Güncelleme Tarihi:
Fransa ana karasında yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18.00'de sona erecek. Paris, Marsilya gibi büyük kentlerde ise saat 20.00'ye kadar oy kullanma işlemi devam edecek.
Yaklaşık 68 milyon 400 bin nüfuslu ülkede 49,5 milyon Fransız seçmen, ikinci turda 5 yıl boyunca kendilerini Ulusal Mecliste temsil edecek 501 milletvekilini belirlemek için sandığa gidiyor. Mecliste görev alacak diğer 76 milletvekili ilk turda seçilmişti.1094 adayın yarıştığı seçimin ikinci tur oylamasında en fazla oy alan adaylar, milletvekili seçiliyor. Parti veya ittifakların 577 sandalyeli Mecliste salt çoğunluğu elde etmesi için 289 milletvekili sayısına ulaşması gerekiyor.
Seçim yarışında merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR adaylarıyla ittifak yapan aşırı sağcı Jordan Bardella'nın partisi Ulusal Birlik (RN), aşırı sağcıların seçimde galip gelmesinden endişe eden sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans’ın iktidar ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) ile kurduğu "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı öne çıkıyor.
Araştırma şirketlerinin sandıkların kapanmasından itibaren seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlaması, resmi sonuçların daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor.Resmi verilere göre, yurt dışında yaşayan Fransızlardan internet üzerinden 2. tur için oy kullananların sayısı 460 bin olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, ülkenin denizaşırı toprakları olarak adlandırılan Guadeloupe, Guyane, Martinique gibi bölgelerinde oy verme işlemleri dün yapıldı.
Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı. Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.
Macron'un bu kararı tüm dünya tarafından 'bir kumar' olarak değerlendirilirken seçimin ilk turunda, aşırı sağcı ittifak yüzde 33 civarında oyla sandıktan birinci çıkmış, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 ile ikinci, Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sıraya yerleşmişti.
Fransa'daki seçimler sadece ülke için değil Avrupa için de kritik bir eşik anlamına geliyor. Bugün Batı medyasında yer alan analizlerde Macron'u zor bir gecenin beklediği vurgulandı.
BBC'ye göre Fransa'daki seçim son yılların 'en önemli' seçimi. Haberinde "Aşırı sağ tarihi bir zafer umuyor, ancak siyasi çıkmaz daha olası olduğu görülüyor." ifadelerini kullanan BBC, sonuç ne olursa olsun, Macron'un bu kuyudan çıkamayacağını öne sürdü ve 'Fransa'da aşırı sağ iktidara yakın. Avrupa'nın geri kalanı da onu takip edecek mi?' sorusunu sordu.
Guardian gazetesi de Fransa'daki seçimlerin önemine vurgu yaptığı haberinde Başbakan Gabriel Attal'ın 'Aşırı sağın egemenliği bir felaket olur' sözlerini hatırlattı ve "Bu sonuç, AB'nin ikinci büyük ekonomisi olan, aynı zamanda önde gelen bir NATO gücü ve BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Fransa'yı uzun süreli bir parlamento çıkmazına ve siyasi belirsizliğe sürükleme riski taşıyor." ifadelerini kullandı.
ŞİDDET ENDİŞESİ: 30 BİN GÜVENLİK GÜÇÜ KONUŞLANDIRILDI
ABD'li New York Times da seçim sonuçlarının 'kronik siyasi istikrarsızlığa' yol açabileceği görüşünde. Fransa'nın modern tarihindeki en kısa kampanyalardan biri olan seçim kampanyasının gergin bir atmosfer içinde geçtiğini, ırkçı olaylar ve şiddet eylemleri nedeniyle seçime gölge düştüğünü yazan NYT seçim sonrası protestoların şiddete dönüşmesinden endişe edildiğini yazdı.
Fransız yetkililer de olası huzursuzlukla baÅŸa çıkmak için ülke genelinde yaklaşık 30.000 güvenlik gücü konuÅŸlandırdı; bunların yaklaşık 5.000'i Paris bölgesinde.Â
CNN International da seçim kampanyasının şiddetle gölgelendiğini, 51 aday ve kampanya görevlisinin saldırıya uğradığını ve bazılarının hastaneye kaldırıldığını hatırlattığı haberinde 'Oylamanın sonucu ne olursa olsun, Fransa'nın siyasi bir kaos dönemine gireceği ve Macron'un en az bir yıl boyunca yeni bir parlamento seçimi çağrısı yapamayacağı öngörülüyor.' ifadesini kullandı.
Meclis, yarından itibaren yeni milletvekillerini ağırlamak üzere yerel saatle 14.00'te kapılarını açacak.
Ulusal Meclisin 577 yeni üyesi ilk Genel Kurul oturumu için 18 Temmuz'da toplanacak ve yerel saatle 15.00'ten itibaren yeni Meclis başkanlarını seçmek için oy kullanmaya başlayacak.
Yeni milletvekillerinin aynı gün yerel saatle 18.00'den önce Meclisteki gruplarını oluşturması gerekecek.
Fransız Meclisinde bir siyasi grup oluşturmak için en az 15 milletvekilinin bir araya gelmesi ve grup başkanvekillerini belirlemesi gerekiyor.