Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

Güncelleme Tarihi:

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2024 20:56

Son dakika haberine göre; ABD Başkanı Joe Biden, ABD’de kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğini açıkladı. Biden, Başkan Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi. ABD eski Başkanı ve başkan adayı Donald Trump, “Sahtekar Joe Biden Başkanlık için aday olmaya uygun değildi ve kesinlikle hizmet etmeye de uygun değil ve hiçbir zaman da olmadı” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Biden, duyuruyu sosyal medya hesabından paylaştığı bir mektupla yaptı. Başkan olarak görev yaptığı son 3,5 yılda Amerika'da çok büyük ilerleme kaydedildiğini belirten Biden, "Demokrasimizi muhafaza ettik ve koruduk" ifadesini kullandı.

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

Biden, ABD Başkanı olarak görev yapmanın kendisi için en büyük gurur olduğunu kaydederek "Tekrar seçim için yarışma niyetindeydim ancak partim ve ülkem adına geri çekilmenin en doğrusu olacağına karar verdim. Geri kalan zamanda, sadece başkanlık görevlerime odaklanacağım" ifadesine yer verdi.

Kararı hakkında gelecek günlerde halka sesleneceğini ifade eden Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e de "olağanüstü ortaklığı" için teşekkürlerini iletti. Biden, Amerikan halkına da güveni ve inancı için teşekkür ederek "Amerika birlik olduğu müddetçe başaramayacağı hiçbir şey yok" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

KAMALA HARRİS'İN ADAYLIĞINI DESTEKLEDİĞİNİ BİLDİRDİ

ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildikten sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi.

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

HARRIS'TAN AÇIKLAMA: TRUMP'I YENMEK ÜZERE BİRLEŞTİRMEK İÇİN ELİMDEN GELEN HER ŞEYİ YAPACAĞIM

Harris, Biden'ın desteğini almaktan onur duyduğunu ifade etti. Cumhuriyetçi aday ve ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ı hedef alan Harris, "Demokrat Parti'yi ve ulusumuzu Donald Trump'ı yenmek üzere birleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi.

Biden'ın yarıştan çekilme kararını "özverili ve vatansever” olarak nitelendiren Harris, bu kararın nedeninin Biden’ın ABD halkını ve ABD’yi her şeyin üstünde tutması olduğunu belirterek, "Seçim gününe kadar 107 günümüz var. Birlikte mücadele edeceğiz ve birlikte kazanacağız" dedi.

Haberin Devamı

TRUMP: SAHTEKAR JOE, ADAY OLMAYA UYGUN DEĞİLDİ  

ABD Başkan adayı Donald Trump, kendisine ait sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “O, ülkemiz tarihindeki en kötü başkan. Ülkemiz tarihine açık ara en kötü başkan olarak geçecek. Başkan Yardımcısı Harris'i yenmek Biden'ı yenmekten daha kolay olacak. Sahtekar Joe Biden Başkanlık için aday olmaya uygun değildi ve kesinlikle hizmet etmeye de uygun değil ve hiçbir zaman da olmadı. Başkanlık makamına sadece yalanlarla, yalan haberlerle ve bodrumundan çıkmayarak ulaştı. Doktoru ve medya da dahil olmak üzere etrafındaki herkes onun başkan olamayacağını biliyordu ve olamadı da. Şimdi, sınırlarımızdan tamamen kontrolsüz ve incelenmemiş, çoğu hapishanelerden, akıl hastanelerinden gelen milyonlarca insan ve rekor sayıda teröristle ülkemize ne yaptığına bir bakın. Onun başkanlığı nedeniyle büyük acılar çekeceğiz, ancak verdiği zararı çok hızlı bir şekilde telafi edeceğiz. Amerika’yı yeniden büyük yapalım” dedi.

Haberin Devamı

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

Donald Trump

PELOSİ: TANRI AMERİKA'YI JOE BİDEN'IN BÜYÜKLÜĞÜ VE İYİLİĞİ İLE KUTSAMIŞTIR

ABD eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yaptığı açıklamada, “Başkan Joe Biden, ülkemizi her zaman ilk sıraya koyan vatansever bir Amerikalıdır. Bıraktığı vizyon, değerler ve liderlik mirası onu Amerikan tarihinin en önemli Başkanlarından biri yapmaktadır. Amerika'nın vaatlerine her zaman inandığı ve insanlara kendilerini gerçekleştirme fırsatı verdiği için Başkan Biden'a sevgi ve şükranlarımızla. Tanrı Amerika'yı Joe Biden'ın büyüklüğü ve iyiliği ile kutsamıştır” dedi.

Pelosi, televizyonda Biden-Trump arasında yapılan tartışma programının ardından Biden’a çekilmesi yönünde tavsiye verenlerden biriydi.

Haberin Devamı

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

Nancy Pelosi

CLINTON: HARRIS’İ DESTEKLEYECEĞİZ

ABD eski Başkanı Bill Clinton, ABD Başkanı Biden’ın aday gösterdiği mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e destek vereceğini belirtti. Clinton, “Biden, olağanüstü hizmet kariyerini Amerika'yı benzeri görülmemiş bir salgından kurtaran, milyonlarca yeni istihdam yaratan, yıpranmış bir ekonomiyi yeniden inşa eden, demokrasimizi güçlendiren ve dünyadaki itibarımızı yeniden kazandıran bir Başkanlık ile tamamladı. Başkan Yardımcısı Harris'i destekleme konusunda Başkan'a katılmaktan onur duyuyoruz ve kendisini desteklemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI JOHNSON, BİDEN’I İSTİFAYA ÇAĞIRDI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Demokratların başkan adayını oy pusulasından seçime 100 gün kala çıkardığına dikkat çekerek, “Amerikan tarihinin bu eşi benzeri görülmemiş dönüm noktasında, az önce ne olduğu konusunda net olmalıyız. Demokrat Parti, seçimlere 100 günden biraz daha fazla bir süre kala Demokratların adayını oy pusulasından çıkardı. Joe Biden'ı Demokratların başkan adayı olarak seçen 14 milyondan fazla Amerikalının oylarını geçersiz kılarak, kendini 'demokrasinin partisi' ilan eden parti bunun tam tersini kanıtlamış oldu” dedi.

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris
Mike Johnson

“ADAY OLMAYA UYGUN DEĞİLSE, BAŞKAN OLMAYA DA UYGUN DEĞİLDİR”

Johnson, Biden’ın çekilme kararı sonrası eğer başkan adayı olmaya uygun değilse, başkan olmaya da uygun olmadığını belirtti. Johnson, “Mevcut Beyaz Saray'daki kaos ne olursa olsun, dünyanın dört bir yanındaki düşmanlarımıza ABD Kongresi'nin, ABD ordusunun ve Amerikan halkının çıkarlarımızı hem içeride hem de dışarıda savunmak için tamamen hazırlıklı ve kararlı olduğu hatırlatılmalıdır. Joe Biden Başkanlık için aday olmaya uygun değilse, Başkan olarak hizmet etmeye de uygun değildir. Derhal görevinden istifa etmelidir” diye konuştu.

“HARRIS BECERİKSİZ”

Johnson ayrıca Biden tarafından başkan adayı olarak gösterilen mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biden Yönetiminin feci politika başarısızlıklarına ortak olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile partinin beklentileri artık daha iyi değil. Harris, ikinci adam ve tamamen beceriksiz bir sınır çarı olarak, sadece Amerikan egemenliğinin, güvenliğinin ve refahının yok edilmesinde değil, aynı zamanda ABD tarihindeki en büyük siyasi örtbas olayında da neşeli bir suç ortağı olmuştur. Kendisi de en az herkes kadar uzun süredir bu kişinin hizmet etme kapasitesine sahip olmadığını biliyordu.”

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ: ŞİMDİ SIRA SORUŞTURMADA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova yaptığı açıklamada, “Biden'ın seçim yarışından çekildiğini yazılı olarak açıklamasının ardından atılacak bir sonraki adım, kamuoyunu manipüle ederek ve bir siyasi partinin yanında yer alarak Biden'ın ruhsal durumu hakkındaki gerçekleri gizleyen ABD medyası ve siyasi çevrelerinin gizli anlaşmalarının soruşturulması olmalıdır” dedi.

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

Maria Zakharova

PESKOV: OLANLARI DİKKATLE İZLEMEMİZ GEREKİYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov yaptığı açıklamada, "Seçimlere daha dört ay var ve bu süre çok şeyin değişebileceği uzun bir zaman dilimi. Sabırlı olmamız ve olanları dikkatle izlememiz gerekiyor” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Peskov, “Bizim için öncelikli olan özel askeri operasyondur" ifadelerini kullandı. Peskov, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Biden'ı Rusya'nın tercih edeceği öngörülebilir bir aday olarak nitelendirdiğini hatırlattı.

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

Dmitry Peskov

SCHOLZ, BİDEN'IN ÇEKİLME KARARININ TAKDİRİ HAK ETTİĞİNİ BELİRTTİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, X'ten yaptığı açıklamada, "Dostum Joe Biden ülkesi için, Avrupa için, dünya için çok şey başardı. Onun sayesinde transatlantik işbirliği sıkı, NATO güçlü ve ABD bizim için iyi ve güvenilir bir ortak. Tekrar aday olmama kararı takdiri hak ediyor." ifadelerini kullandı.

Son dakika… ABD Başkanı Biden, seçim yarışından çekildiğini duyurdu: Adayım Kamala Harris

Olaf Scholz

İSRAİL HÜKÜMETİNDEN BİDEN’A TEŞEKKÜR

İngiltere Başbakanı Keir Starmer da, Biden’ın kararına saygı duyduğunu vurgulayarak, “Başkanlığının geri kalanında birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi. Starmer, "Olağanüstü kariyeri boyunca yaptığı gibi Başkan Biden'ın kararını Amerikan halkının çıkarlarına en uygun olduğuna inandığı şekilde verdiğini biliyorum" ifadelerini kullandı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise İsrail’e verdiği destek için Biden’a teşekkür ederek “Özellikle savaş sırasındaki kararlı desteğiniz paha biçilemezdi. Liderliğiniz ve dostluğunuz için minnettarız" açıklamasını yaptı.

İSPANYA BAŞKANI: BİDEN DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE ETTİ

İspanya Başkanı Pedro Sanchez ise Biden’ın “cesur ve onurlu” kararını takdir ettiğini ifade etti. “ABD, kararlılığı ve liderliği sayesinde pandemi sonrası ekonomik krizin ve Kongre Binası'na yönelik ciddi saldırının üstesinden geldi ve Putin'in Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya verdiği destekle örnek oldu” diyen Sanchez Biden için “Her zaman demokrasi ve özgürlük için mücadele eden büyük bir başkan" ifadelerini kullandı.

İRLANDA BAŞBAKANI: ÜLKESİNİ KENDİSİNİN ÖNÜNE KOYDU

İrlanda Başbakanı Simon Harris de küresel liderliği ve dostluğu için Biden’a teşekkür etti. "Joe Biden, bulunduğu tüm makamlarda, İrlanda adasında barış için sarsılmaz bir ses ve tutkulu bir mücadeleci olmuştur” diyen Harris, ülkesinin Biden’a teşekkür borçlu olduğunu vurguladı. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere de yaptığı açıklamada "Başkan Joe Biden'ın yeniden aday olmama kararına saygı duyuyorum. Bu kararını, ülkeyi kendisinin önüne koymak istediğini söyleyerek gerekçelendiriyor. Bu karar saygı uyandırıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!