Son dakika...İsrail Ordusu kabul etti: 7 Ekim'de Hannibal Protokolü uygulandı! 'Çılgın bir histeri vardı askerlerimizin vurulabileceği biliniyordu'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2024 10:18

Hamas'ın ‘kalıcı ateşkes’ şartından vazgeçerek kademeli ateşkes öngören plana ön onay vermesi ile gözler yeniden ateşkes masasına çevrilirken İsrail basını Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bu konuda büyük görüş ayrılıklarına sahip olduklarını ve aralarındaki gerilimin giderek tırmandığını yazdı. Öte yandan İsrail ordusunun 7 Ekim saldırıları sırasında İsrailli esirleri de öldürmeyi öngören "Hannibal Protokolü"nü İsrail ordusu noktaları ve Gazze sınırında uyguladığı belirtildi.

İsrail ordusunun bir eve saldırısında çok sayıda can kaybı bildirildi

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Kuzeydeki Cibaliye bölgesinde Hacin ailesine ait bir eve İsrail'in saldırısı sonucunda çok sayıda şehit var." ifadesine yer verildi.

Olaya ilişkin görgü tanıkları, sivil savunma ekipleri ve bölge sakinlerinin saldırıdan etkilenenlere ulaşmaya çalıştığını aktardı.

 Hamas, ateşkes anlaşmasına dair İsrail’den cevap bekliyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 275 gündür devam ederken, İsrail ve Hamas arasında Gazze’de ateşkes müzakereleri sürüyor. Adı açıklanmayan iki Hamas yetkilisi, Hamas’ın Gazze’de ateşkes anlaşmasına dair son teklifine dair İsrail’den cevap beklediklerini açıkladı. Yetkililer, "Cevabımızı arabuluculara ilettik ve işgalin cevabını bekliyoruz" dedi.

Ateşkes görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olan yetkililer, İsrail'in Katarlılarla görüştüğünü belirterek, "Onlarla Hamas'ın cevabını görüştüler ve İsrail'in cevabını birkaç gün içinde vereceklerine söz verdiler" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: “Salt çoğunluk esir anlaşmasını destekliyor”

İsrail ile Hamas arasında aylardır devam eden ve herhangi bir ilerleme kaydedilmeyen esir ve ateşkes anlaşması müzakereleri ivme kazandı. İngiliz basınında dün çıkan “Hamas, ABD'nin İsrailli esirler için görüşme teklifini kabul etti” haberinin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Herzog, esirleri geri getirmenin ülkenin görevi olduğunu ve bu konunun müzakerelerin merkezinde yer aldığını vurguladı. Herzog, “Tüm ulus onların geri dönmesini istiyor ve salt çoğunluk esir anlaşmasını destekliyor” ifadelerini kullanarak, esirleri evlerine geri getirme konusundaki kararlılıklarının en üst düzeyde olduğunu ifade etti.

Starmer, Gazze'de acil ve kesin bir ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi
Starmer, Gazzede acil ve kesin bir ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre yeni Başbakan Starmer, Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Netanyahu ve Starmer görüşmede Orta Doğu'daki güvenlik ve istikrarı ele aldı. Starmer, İngiltere-İsrail işbirliğini sürdüreceklerini ifade etti.

İsrail-Lübnan sınırındaki gelişmelerin endişe verici olduğunu söyleyen Starmer, Gazze'de acil ve kesin bir ateşkese ihtiyaç olduğunu, esirlerin hemen salıverilmesi ve insani yardımların ihtiyaçları karşılayacak şekilde artırılması gerektiğini belirtti.

Starmer, iki devletli çözüm için gerekli şartların yerine getirilmesinin ve Filistin yönetiminin etkili çalışması için finansal desteğin önemine vurgu yaptı.

İsrail'in alıkoyduktan sonra serbest bıraktığı Filistinlilerden 3'ü elleri bağlı şekilde ölü bulundu
İsrailin alıkoyduktan sonra serbest bıraktığı Filistinlilerden 3ü elleri bağlı şekilde ölü bulundu

Refah'taki hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, yardım çalışmalarında görev alan ve bu esnada alıkonulan Filistinliler, İsrail tarafından serbest bırakılır bırakılmaz Refah'ın doğusunda düzenlenen topçu saldırında hedef alındı.

Saldırıda hayatını kaybeden 3 Filistinlinin naaşı, Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nda elleri bağlı şekilde bulundu.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde 5 gün önce alıkoyduğu ve dün serbest bıraktığı yaklaşık 15 Filistinliye saldırı düzenlemişti. Ölen ve yaralananların olduğu saldırıdan bazı kişiler kaçarak kurtulabilmişti.

Gazze’de can kaybı 38 bin 153’e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki yoğun saldırıları 275 gündür sürüyor. Bölgede ateşkes sağlanması için Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda devam eden görüşmelerin gölgesinde İsrail, sivilleri katletmeye devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte Gazze Şeridi’nde düzenlenen 3 saldırıda 55 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 123 Filistinlinin ise yaralandığı aktarıldı.

Bölgedeki saldırıların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana ortaya çıkan bilançonun da bildirildiği açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının 38 bin 153’e, yaralıların sayısının da 87 bin 828’e yükseldiği ifade edildi.

İsrail ordusu doğruladı: 7 Ekim’de Hannibal Protokolü uygulandı
İsrail ordusu doğruladı: 7 Ekim’de Hannibal Protokolü uygulandı

İsrailli Haaretz gazetesinin elde ettiği belge ve ordu yetkililerinin açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu 7 Ekim’de esir siviller ve askerleri hedef aldı.İsrail ordusu iletişim ağında 7 Ekim günü saat 11.22’de “Gazze’ye tek bir aracın bile dönemeyeceği” emri verilirken, üst düzey bir ordu yetkilisi de “Hannibal Protokolü"nün uygulandığını doğruladı.

"Kabuslarımızda bile böylesine bir saldırı için planımız yoktu" ifadelerini kullanan ordu yetkilisi, 7 Ekim’de kaç kişinin kaçırıldığı ve İsrail ordu güçlerinin nerede olduğu hakkında kimsenin fikri olmadığını söyledi.

Ordu yetkilisi, uygulanan "Hannibal Protokolü"ne ilişkin "Doğrulanmış herhangi bir bilgi olmadan alınan kararlarla çılgın bir histeri vardı." ifadelerini kullandı.

Erez (Beyt Hanun) Sınır Kapısı'nda 7 Ekim sabahında İsrailli askerlerin kaçırıldığının bildirilmesi üzerine defalarca insansız hava aracıyla sınır geçişine ve askeri noktaya saldırı yapılması talimatı verildi.

Gazetenin elde ettiği bilgilere göre, 7 Ekim sabahı “Hannibal Protokolü” Reim ve Nahal Oz askeri noktasında da yaşandı. İsrail ordusundan üst düzey bir yetkili ise “Böyle bir kararı alanlar, bölgedeki askerlerimizin vurulabileceğini biliyordu.” dedi.

İsrail ordusu askeri noktalarda “Hannibal Protokolü” uygulanması emrinin yanı sıra bölgedeki İsrail askerleri ve esirler hakkında tam bir bilgi olmaksızın Gazze Şeridi’ne doğru havan topu saldırısı emri de verdi.

İsrail ordusundan bir kaynak ise 7 Ekim sabahı Gazze’ye giden araçlarda İsrailli esirlerin olabileceğinin bilindiğini belirterek, “Net bir talimat olduğunu söyleyemem ama hiçbir aracın Gazze’ye dönmesine izin vermemenin ne demek olduğunu (Hannibal Protokolü) herkes biliyordu.” diye konuştu.

İsrail'in kendi vatandaşlarını öldürdüğü Hannibal Protokolü

Kurulduğu günden bu yana rehine krizleriyle boğuşmak zorunda kalan İsrail, bu durumun kendisine son derece büyük bedeller ödettiğini düşünerek 1986 yılında bir protokol hazırlamıştı.

Rehinelerin kurtarılma imkanı yoksa onları alanlarla birlikte ortadan kaldırılmasını öngören Hannibal Protokolü, yaklaşık 20 sene gizlenmişti. 2003'te İsrailli doktor Avner Shiftan tarafından öğrenilen protokol, Haaretz gazetesi aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştu.

İsrail'in 7 Ekim 2023’teki saldırılarda sivil ölümlerin araştırılması sırasında, görgü tanıklarının şahitliği ve bölgede ağır ateşli silahların kullanılması üzerine Hannibal Protokolü'nün uygulandığı iddiaları gündeme gelmişti.

Yakınlarını Nova Müzik Festivali'nde kaybedenler 2 Ocak'ta İsrail güçlerinin "sorumluluğunun araştırılması" hakkında ihmal davası açarken, Be'eri yerleşim biriminde ölenlerin aileleri 6 Ocak'ta Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye, olayın kapsamlı ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasını isteyen bir mektup göndermişti.

İsrail medyasında, 7 Ekim saldırısı sırasında, İsrail ordusunun esirleri de öldürmeyi öngören Hannibal Protokolü'nü uyguladığı haberleri yer almış, olayla ilgili soruşturma açılması çağrıları yapılmıştı.

İsrail ordusunun 6 Şubat’ta, orduya ait tankın 7 Ekim günü Yahudi yerleşim birimindeki bir evi bombalaması sonucu İsrailli 12 esirin ölmesiyle ilgili soruşturma başlattığı belirtilmişti.

İsrail askerleri Batı Şeria'da en az 15 Filistinliyi gözaltına aldı
İsrail askerleri Batı Şeriada en az 15 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinden yapılan ortak açıklamada, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdüğü belirtildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Batı Şeria'nın Ramallah, El Halil, Tubas ve Kudüs kentlerinde en az 15 Filistinliyi daha gözaltına aldığı bildirildi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 9 bin 550'ye yükseldiği belirtildi.

Hizbullah'tan İsrail'e hava saldırısı

Hizbullah Tiberya'nın batısındaki İsrail'e ait Nimra askeri üssünü düzinelerce Katyuşa roketiyle bombaladığını duyurdu.Telegram'da yapılan açıklamada, saldırının, Hizbullah'ın hava savunma biriminde üst düzey bir isim olduğu belirtilen Miham Mustafa el-Attar'ın öldürülmesine misilleme olarak yapıldığı belirtildi.

Öte yandan Güney Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Aşağı Celile'ye doğru gerçekleştirilen son roket saldırısında en az bir İsrail vatandaşının şarapnel parçaları nedeniyle ağır yaralandığı bildirildi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, 28 yaşındaki adamın Tiberya'daki bir hastanede tedavi gördüğü belirtildi.

Times of Israel, Hizbullah'tan bugün yeni bir saldırı beklendiğini yazdığı haberinde Meron Dağı bölgesinde siren sesleri duyulduğunu yazdı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı
İsrailin Gazze Şeridinin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre İsrail, Gazze'nin çeşitli yerlerine havadan ve karadan yoğun saldırılar düzenledi.

İsrail'in Gazze kentinin batısındaki El-Meyna bölgesinde Ebu Husayra ailesine ait bir evi bombalaması sonucu en az 3 kişi öldü, bazı kişiler de yaralandı. Enkaz altındakileri arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

İsrail savaş uçaklarının Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde Filistinlilere ait bir evi bombalaması sonucu enkaz altından 6 kişinin cansız bedeni çıkarılırken, yaralılar ise kentteki El-Ehli Baptist Hastanesine kaldırıldı.

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nusayrat ve Bureyc mülteci kampları da şiddetli hava ve kara saldırılarına sahne oldu. Saldırıda ölen ve yaralananlar kentteki Avde Hastanesine nakledildi.

İsrail, Gazze'nin orta kesimlerinde yer alan Zevaide bölgesinde Cevade ailesine ait bir eve saldırı düzenledi.

Saldırıda 2'si çocuk 6 kişi hayatını kaybetti, bazı kişiler de yaralandı. Ölü ve yaralılar Deyr el-Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesine sevk edildi.

İsrail'de ateşkes çatlağı! Netanyahu ve Gallant arasında retleşme
İsrailde ateşkes çatlağı Netanyahu ve Gallant arasında retleşme

İsrail basınına göre, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasındaki devam eden gerginlik, rehinelerin serbest bırakılması konusunda olası ilerlemeler kaydedilmesiyle birlikte son günlerde daha da tırmandı. Netanyahu'nun konuyla ilgili olarak savunma toplantısına Gallant'ın başkanlık etmesini engellediği ve ona "başbakan sen değilsin" dediği iddia edildi.

Channel 12'ye göre, Gallant son günlerde müzakerelerin durumunu görüşmek üzere Barnea ve Shin Bet Direktörü Ronen Bar ile bir toplantı yapmayı planlamıştı. Görünüşe göre kenara itildiğini hisseden Netanyahu, Gallant'a böyle bir toplantıya liderlik edecek kişinin kendisi olacağını söyledi.

Başbakan'ın bu hamlesine sert tepki gösteren Gallant, bunun güvenlik teşkilatının görüşmelere hazırlanmasını zorlaştırdığını belirterek, Netanyahu liderliğindeki toplantıya katılmayacağını söyledi.

Channel 12'ye konuşan kaynaklar Gallant'ın "otoriteyi kabul etmekte zorlandığını öne sürdü. İsmi açıklanmayan kaynaklara göre Netanyahu ve Gallant'ın Hamas'ın sunduğu yeni öneri konusunda farklı görüşlere sahip. Gallant'ın İsrail'in bir anlaşma üzerinde ilerlemesi gerektiğine inanırken, Netanyahu ise Hamas'ın son teklifinin İsrail'in kabul edemeyeceği talepler içerdiğini düşünüyor.

Amerikan AP Ajansı’na konuşan bir Hamaslı ve Mısırlı yetkiliye göre, Hamas ile İsrail arasında Gazze’de ateşkes ve rehine takası müzakereleri sürerken Filistinli örgüt ‘kalıcı ateşkes’ şartından vazgeçerek kademeli ateşkes öngören plana ön onay verdi.

İsrail, Güney Lübnan'a topçu saldırıları başlattı

İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Yaroun ve Marun el-Ras kasabalarının çevresindeki bölgeleri hedef alan topçu saldırıları düzenlediği bildirildi. Al Jazeera ayrıca Refah kentinin batısında da İsrail tanklarından yoğun topçu ateşi ve silah ateşi açıldığını duyurdu.

İsrailliler, esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası talebiyle sokaklara indi
İsrailliler, esir takası anlaşması ve Netanyahunun istifası talebiyle sokaklara indi

İsrail'de, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin getirilmesi için anlaşma imzalanması çağrısı yapılan, Netanyahu hükümetine karşı her hafta cumartesi günü düzenlenen protestolar, müzakerelerde Hamas'ın kabul ettiği bir ateşkes taslağının olduğu tabloda, bu hafta da geniş katılım ve olaylarla devam etti.

On binlerce kişi, Gazze'deki esirlerin geri getirilmesi konusunda siyasi iradenin kayıtsızlığı ve savaşın yönetimini eleştirerek, ülke tarihinin "en sağcı hükümetinin" istifasını ve erken seçim talep ettikleri protestolarını yineledi.

İsrail'in müzakere heyeti, esir takası anlaşması için Katar'a gidecek
İsrailin müzakere heyeti, esir takası anlaşması için Katara gidecek

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde, heyetin Gazze'deki İsrailli esirlerin geri dönüşünün sağlanması amacıyla müzakerelere devam etmek üzere 8 Temmuz'da Katar'ın başkenti Doha'ya gideceği ifade edildi.

Başka bir İsrail heyetinin de aynı gün Mısır'a giderek görüşmeler yapacağı bilgisine de yer verilen haberde, görüşmelere, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Mossad Direktörü David Barnea, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil'in katılacağı kaydedildi.

İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı müzakere süreci

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in üç aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı.Biden bu önerinin İsrail'e ait olduğunu söylese de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "belirlenen hedefler" gerçekleşinceye kadar Gazze’deki saldırılarına devam edeceklerini belirtmişti.Netanyahu, 3 Haziran'da Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu öne sürmüştü.İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası önerisini görüşmek için dün Katar'ın başkenti Doha'ya gidip dönmüştü.İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun gelecek hafta İsrail ile Hamas arasındaki müzakereleri görüşmek üzere İsrailli heyetin yeniden Doha'ya gitmesine karar verdiği duyurulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!