Güncelleme Tarihi:
Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Ukrayna, tahıl sevkiyatına alternatif yollar ararken, Rusya, Karadeniz’deki insani koridorunun kapatılacağını duyurdu.
"TÜM GEMİLER POTANSİYEL ASKERİ KARGO TAŞIYICILARI OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK"
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Karadeniz Girişimi'nin işlerliğinin sona ermesi ve deniz insani koridorunun kapatılması nedeniyle 20 Temmuz 2023 saat 00.00'dan (TSİ) itibaren Karadeniz Havzası'nda Ukrayna limanlarına seyreden tüm gemiler potansiyel askeri kargo taşıyıcıları olarak değerlendirilecek” denildi. Açıklamada ayrıca, “Buna bağlı olarak bu gemilerin bandıralarının ait olduğu ülkeler Ukrayna'daki çatışmaya Kiev rejiminin tarafında dahil olmuş sayılacak” ifadelerine yer verildi.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı Ukrayna saldırılarının ardından savaşın gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla Türkiye’nin arabuluculuğu ve Birleşmiş Milletler kontrolünde Nisan 2022’de başlayan görüşmeler sonucu 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştı. İlk olarak 120 gün süreyle geçerli olacak şekilde başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması, birçok kez askıya alınmış daha sonra yeniden uzatılmıştı. Son olarak Mayıs 2023’te varılan ve 60 gün daha uzatılan anlaşmadan 17 Temmuz’da Rusya geri çekildiğini açıklamıştı.
PUTİN BATI'YI SUÇLADI
Rusya’nın 17 Temmuz’da Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin anlaşmanın sona ermesi ile ilgili Batılı ülkeleri suçladı. Hükümet üyeleri ile yaptığı toplantıda konuşan Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın imzalandığı ilk andan itibaren anlaşmanın Rusya ayağının uygulanmadığını belirterek, “Tahıl anlaşması kapsamında Rusya Federasyonu'na karşı yükümlülüklerin yerine getirilmemesi küstahlık ve yüzsüzlüktür. Rusya sabır göstererek tahıl anlaşmasını sürekli uzattı” dedi.
“BATI, RUSYA'NIN EN YOKSUL ÜLKELERE ÜCRETSİZ GÜBRE TRANSFERİNİ BİLE ENGELLİYOR”
Tahıl anlaşması kapsamında Ukrayna tahılının sevkiyatına izin verilmesine karşı Rus tahıl ve gübrelerinin sevkiyatının engellendiğini söyleyen Putin, “Bir zamanlar Afrika'yı savaş, kıtlık ve yoksulluk uçurumuna iten Batı, şimdi de yeni sömürgecilik politikasını sürdürmekte. Batı, Rusya'nın en yoksul ülkelere ücretsiz gübre transferini bile engelliyor. Batı, tahıl anlaşmasının başlangıçtaki insani özünü tamamen saptırmış, onu spekülatörler için bir zenginleşme aracı haline getirmiştir” dedi.
“BATI, TAHIL ANLAŞMASINI RAYDAN ÇIKARMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPTI”
Avrupa limanlarında 262 bin ton Rus tahılının bekletildiğini aktaran Putin, Batı’nın, anlaşmayı bir şantaj aracı haline getirdiğini ifade etti. Putin, “Batı, ihtiyacı olan ülkelere yardım etmek yerine anlaşmayı siyasi şantaj olarak kullandı. Batı, tahıl anlaşmasını raydan çıkarmak için her şeyi yaptı” dedi.
“TAHIL ANLAŞMASINI YENİDEN BAŞLATMAK İÇİN İNSANİ ÖZÜNE GERİ DÖNMEK GEREKİR”
Anlaşmaya geri dönülebileceğini ancak bunun için Rusya’nın taleplerinin de uygulanması koşulunu öne süren Putin, “Tahıl anlaşmasını yeniden başlatmak için insani özüne geri dönmek gerekir. Rusya, tüm koşulları yerine getirildiği takdirde, tahıl anlaşmasına derhal geri dönecektir” dedi.