Son dakika...Durum Odası'nda İsrail toplantısı: İran'ın saldırması an meselesi! Trump'tan flaş iddia

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2024 08:00

Hamas lideri Haniye'nin İran'da gerçekleştirilen suikast nedeni ile hayatını kaybetmesi Orta Doğu'yu topyekun bir savaşın eşiğine getirdi. ABD Başkanı Joe Biden'ın, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri ele almak üzere ulusal güvenlik ekibini toplayacağı bildirildi. İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, İsrail'in "güçlü bir karşılık görmesi halinde kendi yanlışını anlayabileceğini" söyledi. Öte yandan ABD Başkan adayı Donald Trump, İran'ın bu gece İsrail'i vuracağını iddia etti.

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üssü İHA'larla vurduğunu bildirdi

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarıyla özellikle Meys el-Cebel'deki "suikasta" cevap olarak işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Neria Dağı üssüne çok sayıda kamikaze dron ile saldırı gerçekleştirildiği ve hedeflerin başarıyla vurulduğu belirtildi.

Hizbullah Hareketi, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırısında Hizbullah mensubu Ali Cemalleddin Cevad'ın öldüğünü açıklamıştı.

İsrail ordusu ise Cevad'ı hedef alan hava saldırısına ilişkin görüntü yayımlayarak, Cevad'ın Hizbullah'ın askeri kanadı Rıdvan Gücü'nün önemli bir komutanı olduğunu öne sürmüştü.

Ordu açıklamasında, Cevad'ın Lübnan'ın sınır bölgesindeki Aba beldesinde motosikletle seyir halindeyken vurulduğu belirtilmişti.

İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten beri Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği hava saldırılarında 394 Hizbullah mensubu hayatını kaybetmişti.

Mısır ve Katar Gazze'deki arabuluculuk meselesini görüştü

Katar ve Mısır dışişleri bakanlıklarından yapılan yazılı açıklamaya göre, Al Sani ile Abdulati, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından sekteye uğrayan Gazze'deki arabuluculuk müzakerelerindeki son gelişmelere dair ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptıkları ayrı ayrı görüşmenin ardından bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Al Sani ile Abdulati, "iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve bunları destekleme ve geliştirme yollarını" görüştü.

İki taraf ayrıca "Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeleri, Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardım ulaştırmak için ortak işbirliğinin güçlendirilmesini, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmeye yönelik ortak arabuluculuk çabalarındaki gelişmelerle Orta Doğu'da devam eden gerilimi azaltma ihtiyacını" ele aldı.

Katar, Mısır ve ABD, Hamas ile İsrail arasında yürütülen dolaylı müzakerelerde arabuluculuk rolü üstleniyor.

Biden ile Blinken'dan Orta Doğu'da artan gerilim konusunda telefon diplomasisi

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Biden ile Ürdün Kralı Abdullah telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Biden ile Kral Abdullah, Orta Doğu'da yükselen tansiyonun düşürülmesinin ve özellikle Gazze'de bir ateşkese varılmasının önemi konusunda mutabık kaldı.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Katarlı mevkidaşı Al Thani ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Blinken da bölgede tansiyonun düşürülmesi ve daha fazla gerilim yaşanmaması noktasındaki çabaları değerlendirdi.

İkili, Gazze'de bir ateşkes sağlanmasının tansiyonu düşürme konusunda önemli olduğunu vurguladı ve bu yöndeki çabalarına devam edecekleri mesajını verdi.

ABD'den İran'a "gerginliği tırmandırmak Tahran'ın çıkarına olmaz" mesajı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastı sonrası Orta Doğu'da artan gerginliklerle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Miller, diplomatik temaslar çerçevesinde iletişim içinde oldukları kişilerle İran hükümetine, "gerilimi artırmanın kendi çıkarlarına olmadığı ve ABD’nin İsrail’i koruyacağı" yönünde "tutarlı mesajlar" gönderdiklerini ifade etti.

Daha geniş bir Orta Doğu çatışmasının "kaçınılmaz" olduğunu ancak ABD'nin "bunun olmasını önlemek için çalışmaya devam edeceğini" söyleyen Miller, gerilimin artmasının bölgedeki hiç kimsenin çıkarına hizmet etmeyeceğini vurguladı.

Matthew Miller, "Ancak elbette tüm olasılıklara karşı hazırlıklıyız. 7 Ekim'den beri durum böyle." dedi.

ABD'nin bölgedeki temasları

Sözcü Matthew Miller, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Orta Doğu'da yaşanan gerginliklerle ilgili bugün Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ile görüştüğü bilgisini paylaştı.

Miller, Blinken'ın, görüşmelerde "bölge için kritik bir dönemden geçildiğinin altını çizdiğini, tarafların tansiyonu yükseltmekten kaçınmasının ve sükunet çağrısı yapmasının önemini" vurguladığını belirtti.

Sözcü Miller, "Bakan ayrıca bu angajmanlar aracılığıyla ABD'nin, Gazze'de ateşkesi, elbette rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamanın ve Gazze'deki Filistin halkının devam eden acılarını ele almanın yanı sıra daha geniş gerginlikleri yatıştırmaya yardımcı olmak için kritik bir adım olarak görmeye devam ettiğini açıkça ortaya koyuyor." diye konuştu.

Miller, ayrıca, "İran'ın herhangi bir ek eylemi, sadece gerginlik riskini, İsrail'den veya diğer taraflardan daha fazla yanıt alma ihtimalini artırır ve en sonunda bizi en başından beri endişelendiğimiz, kontrolden çıkabilecek bir çatışmaya yol açabilecek konuma getirir." ifadesini kullandı.

 

HİZBULLAH KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Hizbullah, Cemaleddin Cevad'ın öldürüldüğünü duyurdu.

Trump'tan flaş iddia: İran, bu gece İsrail'i vurabilir

ABD Başkan adayı Donald Trump: İran, bu gece İsrail'i vurabilir. Ülkemizi beceriksiz insanlar yönetiyor. Ben başkan olsaydım bunu konuşamazlardı.

İsrail'de Savunma Bakanı ve Genelkurmay’dan "İran’a karşı saldırı için hazırlık" mesajı
İsrailde Savunma Bakanı ve Genelkurmay’dan İran’a karşı saldırı için hazırlık mesajı

İsrail Savunma Bakanlığı, Gallant’ın Hava Kuvvetleri komutanlarıyla İran'ın olası saldırısı hakkında durum değerlendirmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelen Gallant, “Düşmanlarımız geçen yıl boyunca sergilediğiniz yetenekler sayesinde adımlarını dikkatlice düşünüyorlar. Ancak saldırıya hızlı bir geçiş de dahil olmak üzere tüm seçeneklere hazırlıklı olmalıyız.” ifadelererini kullandı.

İsrail Genelkurmay Başkanlığı da İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Ori Gordin’in yerel yöneticilerle dün yaptığı görüşmeye ilişkin yazılı açıklamada bulundu.


Açıklamaya göre, Gordin, İsrail’in kuzeyindeki yerel yöneticilere, İran ve Lübnan Hizbullahı tarafından beklenen saldırı öncesinde ordunun “karşı saldırı planlarının hazır" olduğunu belirtti.

Kendisi de dahil bütün İsrail askerlerinin karşı saldırıya hazır olduğunu ifade eden Gordin, İsrail’in kuzeyindeki denklemi değiştirmeye ve evlerinden ayrılmak durumunda kalmış İsrail vatandaşlarını geri getirmeye kararlı olduklarını kaydetti.

İsrail ordusu, Han Yunus'ta iki mahallenin daha boşaltılmasını istedi
İsrail ordusu, Han Yunusta iki mahallenin daha boşaltılmasını istedi

Han Yunus'ta dün 7 mahallenin boşaltılması çağrısı yapan İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, kentteki iki mahallenin daha tahliyesini istedi.Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Han Yunus şehir merkezindeki Şeyh Nasır ve Misbah mahallelerinin boşaltılması çağrısında bulundu.İsrail ordusunun söz konusu mahallelerdeki "silahlı unsurlara" karşı kapsamlı saldırı düzenleyeceğini ifade eden Adraee, bölge sakinlerine "insani bölgelere" gitme çağrısı yaptı.

BM: Gazze Şeridi'nde yerel gıda üretiminin kısıtlı olması insani krizi daha da kötüleştiriyor
BM: Gazze Şeridinde yerel gıda üretiminin kısıtlı olması insani krizi daha da kötüleştiriyor

FAO, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze Şeridi'nde tarımsal üretimde yaşanan zorluklara ilişkin yazılı açıklama yaptı.Açıklamada, "Yoğunlaşan çatışmalar, erişim kısıtlamaları ve tarım sektörüne verilen zarar, Gazzeliler için akut gıda güvensizliğini artırdı." ifadesi kullanıldı.Gazze Şeridi'nde üretimin kısıtlı olmasının yaşanan insani krizi daha da derinleştirdiği kaydedildi.

FAO'nun yakın zamanda uydu görüntüleri üzerinden yaptığı analize işaret edilen açıklamada, Gazze genelindeki tarımsal altyapıda ciddi hasar oluştuğu, toplam ekilebilir arazilerin yüzde 57'sinin ve seraların yüzde 33'ünün tahrip olduğu, sulama kuyularının ve güneş panellerinin zarar gördüğü belirtildi.Ekim 2023'ten bu yana ciddi yem sıkıntısı ve su kıtlığı sebebiyle çiftlik hayvanlarının yüzde 70'inin öldüğü kaydedilen açıklamada, Gazze Şeridi'nin balıkçı filosunun da yüzde 70'ine yakınının yok olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nde güvenlik şartlarının el verdiği ölçüde yalnızca küçük ölçekli tarım, hayvancılık ve balıkçılık faaliyetlerinin sürdüğü bildirildi.Gazzeli çiftçilerden Yusuf el-Mısri ve Mohamed El Yaty'nin görüşlerinin de yer aldığı açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle tarım ve hayvancılığın imkansız hale geldiğine işaret edildi.

Azerbaycan’dan vatandaşlarına “İsrail ve Filistin’den ayrılın” çağrısı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı İran İsrail gerginliğinin gölgesinde vatandaşlarına uyarda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Filistin’in bulunduğu bölgede hızla değişen güvenlik durumu dikkate alınarak, Azerbaycan vatandaşlarının zorunlu olmadıkça İsrail ile Filistin'i ziyaret etmemelerini ve ülkede yaşayan vatandaşların en kısa sürede oradan ayrılması gerektiğini tavsiye etti.

İrlanda’dan vatandaşlarına İsrail, Lübnan ve Filistin’e seyahat etmemeleri çağrısı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere gittiği Tahran’da öldürülmesinin ardından Orta Doğu’da gerilim gittikçe tırmanıyor. Japonya’nın ardından İrlanda da vatandaşlarına seyahat uyarısı yayınladı. İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülke vatandaşlarına İsrail, Lübnan ve Filistin’e seyahat etmemeleri çağrısında bulundu.

Durum Odası'nda toplantı: İran'ın İsrail'e saldırması an meselesi
Durum Odasında toplantı: İranın İsraile saldırması an meselesi

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri ele almak üzere ulusal güvenlik ekibini toplayacağı bildirildi.Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, basına kapalı görüşmenin, özel durumlarda toplanılan "Durum Odası"nda yapılacağı belirtildi.Açıklamada, Biden'ın, Hizbullah Hareketi'nin üst düzey komutanlarından Fuad Şükür ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik suikastların ardından Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri ve İran'ın, İsrail'e olası misilleme saldırısını ele almak üzere bugün ulusal güvenlik ekibini toplayacağı kaydedildi. Times of İsrael'de yer alan habere göre ABD, İran'ın İsrail'e saldırmasının an meselesi olduğuna inandığı belirtiliyor.

 

Hizbullah'tan İsrail'e drone saldırısı
Hizbullahtan İsraile drone saldırısı

Hizbullah İsrail'in kuzeyine bir insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail ordusu, saldırıda iki İsrail askerinin yaralandığını ve bölgede yangın çıktığını bildirdi.Hizbullah'tan yapılan açıklamada ise İsrail'in Güney Lübnan'daki birçok köye düzenlediği "saldırı ve suikastlara" yanıt olarak, kuzey İsrail'deki bir askeri üssü hedef aldığını bildirdi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Tahran'da

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, İranlı üst düzey yetkililerle görüşmek amacıyla Tahran'a geldi.İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu, beraberindeki heyetle İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan'ın daveti üzerine başkent Tahran'ı ziyaret ediyor.Detay verilmeksizin Şoygu'nun, Ahmediyan ve diğer İranlı üst düzey yetkililerle bir araya geleceği belirtildi.

IKBY'den "Haniye suikastında rolümüz yok" açıklaması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Tahran Temsilcisi Nazım Debbağ, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye Tahran'da düzenlenen suikastta IKBY’nin rol oynadığına dair ortaya atılan iddialara yanıt verdi. Debbağ İran basınına yaptığı açıklamada, iddiaları yalanlayarak “Suikastta kullanılan füze ya da insansız hava aracının IKBY’den fırlatıldığı yönünde iddiaların aslı yoktur” dedi.

İran Devrim Muhafızları Komutanı: İsrail, güçlü karşılık görürse yanlış yaptığını anlayacaktır
İran Devrim Muhafızları Komutanı: İsrail, güçlü karşılık görürse yanlış yaptığını anlayacaktır

Tesnim Haber Ajansına göre, Selami, başkent Tahran'da "Gazeteciler Günü" münasebetiyle yaptığı konuşmada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastı değerlendirdi.İsrail'in bölgedeki "terör girişimleriyle kendi kuyusunu kazdığını" dile getiren Selami, "İsrail, Haniye'ye düzenlediği terör eylemiyle ilgili güçlü bir karşılık görürse o zaman yanlış yaptığını anlayacaktır." dedi.Öte yandan İran parlamentosunda konuşan Bukan Milletvekili Muhammed Kasım Osmani de ülkesinin "İsrail'e vereceği cevabın" sert olması gerektiğinin altını çizdi.İranlı Milletvekili, "Netanyahu'dan daha aşağısının öldürülmesine razı olmayacağız." ifadelerini kullandı.

 

İsrailli aşırı sağcı Bakandan skandal açıklama
İsrailli aşırı sağcı Bakandan skandal açıklama

İsrail'de aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze Şeridi'nde 2 milyon sivilin açlıktan ölmesi pahasına bölgeye insani yardım ulaştırılmasını engellemenin "haklı ve ahlaki" olduğuna inandığını ima etti.The Times of Israel'in haberine göre, provokatif üslubuyla bilinen Smotrich, "Israel Hayom" adlı yayın kuruluşu tarafından düzenlenen bir konferansta, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların engellenmesi gerektiğini savundu.

İsrail'in yoğun saldırıları ve insani yardımları engellemeleri nedeniyle aylardır açlık ve kıtlık çeken Gazzelilerin tamamının ölmesini "meşru" olduğunu ihsas eden Smotrich, "Mevcut küresel gerçeklikte bir savaşı yönetemeyiz. Rehinelerimiz geri dönene kadar, haklı ve ahlaki olsa bile, kimse 2 milyon sivilin açlıktan ölmesine izin vermez." ifadelerini kullandı.

Bakan Smotrich, uluslararası toplumun bölgeye insani yardım ulaştırılmasını engellemeye izin vermeyeceğini söyleyerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürebilmek için uluslararası meşruiyete ihtiyacı olduğunu dile getirdi.İsrail'in Gazze Şeridi'nin tamamını kontrol altına alması gerektiğini savunan aşırı sağcı Bakan, Gazze'nin tamamının kontrolünü sağlamanın hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 583 Filistinli öldü, 91 bin 398 kişi yaralandı.Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor

Gazze'de can kaybı 39 bin 623'e çıktı
Gazzede can kaybı 39 bin 623e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 39 bin 623'e yükseldi. Son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda 40 Filistinli hayatını kaybetti, 71 kişi yaralandı.

İsrail savaş uçakları, Beyrut semalarında "sonik patlamalar" gerçekleştirdi
İsrail savaş uçakları, Beyrut semalarında sonik patlamalar gerçekleştirdi

İsrail ordusuna ait savaş uçakları Lübnan hava sahasını ihlal edip başkent Beyrut semalarında alçak uçuş yaptı. Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesi üzerindeki alçak uçuşun ardından savaş uçakları ses duvarını aşarak art arda 2 defa tüm kentte duyulan şiddetli sonik patlama gerçekleştirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı, İsrail'in ihlallerini görüşmek üzere 7 Ağustos Çarşamba günü toplanacak

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını ve ihlallerini görüşmek üzere 7 Ağustos Çarşamba günü dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanacak.İİT'den yapılan yazılı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastı ve İran'ın egemenliğinin ihlali gibi konuların yanı sıra İsrail'in Gazze Şeridi başta olmak üzere Filistin halkına yönelik devam eden ihlallerini görüşmek üzere olağanüstü toplanacağı belirtildi.

Güney Kore'den Lübnan ve İsrail'deki vatandaşlarına bu ülkeleri terk etmeleri çağrısı
Güney Koreden Lübnan ve İsraildeki vatandaşlarına bu ülkeleri terk etmeleri çağrısı

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler üzerine Lübnan ve İsrail'deki vatandaşlarına güvenlik gerekçesiyle bu ülkeleri mümkün olan en kısa sürede terk etmeleri çağrısında bulundu.Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler üzerine Lübnan ve İsrail'deki vatandaşlarına güvenlik gerekçesiyle bu ülkeleri mümkün olan en kısa sürede terk etmeleri çağrısında bulundu.

 

Japonya’dan vatandaşlarına: “Lübnan’ı terk edin”

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere geldiği Tahran’da öldürülmesinin ardından Orta Doğu’da gerilim bir kez daha tırmanıyor. Japonya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına seyahat uyarısı yayınladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Orta Doğu’da artan gerilim gerekçe gösterilerek Lübnan’daki Japon vatandaşlarına ülkeyi “terk edin” çağrısı yapıldı.

Gazze'de ateşkes, savaşa son vermenin en iyi yolu
Gazzede ateşkes, savaşa son vermenin en iyi yolu

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve Orta Doğu'da artan gerilime ilişkin, "Bir ateşkes anlaşmasının hala bu savaşa son vermenin en iyi yolu olduğuna inanıyoruz." dedi.İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden'ı "gelişmelerden haberdar edip etmediğine" ilişkin soruya yorum yapmaktan kaçınan Kirby, bölgedeki duruma ilişkin, "Bir ateşkes anlaşmasının hala bu savaşa son vermenin en iyi yolu olduğuna inanıyoruz. Ayrıca hala bunun mümkün olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Yeraltı sığınaklar açıldı! Dikkat çeken uyarı:"Şehirlerinizi terk edin, Ebabil'in ordusu intikam için geliyor"

İsrail medyasında yer alan haberlerde iç güvenlik servisi Shin Bet'in İsrailli yetkililer için yeraltında bir sığınak açtığı ve herhangi bir saldırıda iletişim sistemlerinin çökmesi ihtimaline karşı İsrailli yetkililere uydu telefonları dağıttığı yazıldı.Irak'taki Haşdi Şabi güçeri ise Telegram hesabından İsrail şehrinin üzerinde uçan kamikaze silahlı insansız hava araçlarını gösteren bir fotoğraf yayınladı ve "Şehirlerinizi terk edin, Ebabil'in ordusu intikam için geliyor" uyarısında bulundu.


Ortalığı karıştıracak iddia: AB İsrail'e yarım ton ağırlığındaki MK-83 bombalarını gönderiyor
Ortalığı karıştıracak iddia: AB İsraile yarım ton ağırlığındaki MK-83 bombalarını gönderiyor

"Israel Hayom" gazetesinin haberine göre, temmuz ayı sonlarında ABD'ye ziyaret gerçekleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'dan kuzey sınırında Lübnan Hizbullahı ile gerilimin tırmanması halinde daha ağır bombalar gönderilmesi talebinde bulundu.Haberde Biden'ın savaş uçaklarında kullanılan yarım ton ağırlığındaki MK-83 bombaların gönderimine karar verdiği iddia edilirken, Washington'un bir ton ağırlığındaki MK-84'ün transferini kabul edip etmediği ise henüz bilinmiyor.

Onaylandığı belirtilen yarım tonluk bombaların, gemiye yüklendikten sonra Biden yönetimi tarafından gönderimi durdurulan yaklaşık 1700 adet 250 kilogram ağırlığındaki MK-82 bombalarıyla birlikte İsrail'e ulaştırılması bekleniyor.MK-82 bombalarının, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a saldırılarından duyduğu memnuniyetsizlik nedeniyle doğrudan Biden'ın emriyle durdurulduğu kaydedilmişti.

ABD Savunma Bakanı Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile telefonda görüştü
ABD Savunma Bakanı Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile telefonda görüştü

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre Austin, Gallant ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Görüşmede Austin, "tehditlere karşı İsrail'in güvenliği ve meşru müdafaa hakkına yönelik ABD'nin desteğini" yineledi.İkili, ABD kuvvetlerinin korunmasını güçlendirmek, İsrail'in savunmasını desteklemek ve bölgedeki daha geniş çaplı gerilimleri caydırmak ve azaltmak için Pentagon'un attığı adımları ele aldı.Austin, Gazze'de ateşkes ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya güçlü destek verdiğini vurguladı.

Bakan Fidan, Arap Ligi Genel Sekreteri Ebu Gayt ile görüştü
Bakan Fidan, Arap Ligi Genel Sekreteri Ebu Gayt ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'daki resmi temasları kapsamında Alemeyn'in Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile bir araya geldi.

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine yönelik hava saldırısında 2 kişi öldü

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine düzenlediği hava saldırısında 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.Lübnan resmi ajansı NNA’da yayımlanan habere göre İsrail ordusu, Lübnan’ın Meysel Cebel beldesine hava saldırısı gerçekleştirdi.Saldırı sonucu biri Hizbullah bünyesindeki “İslami Sağlık Heyeti” mensubu 2 kişinin öldüğü kaydedildi.NNA'nın geçtiği başka bir haberde de İsrail savaş uçaklarının Kefr Killa beldesini bombaladığı aktarıldı.

 

Uçuşların durmasıyla 150 bin İsrailli yurt dışında mahsur kaldı

İsrail Kanal 12 televizyonu, yaklaşık 150 bin İsraillinin, pek çok hava yolu şirketinin Tel Aviv seferlerini durdurması sebebiyle ülke dışında mahsur kaldığını iddia etti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğraması ve İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ü öldürmesinin ardından İran, Hizbullah ve Hamas'ın İsrail'e misilleme yapması olasılığı, hava yolu şirketlerinin bölgedeki seferlerini ve dolayısıyla İsrail vatandaşlarının ülkeye dönüşlerini etkiledi.

Kanal 12 televizyonunun internet sitesindeki açıklamada, birçok hava yolu şirketinin Tel Aviv seferlerini iptal etmesi nedeniyle yaklaşık 150 bin İsraillinin ülkeye dönemediği ileri sürüldü.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın dünkü haberinde, yaklaşık 4 bin İsraillinin yurt dışında mahsur kaldığı ve İsrail'e dönmek için Tel Aviv'deki Dışişleri Bakanlığıyla iletişime geçtiği ifade edilmişti.

Orta Doğu'da yaşanan gerginlik nedeniyle 15 uluslararası hava yolu şirketi, Tel Aviv uçuşlarını süreli ya da süresiz olarak durdurmuştu.

Blinken G7 ülkeleri ile görüştü, İran saldırısı için tarih verdi
Blinken G7 ülkeleri ile görüştü, İran saldırısı için tarih verdi

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerinden mevkidaşları ile yaptığı görüşmede İran ve Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırısının Pazartesi gününden itibaren başlayabileceğini söyledi. Görüşmeye ilişkin Axios'a bilgi veren üç kaynağa göre Blinken mevkidaşlarına İran ve Hizbullah'a mümkün olduğunca diplomatik baskı oluşturulması gerektiğini, saldırılarının etkisini sınırlamanın, tam kapsamlı bir savaşı önlemek için en iyi şans olduğunu vurguladı.


Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine füze ve SİHA saldırıları düzenlendi
Lübnandan İsrailin kuzeyine füze ve SİHA saldırıları düzenlendi

İsrail ordu sözcülüğünden bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyine yönelik füze ve SİHA'larla saldırı düzenlendiğini belirtti. İsrailli yetkili, saldırılarda yaralanma ya da can kaybı olup olmadığına dair ise bilgi paylaşmadı.İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada da ülkenin kuzeyinde sirenler çaldığı kaydedildi. Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'nden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

İran'la ilgili korkutan iddia: İtidal çağrılarını reddetti

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğramasının ardından Ürdün ve Lübnan dışişleri bakanlarının gerginliğin azaltılması için İran’a gittiklerini yazdı. Gazeteye göre Tahran'a giden Arap siyasetçiler, İran’ın İsrail’i vurmaya kararlı olduğu ve “İsrail’e verilecek cevabın bir savaş çıkarabilecek olmasının da umursanmadığı” cevabını aldı.

WSJ gazetesi ayrıca ABD’nin de Avrupa ülkelerinden İran’ı gerginliği azaltmaya zorlamalarını talep etti ve İran’a yönelik bir saldırı eyleminin İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Batı ile ilişkileri gelişme çabalarına büyük darbe vuracağını vurguladı.

Amerikan NBC News’e konuşan bir İsrailli yetkili ise İsrail’in önümüzdeki günlerde İran ve Hizbullah’tan gelecek ve birkaç gün sürebilecek bir füze ve insansız hava aracı saldırısı beklediğini açıkladı.


Ürdün Dışişleri Bakanı: Bölgede barış ve istikrarın hakim olmasını ve gerilimin son bulmasını istiyoruz
Ürdün Dışişleri Bakanı: Bölgede barış ve istikrarın hakim olmasını ve gerilimin son bulmasını istiyoruz

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, bölgede barış ve istikrarın hakim olmasını ve gerilimin son bulmasını istediklerini belirtti.İran'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında İran devlet televizyonuna konuşan Safedi, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ile gerçekleştirdiği görüşmelere ve bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bölgede yükselen tansiyonu görüşmek üzere İran'ı ziyaret ettiğini kaydeden Safedi, Ürdün Kralı 2. Abdullah tarafından iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların aşılması için şeffaf ve net bir diyalog kurmakla görevlendirildiğini dile getirdi.Safedi kurulacak diyalogun, iki ülkeyi karşılıklı saygı, kardeşlik, birbirinin iç işlerine karışmama temelinde iyi ilişkiler kurmaya sevk edeceğini kaydetti.Ürdün'ün Filistin davasının önde gelen savunucularından olduğunu ve İsrail'in barış ve istikrarı tehdit eden eylemlerini kınadığını vurgulayan Safedi, şu an önceliklerinin Gazze'deki saldırıların durması olduğunu aktardı.

Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu üsse roketli saldırı

Irak'ın batısında yer alan Anbar kentindeki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Hava Üssü’ne roketli saldırı düzenlendi. Güvenlik kaynakları, üssün 2 Katyuşa roketi ile hedef alındığını açıklayarak, roketlerin üssün içerisine düştüğünü ancak saldırıda can ve mal kaybı olmadığını aktardı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Pezeşkiyan: Siyonistlerin küstahlığı cevapsız kalmayacak

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'ye İran'da düzenlediği suikastın "cevapsız kalmayacak büyük bir hata" olduğunu söyledi. İran'ın dış politikasının bölgede ve dünyada istikrarı öncelediğini belirten Pezeşkiyan, İsrail'in Filistinlilere karşı saldırılarının durdurulması için İslam ülkelerinin ortak hareket etmesinin önemini vurguladı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!