansına (DPA) göre, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, hükümetin İsrail’e bu yıl 13 Ekim itibarıyla toplamda 45,74 milyon avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdiğini bildirdi.Bakanlık, hükümetin, İsrail'e bu yıl 21 Ağustos itibarıyla 14 milyon 460 bin avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdiğini açıklamıştı.Böylece Almanya, son 8 haftada İsrail’e 31 milyon avro değerinde silah ve askeri malzeme satışına onay verdi.Bakanlığın hazırladığı raporda, bir kez daha “İsrail'e silah ihracatı konusunda herhangi bir yasak söz konusu değildir” vurgusu yapıldı.Bild gazetesi, Almanya'nın satacağı silahların "soykırım için kullanılmayacağına" dair İsrail'den yazılı güvence istediğini duyurmuştu.

Ürdün Kralı 2. Abdullah: Ürdün kesinlikle bölgesel çatışmaların bir arenası olmayacak
Ürdün Kralı 2. Abdullah: Ürdün kesinlikle bölgesel çatışmaların bir arenası olmayacak

Ürdün Kraliyet Divanının açıklamasına göre, Kral Abdullah, Amman'ı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'yi kabul etti.Kral Abdullah, görüşmede bölgede gerginliğin azaltılması gerektiğini ifade ederek, devam eden ölüm ve yıkımların çatışmaların yayılmasıyla sonuçlanacağı uyarısında bulundu.

Gazze ve Lübnan'a yönelik İsrail saldırılarının durdurulmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Kral Abdullah, bunun tansiyonu düşürmek adına atılması gereken ilk adım olduğunu dile getirdi."Ürdün kesinlikle bölgesel çatışmaların arenası olmayacak" ifadesini kullanan Kral Abdullah, ülkesinin bölgedeki istikrarı sağlamak ve Filistin meselesine siyasi bir çözüm bulmak amacıyla kardeş ve dost ülkelerle tüm çabaları sürdürmede kararlı olduğunu kaydetti.Ürdün Kralı, Gazze Şeridi ile Lübnan'da yaşanan insani felaketin hafifletilmesi için bölgeye insani yardımların ulaştırılması çağrısında bulundu.

İsrail, ABD baskısı sonrası Gazze'nin kuzeyine yalnızca 50 tır insani yardımın girişine izin verdi
İsrail, ABD baskısı sonrası Gazzenin kuzeyine yalnızca 50 tır insani yardımın girişine izin verdi

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Biriminden (COGAT) yapılan açıklamada, Ürdün'den gelen 50 tır insani yardımın Gazze'nin kuzeyine gönderildiği belirtildi. Gazze'nin kuzeyine geçişine izin verilen insanı yardımların içerisinde gıda, su, sağlık malzemesi ve barınma eşyalarının bulunduğu ifade edildi.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, İsrail, 1 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyine insani yardımların geçişine izin vermiyordu.Bu, İsrail'in yoğun saldırılarını sürdürdüğü ve yaklaşık 400 bin kişinin mahsur kaldığı Gazze'nin kuzeyine ekim ayında gönderilen ilk insani yardım oldu. İsrail'in Gazze'nin kuzeyine az da olsa insani yardım girişine izin vermesi, ABD yönetiminin Tel Aviv'e yaptığı baskı sonrası gelmesi dikkati çekti.

İsrail hükümet binasını vurdu: Belediye başkanı İsrail saldırısında öldü
İsrail hükümet binasını vurdu: Belediye başkanı İsrail saldırısında öldü

İsrail, Lübnan'a saldırılarını aralıksız sürdürüyor. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye'de belediye binası ve Nebatiye Belediyeleri Birliği'ni bombaladı. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, saldırıda Belediye Başkanı Dr. Ahmed Kahil dahil en az 5 kişinin hayatını kaybettiği, enkaz kaldırma çalışmalarının ise devam ettiği bildirildi.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati yaptığı açıklamada, İsrail'in kasıtlı olarak belediye meclisi toplantısını hedef aldığını, saldırıyı kınadığını ifade etti. Mikati, "Dünyanın tüm ülkeleri Lübnan halkına yönelik bir saldırıyı caydıramıyorsa BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak ateşkes talebinde bulunmanın bir faydası olur mu? Düşmanı Lübnan'a ulaşan suçlarından ne caydırabilir? Güneydeki barışı koruma güçlerini hedef almanın amacı nedir? Peki bu gerçek ışığında ne gibi bir çözüm bekleniyor" şeklinde konuştu.

İsrail ordusu ise Nebatiye'de "Hizbullah'a ait onlarca altyapı hedefini vurduğunu ve yer altı altyapısını ortadan kaldırdığını" iddia etti. Yapılan açıklamada, "Bugün savaş uçakları, Kuzey Komutanlığı iş birliğiyle Hizbullah'ın Nebatiye bölgesindeki onlarca terör hedefine saldırı düzenledi. Saldırıya uğrayan hedefler arasında Hizbullah'ın sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak sivil binaların yakınına yerleştirdiği askeri binalar, karargahlar ve mühimmat depoları yer alıyor" denildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Acil Durum Operasyon Merkezinden dün yapılan açıklamada, İsrail saldırılarının başlangıcından bu yana 2 bin 350 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin 906 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Lübnan İsrail'i BMGK'ye şikayet etti
Lübnan İsraili BMGKye şikayet etti

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkeye yönelik İsrail saldırılarının bir kez daha BMGK'ye şikayet edilerek saldırıların durdurulması için harekete geçilmesi talebinde bulunulduğu belirtildi.İsrail savaş uçaklarının başkent Beyrut ve diğer bölgelerde sivil yerleşim alanlarını gelişigüzel şekilde bombalamasına tepki gösterilerin açıklamada, ülkenin egemenliğini karadan, denizden ve havadan ihlal etmeyi sürdüren ve Lübnan ordusu ile sağlık merkezlerini de hedef alan İsrail'in kınandığı ifade edildi.İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik saldırılarında su depoları, sınır kapıları ve tarihi yapıları hedef aldığı, sivil kayıplara aldırış etmeden kent ve beldeleri bombalayarak sistematik suikast saldırılarını sürdürdüğü kaydedildi.

Gazze'de can kaybı 42 bin 409'a çıktı

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in son 24 saatte gerçekleştirdiği 6 saldırıda 65 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 140 kişinin ise yaralandığı kaydedildi. Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının toplam 42 bin 409’a, yaralıların sayısının ise 99 bin 153’e yükseldiği bildirildi.

İsrail ordusu, denizden de Lübnan'a saldırdı
İsrail ordusu, denizden de Lübnana saldırdı

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Deniz Kuvvetlerinin Lübnan'da Hizbullah "hedeflerine" saldırı düzenlediği belirtildi. Firkateynlerden düzenlenen saldırılarda Hizbullah'a ait "roket sistemleri, silah depoları" gibi "hedeflerin" vurulduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca denizden Lübnan'a düzenlenen ilk saldırıları gösteren görüntüler de paylaşıldı. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyi ve doğusunun yanı sıra başkent Beyrut'a yoğun hava saldırıları düzenliyor. İsrail ordusu, 30 Eylül'de Lübnan'ın güneyinde "Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun" kara saldırılarına başladığını bildirmişti.

İran, BM'den İsrail'in cinayetlerini durdurmak için çaba göstermesini istedi
İran, BMden İsrailin cinayetlerini durdurmak için çaba göstermesini istedi

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Erakçi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot ile telefonda bölgesel konuları görüştü.Erakçi, Guterres'den, İsrail'in cinayetlerini durdurma, insani yardımların Gazze ve Lübnan'a girişinin sağlanması için sahip oldukları tüm imkanları kullanmalarını istedi.

Savaşın sona erdirilmesi için siyasi çözüm ve yardım sağlanmasına çaba gösterdiklerini dile getiren Guterres bölgede gerilimin yükselmesinden endişe ettiklerini belirtti.Öte yandan Erakçi ile Fransız mevkidaşı Barrot görüşmede bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdiler.Lübnan'a yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini vurgulayan İranlı Bakan, İsrail'in bölgede yeni maceralara atılmasına karşı uyarıda bulundu.

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'e karşı harakete geçmesi için Biden'a çağrı yaptı
ABDli Senatör Sanders, İsraile karşı harakete geçmesi için Bidena çağrı yaptı

ABD'li Senatör Bernie Sanders, İsrail'in açıkça uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirterek, "Başkan (Joe) Biden hemen şimdi harekete geçmeli" ifadesini kullandı.Sanders, X sosyal medya hesabından The Washington Post gazetesinin "ABD'den İsrail'e, Gazze'deki insani durum iyileşmezse silah sevkiyatını durduracağına ilişkin uyarı mektubu" konulu haberini paylaşarak, Biden'a çağrı yaptı.

Paylaşımında, İsrail'e silah ihracatının durdurulması tasarısının kasımda toplanacak senatoda hemen oylanması için adım atacağını kaydeden Sanders, "Ancak Başkan Biden hemen şimdi harekete geçmeli." dedi.

Sanders, paylaşımında, "İsrail, Filistin halkına yönelik topyekün savaşında açlığı bir silah olarak kullanarak ABD hukukunu ve uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyor." açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Biden, İsrail'e gönderilen balistik füze savunma sistemine ilişkin Kongreyi bilgilendirdi
ABD Başkanı Biden, İsraile gönderilen balistik füze savunma sistemine ilişkin Kongreyi bilgilendirdi

Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Biden'ın Kongreyi bilgilendirme mektubunda, İsrail'e gönderilen balistik füzelerin yer aldığı savunma sistemine ilişkin ifadelerine yer verildi.İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırılarına değinerek ülkesinin "İsrail'in güvenliğine ve İran'ın tehditlerinden korunmasına bağlılığını" belirten Biden, mektupta ABD'nin "İsrail'in savunmasına ilişkin duruşunu bildirdiğini" ifade etti. Biden, daha önce ABD'den İsrail'e gönderilen "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisi gibi çeşitli askeri desteğe değinerek ABD'nin "İran ve İran'la bağlantılı tehditlere karşı bölgede önemli ulusal çıkarlara hizmet etmek amacıyla bölgedeki tutumuna devam edeceğini" kaydetti.

Avustralya, İsrail'in Gazze'de "masum sivilleri öldürmesini" kınadı
Avustralya, İsrailin Gazzede masum sivilleri öldürmesini kınadı

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında "masum sivilleri öldürmesini" kınayarak, insani yardımların bölgeye geçişine izin verilmesi çağrısında bulundu. İsrail hükümetinin insani yardımların geçişine izin vermesi gerektiğini vurgulayan Wong, yardımların artırılması gerektiğini aksi takdirde durumun daha fazla can kayıplarına neden olacağını kaydetti.

Gazze'deki hükümetten bölgenin kuzeyi için "acil güvenli koridor" çağrısı
Gazzedeki hükümetten bölgenin kuzeyi için acil güvenli koridor çağrısı

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sağlık sisteminin benzeri görülmemiş bir durumdan geçtiği vurgulandı.Açıklamada, "Gazze Şeridi'nin kuzey kesimi, işgalci İsrail'in saldırıları ve kuşatması nedeniyle felaket ve benzeri görülmemiş bir durumdan geçiyor. Sağlık sistemini yaşanan bu felaket durumdan kurtarmak için derhal ve gerçek anlamda güvenli bir koridor açılması talebinde bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyindeki sağlık sistemini hedef almayı sürdürdüğü, kısıtlı imkanlarla faaliyet gösteren 4 hastanenin çalışmalarını da çökertmekle tehdit ettiği kaydedildi.

İsrail'in, Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı evi bombalaması sonucu 5 kişi öldü
İsrailin, Gazzede yerinden edilenlerin sığındığı evi bombalaması sonucu 5 kişi öldü

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Gazze kent merkezinin batısındaki Nasr Mahallesi'nde yerlerinden edilmiş kişilerin sığındığı bir evi hedef aldı.Saldırıda, ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı. Enkaz altında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın olmak üzere 42 bin 344 Filistinli öldü, 99 bin 13 kişi yaralandı.Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail'den Güney Beyrut'a saldırılar

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin yayınladığı tahliye emrinin ardından, IDF güçleri bu sabah, günler sonra yeniden Beyrut'un güneyini hedef aldı. Görgü tanıkları kentten dumanların yükseldiğini anlatırken İsrail Savunma Kuvvetleri ise Dahiyeh bölgesinde Hizbullah'a ait yeraltı silah deposunu vurduğunu duyurdu .İsrail, 10 Ekim'den bu yana Beyrut'a saldırı düzenlemiyordu.

ABD, Gazze'ye insani yardım için İsrail'e 30 gün süre verdi
ABD, Gazzeye insani yardım için İsraile 30 gün süre verdi

Amerikan yönetimi, Gazze'ye insanı yardımın artırılması için İsrail hükümetine 30 gün süre tanıdı ve 'aksi halde sonuçlarına katlanırsınız' uyarısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin imzalı mektup 13 Ekim'de gönderildi.Mektup, Biden yönetiminden İsrail'e bugüne kadar yapılan en güçlü yazılı uyarı olarak nitelendiriliyor, İnsani yardımın gerçekleşmemesi halinde Amerikan askeri yardımlarının bir kısmının kesilebileceği uyarısında bulunuyor.

Mektupta, çeşitli tahliye emirleriyle yerlerinden olan 1.7 milyondan fazla kişinin Gazze'nin sahil şeridinde çok dar bir alanda sıkıştığı ve ölümcül bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya olduğu vurgulanıyor. ABD'nin Gazze'de "gittikçe kötüleşen insani durumla ilgili derin endişeleri" olduğu belirtiliyor. İsrail hükümetinden bu gidişatı değiştirmek için bu ay içinde "acil ve sürekli" önlemler alması isteniyor. İki bakan bu önlemlerin alınmamasının Amerikan politikalarını etkileyebileceğini ifade ediyor. Mektup insani yardımı engelleyen ülkelere askeri yardımın sınırlandırılmasıyla ilgili Amerikan yasa ve mevzuatına gönderme yapıyor.

Hizbullah'tan İsrail'e 50 füzeyle misilleme
Hizbullahtan İsraile 50 füzeyle misilleme

Hizbullah'tan İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarına bir misilleme daha geldi. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'in Safed şehrini hedef alan bir dizi füze saldırısı gerçekleştirildiği bildirildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise saldırıyı doğrulayarak Lübnan'dan yaklaşık 50 füzenin fırlatıldığını duyurdu. Füzelerin bazılarının hava savunma sistemi tarafından engellendiği ifade edilirken, ilk belirlemelere göre can kaybı yaşanmadığı belirtildi. Safed Belediyesi de bir füzenin bir evin bahçesine isabet etmesi sonucu hasar meydana geldiğini açıkladı. Ayrıca, 2 kişinin sığınaklara koşarken hafif yaralandığı kaydedildi.

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 23 kişi öldü

Lübnan resmi haber ajansı NNA'ya göre, İsrail savaş uçaklarının ülkenin güneyindeki farklı noktalara gerçekleştirdiği saldırılarda 18 kişi hayatını kaybetti, en az 15 kişi yaralandı.İsrail'in Lübnan'ın doğusundaki Bekaa vilayetine bağlı Zahle ilçesine düzenlediği hava saldırısında ise 3'ü çocuk 5 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Lübnan’daki çatışmalar konusunda Hizbullah’ı suçladı
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Lübnan’daki çatışmalar konusunda Hizbullah’ı suçladı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin Batı Celile ve Hayfa bölgelerini ziyaret etti. Hayfa'daki bir hastanede gündeme dair açıklamalarda bulunan Herzog, Lübnan’da yaşanan çatışmalardan Hizbullah’ın sorumlu olduğunu savunarak "Dünya şunu anlamalıdır ki, Lübnan sınırında dostane bir çözüme ulaşılması için defalarca teklif yaptık. Ne yazık ki Hizbullah defalarca reddetti” iddiasında bulundu.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım’ın son konuşmasında “Lübnan'daki durumu diğer sınırlarla ilişkilendirmekle tekrar tekrar tehdit ettiğini” iddia eden Herzog, “Lübnan halkına şunu söylemek istiyorum: Hizbullah'ın başını çektiği vahşi bir terör rejiminin bedelini ödüyorsunuz. Bir zamanlar Orta Doğu'nun gururu olan Lübnan'da iyi ve saygın bir yaşam yerine, şimdi bedel ödüyorsunuz ve bu bedel giderek ağırlaşıyor” şeklinde konuştu.

Beyaz Saray: İsrail dahil herkes UNIFIL'in rolüne saygı duymalı
Beyaz Saray: İsrail dahil herkes UNIFILin rolüne saygı duymalı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, İsrail'in UNIFIL unsurlarına yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"UNIFIL, Lübnan'da barışı koruma anlamında önemli bir rol oynuyor. Biz bu role saygı duyuyoruz ve İsrail dahil herkesin bu role saygı duymasını istiyoruz." diyen Kirby, bu konudaki endişelerini İsrail tarafına açıkça dile getirdiklerini belirtti.

İsrail ordusunun Beyrut'ta nüfusun yoğun olduğu bölgelerde Hizbullah'a karşı "operasyon" yaparken dikkatli olması gerektiğini dile getirdiklerini söyleyen Kirby, "Onlar (İsrail askerleri) bu operasyonlarını sivillerin veya BM barış gücü unsurlarının hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde yapma sorumluluğunu da taşıyor." diye konuştu.

İsrail ordusunun son günlerdeki saldırılarında bazı Lübnan askerlerinin de hayatını kaybettiğini hatırlatan Amerikalı danışman, "Bu kabul edilemez ve bu konuda daha fazla detay için İsraillilere baskı yapıyoruz." dedi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!