Son dakika...Orta Doğu cehenneme dönüştü! İsrail de Husiler de intikam yemini etti: Peş peşe saldırılar...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2024 09:45

İsrail ve Yemen arasındaki saldırılar bölgeyi adeta cehenneme çevirdi. Peş peşe gelen saldırılar sonrası her iki taraf da intikam yemini ederken Husiler, İsrail'e balistik füze fırlattı. IDF balistik füzenin Arrow 3 hava savunma sistemi tarafından İsrail hava sahasının dışında imha edildiğini bildirdi. İsrail Evimiz Partisi başkanı Avigdor Lieberman,İsrail'in Husilere yanıtının yetersiz olduğunu öne sürerek "Bir kerelik darbeyle yetinmemeliyiz, Hudeyde limanını tamamen yok etmeliyiz” çağrısında bulundu.

Husiler, İsrail'in Yemen'e saldırısı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne protesto mektubu gönderdi

SABA haber ajansına göre, Husilerin sözde dışişleri bakanı Hişam Şeref, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) temmuz ayı başkanı olan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia'ya bir mektup göndererek İsrail'in 20 Temmuz'da Yemen'deki Hudeyde limanına gerçekleştirdiği saldırıyı protesto etti.

İsrail'in Yemen'e saldırısının "uluslararası hukukun, Birleşmiş Milletler Şartı'nın amaçlarının ve ülkenin egemenliğinin açık bir ihlali" olarak değerlendirildiği mektupta, BM Genel Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi'ne, "İsrail'in Yemen'e yönelik saldırganlığını kınama sorumluluğunu yerine getirme" çağrısı yapıldı.

Mektupta, İsrail'in Yemen'i tekrar hedef alması durumunda bunun cezasız kalmayacağı da yer aldı.

Yemen'de İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor.

İSRAİL HEYETİ DOHA'YA GİDİYOR

İsrail Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad'ın Direktörü David Barnea'nın liderliğindeki heyetin, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması müzakereleri için perşembe günü Doha'ya gideceği bildirildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Yemen açıklaması

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Yemen’in Hudeyde liman bölgesine düzenlediği saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Gazze'ye yönelik savaşın sona erdirilmesi için sürdürülen çabaları sekteye uğratan gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ediyoruz” dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 20 Temmuz Cumartesi günü Hudeyde vilayetine düzenlediği saldırıların ardından Yemen'de tırmanan ve bölgedeki mevcut gerginliği tırmandırarak Gazze'ye yönelik savaşın sona erdirilmesi için sürdürülen çabaları sekteye uğratan gelişmeleri büyük bir endişeyle takip etmektedir. Bakanlık tüm taraflara azami itidal göstermeleri ve bölge ile halkını savaşın tehlikelerinden uzak tutmaları çağrısında bulunur. Ayrıca uluslararası toplumu ve etkili tarafları bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesi için sorumluluklarını yerine getirmeye çağırır. Bakanlık, Suudi Arabistan Krallığı'nın Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi için sürdürdüğü çabaları ve Yemen'de halkın daha fazla acı çekmemesi ve bölgede güvenlik ve barışın sağlanması için barış çabalarına verdiği sürekli desteği teyit eder” denildi.

İsrail, Nuseyrat Mülteci Kampı’nda çok katlı bir binayı vurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda yer alan 8 katlı bir binayı vurdu. Saldırı öncesi İsrail’in bina sakinlerinden binayı boşaltmaları konusunda uyardığı aktarıldı. Saldırıdaki ölü ve yaralı sayısı henüz bilinmiyor. Saldırı anı ise anbean çevredekiler tarafından kayıt altına alındı.

İsrail'den korkunç çağrı: Bir kerelik saldırı yetmez,Hudeyde limanını tamamen yok etmeliyiz
İsrailden korkunç çağrı: Bir kerelik saldırı yetmez,Hudeyde limanını tamamen yok etmeliyiz

İsrail Evimiz Partisi başkanı Avigdor Lieberman, Husilerin saldırısının İsrail'e muazzam ekonomik zarar verdiğini vurgulayarak İsrail'in saldırıya cevabının yeterli olmadığını öne sürdü.

Lieberman açıklamasında “Bugün Hizbullah, Suriye, Lübnan ve Suriye'deki milislere karşı yaşanan istihbarat başarısızlığı, 7 Ekim akşamı Hamas'a karşı yaşanandan daha büyüktür. Bir kerelik darbeyle yetinmemeliyiz, Hudeyde limanını tamamen yok etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Gazze'de can kaybı 38 bin 983'e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 64 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 105 Filistinlinin de yaralandığı ifade edildi.

İsrail'in saldırıları başlattığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 38 bin 983'e, yaralananların sayısının da 89 bin 727’ye yükseldiği aktarıldı.

İsrail, Gazze Şeridi'nde bir gazeteciyi daha öldürdü
İsrail, Gazze Şeridinde bir gazeteciyi daha öldürdü

Gazze’deki El-Avde Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze kentindeki Nusayrat Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırılarda gazeteci Mutasım Garrab ile birlikte 2'si çocuk 4 kişinin daha cenazelerinin hastaneye getirildiği belirtildi.Gazeteci Garrab'ın öldürülmesiyle de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde öldürülen gazetecilerin sayısının 162'ye yükseldi.

 

ABD Savunma Bakanı Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile görüştü
ABD Savunma Bakanı Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile görüştü

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüştü. Austin, İsrail’in Hudeyde limanına yönelik saldırısına ilişkin, “İsrail'in bu eylemi Husilerin İsrail Devletine yönelik aylardır devam eden saldırılarının ardından geldi” dedi.

Pentagon’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile 19 Temmuz'da Tel Aviv'de meydana gelen ve bir İsrail vatandaşının ölümüne, diğerlerinin de yaralanmasına yol açan Husi saldırısına İsrail'in verdiği karşılık hakkında görüştü. Bakan Austin İsrail'in bu eyleminin Husilerin İsrail Devletine yönelik aylardır devam eden saldırılarının ardından geldiğini belirtti. Bakan, Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'in güvenliğine ve İsrail'in meşru müdafaa hakkına olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti” denildi.

Biden ve Netanyahu salı günü bir araya gelecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’yi ziyaret edecek. İsrail Başbakanlığı, tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu’nun salı günü ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geleceği ifade edildi. Netanyahu’nun çarşamba günü ise ABD Kongresi'nde bir konuşması yapması bekleniyor. Netanyahu’nun yarın sabah saatlerinde ABD'ye hareket edeceği aktarıldı.
Biden, Covid-19’a yakalanmıştı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanaani, İsrail’in Yemen saldırısını kınadı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanaani, İsrail’in Yemen saldırısını kınadı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, İsrail’in Yemen’in Hudeyde limanı bölgesine düzenlediği hava saldırısını kınadı. Kanaani, ‘tehlikeli eylemlerden’ İsrail’i ve ABD’yi suçladı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, Siyonist rejimin Yemen'in Hudeyde limanı tesislerine yönelik saldırılarını şiddetle kınadı ve mazlum ama güçlü Yemen halkının, Gazze'nin masum vatandaşlarına, kadınlarına ve çocuklarına verdiği onurlu desteğin bedelini ödediğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanaani, Hudeyde limanının sivil altyapısının tahrip edilmesine ve Yemen halkının şehit olmasına ve toplu yaralanmasına yol açan bu saldırıları, çocuk katili İsrail rejiminin saldırgan doğasının bir ifadesi olarak nitelendirdi ve Siyonistlerin tehlikeli maceraları sonucunda bölgede gerginliğin tırmanması ve savaşın yayılması riskine karşı uyarıda bulundu” denildi.

İran Dışişleri Bakanlığı, Kanaani’nin söz konusu tehlikeli eylemlerden İsrail ve ABD’yi suçladığını belirterek, “Gazze Şeridi'nin savunmasız sakinlerinin sürekli öldürülmesini ve çok yönlü kuşatılmasını bölgedeki mevcut gerginliklerin ana kaynağı olarak değerlendiren Kanaani, Siyonist rejimin başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin'deki saldırganlığı devam ettiği sürece bölgeye barışın geri gelmeyeceğini sözlerine ekledi. Kanaani, Siyonist rejimi ve ABD hükümeti de dahil olmak üzere destekçilerini, Gazze'deki suçların devam etmesinin yanı sıra Yemen'e yönelik maceracı saldırıların tehlikeli ve öngörülemez sonuçlarından doğrudan sorumlu tuttu” ifadelerini kullandı.

İsrail: Hudeyde limanı hala yanıyor
İsrail: Hudeyde limanı hala yanıyor

İsrail Devleti'nin resmi X hesabından yapılan paylaşımda, Yemen'in Hudeyde limanının İsrail hava saldırılarıyla vurulmasının üzerinden 12 saat geçmesine rağmen hala yandığı iddia edildi.

İsrail Ordu Radyosu'na göre saldırı limanın içinde ve yakınında bulunan yaklaşık 20 petrol depolama tankını hedef aldı ve limanın mal kabul kabiliyetini tamamen yok etti.

Yemen’deki meşru hükümetten İsrail’in Hudeyde Limanı’na saldırısına kınama
Yemen’deki meşru hükümetten İsrail’in Hudeyde Limanı’na saldırısına kınama

Yemen’deki meşru hükümet, İsrail'in Yemen'in batısındaki Hudeyde Limanı'na düzenlediği saldırıyı kınadı.

Yemen’in resmi haber ajansı SABA’nın haberine göre, Suudi Arabistan destekli Aden merkezli Yemen hükümetinden adı açıklanmayan bir yetkili tarafından, İsrail'in Hudeyde Limanı'na saldırısının akabinde yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Meşru hükümet, Siyonist rejimin (İsrail) saldırısını ve Yemen topraklarının egemenliğini ihlal etmesini en güçlü ifadelerle kınıyor.” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in bu saldırısının tüm uluslararası yasa ve normların açık bir ihlali olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Meşru hükümet, insani krizin derinleşmesi dahil olmak üzere, hava saldırılarından kaynaklanan her türlü sonuçtan tamamen Siyonist rejimi sorumlu tutuyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Husiler, İsrail'e balistik füze fırlattı

İsrail ile Yemen'deki İran destekli Husiler arasındaki karşılıklı saldırılar devam ediyor. İsrail'in dün Yemen'deki liman kenti Hudeyde'ye düzenlediği saldırının ardından Husiler, İsrail'e balistik füze fırlatarak karşılık verdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Husiler tarafından Yemen'den fırlatılan bir balistik füzenin Arrow 3 hava savunma sistemi tarafından İsrail hava sahasının dışında imha edildiğini bildirdi. İmha edilen füzenin parçalarının Eilat kentine düştüğü aktarıldı.


İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarında 10 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze’deki El-Avde Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada, “İsrail savaş uçaklarının Nuseyrat Filistinli Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırılarda şehit olan 4 kişinin cenazeleri hastaneye getirildi.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, söz konusu saldırıda yaralanan çok sayıda Filistinlinin de tedavi altına alındığı belirtildi.Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki Filistin Sivil Savunma Birimi’nin sosyal medya platformu Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, “İsrail savaş uçaklarının el-Bureyc Filistinli Mülteci Kampı’ndaki bir eve düzenlediği saldırılarda 6 kişi şehit oldu.” ifadelerine yer verildi.

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki Sur'da silah deposunu vurdu: 3 yaralı
İsrail, Lübnanın güneyindeki Surda silah deposunu vurdu: 3 yaralı

Lübnan haber ajansı NNA'nın haberine göre İsrail ordusu, ülkenin güneyindeki Adlun beldesine hava saldırısı düzenledi ve bölgede güçlü patlamalar duyuldu. Saldırının bir silah deposuna düzenlendiği, bu nedenle patlamaların devam ettiği belirtildi.

Etrafa saçılan şarapnellerin çevre köylere ulaştığı aktarıldı. Üç kişinin yaralandığı, Sayda ve Sur kentleri arasındaki otoyolun iki yönlü trafiğe kapatıldığı kaydedildi. Sosyal medyada, patlamaların yaşandığı ve alev toplarının yükseldiği görüntüler paylaşıldı.İsrail basını, saldırının sınıra yaklaşık 30 kilometre mesafeye yapıldığını duyurdu.

İsrail-Yemen gerilimi tırmanıyor
İsrail-Yemen gerilimi tırmanıyor

Yemen'deki Husiler geçtiğimiz cuma günü İsrail'in başkenti Tel Aviv'e insansız hava aracı (İHA) ile saldırı gerçekleştirmiş, saldırıda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi de yaralanmıştı. İsrail ordusu saldırıya Yemen'deki liman kenti Hudeyde'yi vurarak karşılık vermişti. Husiler bu saldırının karşılıksız kalmayacağını ve "düşmanla uzun bir savaşa hazırlanıldığını" vurgularken, Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri "Bu bariz saldırıya karşılık verecek, İsrail'deki kritik öneme sahip hedefleri vurmakta tereddüt etmeyeceğiz. Önceki açıklamamızdaki gibi Tel Aviv'in güvenli olmadığını vurguluyoruz." açıklamasında bulundu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!