Güncelleme Tarihi:
Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Türkiye ve BM'nin aracılığı ile 2022'de İstanbul'da imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresi bugün doluyordu.
Daha önce 3 kez uzatılan anlaşmanın bir kez daha uzatılması umut edilirken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bugün yaptığı açıklamada "Aslında Karadeniz Anlaşmaları’nın geçerliliği bugün sona ermiştir. Rusya Federasyonu Başkanının da daha önce söylediği gibi son tarih 17 Temmuz'dur. Maalesef bu Karadeniz anlaşmasının Rusya ile ilgili kısmı şu ana kadar uygulanmadı. Dolayısıyla etkisi sona ermiştir. Tahıl anlaşması durmuştur. Rusya ile ilgili kısım tamamlanır tamamlanmaz, Rus tarafı derhal bu anlaşmanın uygulanmasına geri dönecektir" ifadelerini kullandı.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin Moskova'ya maliyetinin büyük olacağını belirtmişti.
Peskov, tahıl anlaşması kararı ile Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırının bir bağlantısı olmadığını, Rusya Devlet Başkanı Putin'in kararı saldırıdan önce verdiğini vurguladı.
BİR AÇIKLAMA DA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN
Peskov’un ardından bir açıklama da Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Rusya’nın gemilere verdiği güvenlik garantisini geri çektiği ve insani koridorun kapatıldığı ifade edilen açıklamada, "Rusya, vaatler değil yalnızca somut sonuçlar elde edilirse tahıl anlaşmasına dönmek değerlendirilebilir" denildi. Rus Bakanlık, Ukrayna’nın insani yardım koridoru bahanesiyle Rus sivillere ve askeri tesislere karşı saldırılarını ve provokasyonlarını sürdürdüğünü aktardığı açıklamasında, ayrıca, anlaşma kapsamında koridordan geçen tahılın yüzde 3’ünün fakir ülkelere, yüzde 70’inin ise geliri yüksek ülkelere gittiğini dile getirdi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise, Rusya'nın gerekli bilgilendirmeyi yaptığını söyleyerek, "Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler bilgilendirildi" dedi.
UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA
Rusya'nın kararı sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski tarafından yapılan ilk açıklamada, "Türkiye geçişlere izin verirse tahıl tedarikini sürdürmeye hazırız. Korkmuyoruz, tahıl koridorunu kullanmak için gereken her şey yapılmalı" ifadeleri yer aldı.
ZELENSKİ'DEN MEKTUP
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres'e tahıl anlaşmasının devam etmesini isteyen mektup gönderdiğini söyledi.
ABD'nin BM büyükelçisi, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çıkmasını bir 'zulüm eylemi' olarak nitelendirdi.
GUTERRES'TEN UYARI VE TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çıkışının bedelini milyonlarca kişinin ödeyeceğini vurgulayarak "Burada Türkiye'nin çabaların takdir etmek istiyorum. Önümüzdeki süreçte amaç küresel gıda ve fiyatının istikrarını korumak olacak. Bunun yol açacağı insani acıları da göz önünde tutacağız. Buradaki tehlike çok büyük, aç ve susuz bir dünya ile karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu.
NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN TÜRKİYE VURGUSU
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Müttefikimiz Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in çabalarına rağmen Rusya’nın Karadeniz tahıl girişiminden çekilmesi kararını kınıyorum" açıklamasını yaptı.
VON DER LEYEN'DEN KINAMA
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Tahıl Anlaşması’nın sona erdiğini açıklamasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Rusya'nın, BM ve Türkiye'nin çabalarına rağmen Karadeniz Tahıl Girişimini sonlandırmaya yönelik hamlesini şiddetle kınıyorum” dedi.
Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, “BM ve Türkiye'nin çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimini sonlandırmaya yönelik hamlesini şiddetle kınıyorum. AB, dünyanın savunmasız kesimlerinin gıda güvenliğini sağlamak için çalışıyor. AB Dayanışma Hatları tarımsal gıda ürünlerini Ukrayna'dan çıkarıp küresel pazarlara ulaştırmaya devam edecektir” dedi.