Netanyahu ABD Kongresi'nde yalan söylemiş... ABD'li medya devinden itiraf: Hamas sandığınızdan çok daha güçlü

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu ABD Kongresinde yalan söylemiş... ABDli medya devinden itiraf: Hamas sandığınızdan çok daha güçlü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2024 16:58

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde 'Zafer ufukta' söyleminin ve Hamas'ı Gazze'den temizlediklerine dair açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. CNN'de yayınlanan bir analize göre Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları Gazze'de hala oldukça etkin. Üstelik rapora göre İsrail'in Gazze'de ele geçirdiğini iddia ettiği yerler hala Hamas'ın kontrolünde ve Khassam Tugayları İsrail Ordusunu'na ağır kayıplar verdirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

7 Ekim tarihinden bu yana İsrail, Gazze şeridinde acımasız katliamlarını sürdürmeye devam ediyor. İsrail Ordusu'nun işgali nedeniyle Gazze Sağlık Bakanlığına göre bu güne kadar 40 bin kişi hayatını kaybetti. 

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, geçen hafta Tahran'da bir suikastte şehit edildi. İsrail sorumluluğu üstlenmedi. Bir gün sonra İsrail, Hamas'ın en üst düzey askeri komutanı Muhammed Deif'in 13 Temmuz'da Gazze'de düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Hamas bu haberi doğrulamadı. 

İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu da uzun süredir İsrail güçlerinin Hamas'ı ortadan kaldırdığı iddiasında bulunuyor. Hatta Netanyahu, ABD kongresinde yaptığı konuşmada "Zafer ufukta" ifadesini bile kullandı. 

Ancak ABD'nin ünlü medya kuruluşu CNN'in Amerikan Girişim Enstitüsü'nün Kritik Tehditler Projesi ve Savaş Çalışmaları Enstitüsü ile yaptığı ortak analize göre Gazze'de durum hiç de İsrail'in iddia ettiği gibi değil. İsrail ve Hamas'ın askeri açıklamalarına, Gazze'den görüntülere, uzmanlar ve görgü tanıklarıyla yapılan röportajlara dayanan adli analizlere göre İsrail güçleri Hamas'a karşı zafer ilan etmekten oldukça uzakta. 

Haberin Devamı

İSRAİL İDDİA ETTİĞİ GİBİ HAMASI YOK EDEMEDİ

Yayınlanan analize göre Hamas'ın askeri kanadı olan Kassam Tugaylarının sahada etkin olan 24 taburundan sadece 3'ü saf dışı kaldı. Analizde 8 taburun İsrail saldırılarından hiç etkilenmediği ve tam kapasite saldırılar düzenleyebildiği ifade ediliyor. Kalan 13 tabur ise İsrail saldırılarından etkilense de hala İsrail'e karşı etkin operasyonlar düzenleyebiliyor.

HAMAS ZAYIFLAYAN TABURLARINI YENİDEN İNŞA ETTİ 

Üstelik Hamas, zayıflayan ya da zarar gören taburlarını da yenilemeye başladı. Rapor özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan 16 Hamas taburunun 7'sinin son 6 ayda askeri kabiliyetlerini yeniden inşa etti. Khassam tugayları eldekileri etkin kullanarak ve İsrail askerlerinin geride bıraktıkları mühimmatları değerlendirerek taburlarına malzeme sağladı.

Netanyahu ABD Kongresinde yalan söylemiş... ABDli medya devinden itiraf: Hamas sandığınızdan çok daha güçlü

Hamas'ın askeri kanadını Kassam Tugayları oluşturuyor. 

Hamas da örgüte katılımların arttığını duyurdu. İsrail Ordusu da bu durumu doğruluyor. Bir İsrailli yetkili son dönemde Hamas'a en az birkaç bin kişinin katıldığını ifade etti. Gazze şeridinde yaşayan bir Filistinli ise, "Hamas'ın Gazze'nin kuzeyindeki varlığı tahmin ettiğinizden daha güçlü" dedi.

Haberin Devamı

GAZZE'NİN KUZEYİNDE HALA HAMAS ETKİN 

Üstelik İsrail tam hakimiyet iddia ettiği bölgelerde kontrolü sağlayamadığı da ortaya çıktı. İsrail Gazze'nin kuzeyindeki Cebeliye'yi sonbaharda 3 ay boyunca bombalamış burayı Kassam Tugayları'ndan temizlediğini iddia etmişti. Ancak son veriler geçtiğimiz günlerde İsrail Ordusu'nun bu bölgede zayiat verdiği ve bölgede hala Hamas'ın etkin bir şekilde var olduğu duyuruldu. İsrail'in "Kuzey Gazze tamamen temizlendi" açıklamalarına karşın internete Kassam Tugaylarının son saldırılarının videoları düşmeye devam ediyor.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) ile ortak araştırma yürüten Kritik Tehditler Projesi (CTP) Orta Doğu portföy yöneticisi Brian Carter, "İsrailliler bir yeri temizlediklerini söylüyorlar, ancak bu alanları tamamen temizlemediler ve Hamaslıları hiç yenemediler. Hamas savaşmaya hazır ve savaşmak istiyor" dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!