Güncelleme Tarihi:
Dünyanın gözü kulağı haftalardır Ukrayna - Rusya sınırında. Diplomasi için umutları yeşerten açıklamalar ile barış ihtimali yeşerirken Rus basınından krizi yeniden en yüksek seviyeye çıkartacak bir iddia geldi.
RUSYA ABD BÜYÜKELÇİ YARDIMCISINI SINIR DIŞI ETTİ! ABD'DEN KARŞI ADIM BEKLENİYOR...
Rus Basını, Rusya'nın ABD'nin Moskova Büyükelçi Yardımcısı Bart Gorman'ı sınır dışı ettiğini yazdı. Washington'ın da Rus Büyükelçi yardımcısını sınır dışı etmesi bekleniyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de büyükelçi yardımcısının sınır dışı edildiğini doğruladı.
RUSYA'DAN ABD'YE YANIT
Güvenlik garantileri taslağı konusunda ABD ve NATO'ya cevap mektubu yayınlayan Rusya, "Ukrayna, NATO'ya kabul edilirse, Kiev'deki rejimin Kırım'ı güç yoluyla geri alma girişiminde bulunarak Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. maddesi uyarınca ABD ve müttefiklerini Rusya'yla direkt silahlı çatışmaya çekmesi yönünde gerçek bir tehdit ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.
Rusya’nın ABD'nin kendilerine yeterli cevabı vermediği savunulan mektupta, "Bunlar, NATO'nun daha fazla genişlemesinin reddedilmesi, 'Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyesi olacağı' belirtilen 'Bükreş Formülünün' geri çekilmesi ve herhangi bir askeri faaliyet yürütmek için altyapılarının kullanımı ve saldırı nitelikli olanlar dahil askeri kabiliyetlerin ve NATO altyapısının Rusya-NATO Kurucu Senedi'nin imzalandığı 1997 yılındaki durumuna geri dönüşü dahil olmak üzere daha önce SSCB'de yer alan ve İttifak üyesi olmayan devletlerin topraklarında askeri üsler kurulmasının reddedilmesidir” denildi.
ABD'NİN ADIMLARI... "MEŞRU ŞÜPHELERİ PEKİŞTİRİYOR"
Bu hükümlerin Rusya için ilkesel öneme sahip olduğu aktarılan mektupta, “Rus tekliflerinin bir paket niteliği taşıdığı göz ardı edildi, bilhassa 'uygun' konular seçildi, bunlar ABD ve müttefikleri için avantajlar oluşturacak yönde büküldü. ABD'li yetkililerin retoriği gibi, bu yaklaşım da Washington'un gerçekten Avrupa'nın güvenlik durumunu düzeltmeye kararlı olduğuna dair meşru şüpheleri pekiştiriyor” denildi.
"TEHDİTLER KABUL EDİLEMEZ"
Rusya sınırlarına yakın yerlerde artan ABD ve NATO askeri faaliyetleri endişe verici olduğu vurgulanan mektupta, “Bizim kırmızı çizgilerimiz ve temel güvenlik çıkarlarımız ile Rusya'nın onları koruma konusundaki egemen hakkı göz ardı edilmeye devam ediyor. Rusya topraklarındaki belirli bölgelerden askerlerin çekilmesine yönelik nihai talepler ve buna daha sert yaptırım tehditleri kabul edilemez ve gerçek mutabakatlara varma umutlarını baltalıyor” denildi.
Mektupta, “ABD ve müttefikleri tarafından güvenliğimizin sağlanmasıyla ilgili kesin, yasal olarak bağlayıcı garantiler sunulması konusunda anlaşma yapmaya ABD tarafının hazır olmaması nedeniyle Rusya, askeri-teknik önlemlerin uygulanması da dahil karşılık vermek zorunda kalacaktır" ifadeleri kullanıldı.
BIDEN: RUSYA'NIN İŞGAL TEHDİDİ ÇOK YÜKSEK
ABD Başkanı Joe Biden ise yaptığı son dakika açıklamasında "Rusya'nın işgal tehdidi çok yüksek. Tüm göstergeler Rusya'nın Ukrayna'ya girmeye hazırlandığını gösteriyor." dedi.
Biden ayrıca Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme planının olmadığını belirtti.
Rusya'nın sahte bayrak operasyonu yapma ihtimali bulunduğunun altını çizen Biden, ' Elimizdeki her belirti, onların Ukrayna'ya girmeye, Ukrayna'ya saldırmaya hazır oldukları yönünde' dedi.
'KAN STOĞU YAPIYORLAR'
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Brüksel'deki NATO karargahında yaptığı açıklamada Rus ordusunun kan stokladığını açıkladı.
Austin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
'Bu tür şeyleri boş yere yapmazsınız. Hatta eve gitmeye hazırlanıyorsanız kesinlikle yapmazsınız.'
İNGİLTERE DESTEK FONUNU 100 MİLYON STERLIN'E ÇIKARDI
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiltere'nin Ukrayna'nın bağımsızlığı için sağladığı fonu 100 milyon sterlin artıracağını duyurdu.
HAVAN TOPLARIYLA SALDIRI
Öte yandan Rus basını Ukrayna'nın ateşkesi ihlal ederek bağımsızlığını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki dört bölgeye havan toplarıyla saldırdığını duyurdu.
Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi'ne göre, Ukrayna ordusu Perşembe günü saat GMT 02:30'da (TSİ 5:30) Lugansk Halk Cumhuriyeti'ndeki dört bölgeye havan topları ve el bombaları ile saldırdı.
Adı açıklanmayan bir Rus yetkili Ukrayna'nın bu saldırı ile 2015'te üzerinde anlaşmaya varılan Minsk Anlaşması'nı ihlal ettiğini iddia etti.
Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR), Ukrayna Kuvvetlerinin Donetsk'in eteklerini bombaladığını açıkladı. PR sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte şu ifadelere yer verdi;
'Ukrayna'nın silahlı oluşumları tarafından Donetsk'in eteklerindeki Mandrykino köyü yönünde bombardıman kaydedildi.'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce Doğu Ukrayna'daki ihtilafla ilgili Minsk Anlaşması'nın sorunun tek olası çözümünü temsil ettiğini, ancak Kiev'in anlaşmaya uymak istemediğini açıklamıştı.
Doğu Ukrayna'daki çatışmalar, 2014 yılında Kiev'deki darbeden sonra başladı. Donetsk ve Lugansk yeni hükümeti tanımayı reddettiler ve Ukrayna'dan bağımsızlıklarını ilan ettiler. Buna karşılık olarak ise Kiev askeri bir operasyon başlattı.
MOSKOVA'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ
Moskova, Ukrayna yönetiminin provokasyonlara imza attığını belirterek Donbass'taki durumun endişe verici olduğunu söyledi
UKRAYNA: ANA OKULU HEDEF ALINDI
Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Rusya yanlısı milisler tarafından ateşlenen roketin Luhansk bölgesinde yer alan Stanytsia Luhansk'taki bir anaokuluna isabet ettiği bildirildi.
Açıklamada, 'Teröristler tarafından ağır topçu atışları sırasında ateşlenen bir roket anaokuluna isabet etti. İlk bilgilere göre 2 sivil yaralandı. Ayrıca kent altyapısında hasar meydana geldi. Kentin yarısı elektriksiz kaldı. Ukrayna Silahlı Kuvvetler tarafından sığınaklardaki siviller acilen tahliye edildi' ifadeleri kullanıldı. Saldırıda çocukların yara almadığı aktarıldı.
RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN DUMANLAR YÜKSELDİ
Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Rusya Büyükelçiliği’nde dumanlar yükseldi. Büyükelçilik önüne gelen basın mensupları, jandarmanın bölgede geniş çaplı güvenlik önlemleri aldığını da kaydetti. Büyükelçilik binasından çıkan dumanların daha sonra kaybolduğu gözlendi. Konuya ilişkin büyükelçilik binasında evrak yakıldığı veya içerde muhtemel bir yangın çıkmış olması ihtimali üzerinde duruluyor.
'PUTİN 7 BİN ASKER DAHA GÖNDERDİ'
İsmini vermeden ABD basınına konuşan üst düzey yetkili, "Dün, Rus hükümeti Ukrayna sınırından askerlerini çektiğini söyledi. Bu iddia hem burada hem tüm dünyada büyük ilgi çekti. Ama şimdi biliyoruz ki bu doğru değil." dedi.
Yetkili, bilgilerin doğru olmadığına dair bir kanıt ya da detaylı bilgi ise sunmadı. Rusya'nın açıklamalarının aksine, ABD'deki Joe Biden yönetiminin "Rusya'nın sınıra 7 bin kadar yeni asker gönderdiğini de teyit ettiğini" söyledi.
İngiltere'nin savunma istihbarat şefi, Vladimir Putin'in barış istediğini iddia etmesine rağmen Rusya'nın Ukrayna sınırına güçlerini inşa etmeye devam ettiğini açıkladı.
İngiliz General Sir Jim Hockenhull Rusya'nın çekildiğine dair bir emare olmadığını aksine sınırdaki birliklere takviye yapıldığını belirtti..
NATO Savunma Bakanları bugün Brüksel'de Ukrayna-Rusya krizini konuşmak için bir araya geldi.
Görüşmenin ardından basın toplantısına katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin devam eden diplomatik çalışmalara olumlu baktığını, ancak henüz Rus birliklerinin Ukrayna sınırından çekildiğine dair somut bilgi olmadığını söyledi.
Stoltenberg, "Rusya'dan da diplomatik çalışmalara olumlu baktıkları yönünde işaretler var ancak henüz gerilimi düşürme konusunda bir hareket görmedik" dedi.
NATO'nun Rusya'ya karşı tehdit oluşturmadığını ve "savunma" amaçlı adımlar attığını söyleyen Stoltenberg, ittifakın bölgenin güneydoğusunda yeni muharebe grupları kurarak durumu takip edeceğini belirtti.
Stoltenberg, Moskova'nın Avrupa'nın güvenlik prensiplerini zorladığını, bunun "Avrupa için yeni normal" olduğunu söyledi, NATO'nun temel prensiplerinden vazgeçmeyeceğini ekledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin Rusya tarafından tanınmasına yönelik kabul edilen taslağı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi için girişimde bulunduklarını açıkladı.
NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda "bedelin yüksek olacağını" ifade etti ve yaptırımlar uygulanacağını hatırlattı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise artık Stoltenberg'in açıklamalarıyla ilgilenmediklerini söyledi. RIA Novosti haber ajansına göre Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Stoltenberg'in sözlerinin ciddi olmadığını ve gerçek diyalog kurmak istediklerini belirtti.
Rusya Savunma Bakanlığı bugün, ilhak ettiği Kırım bölgesinde tatbikata katılan ve ardından bölgeden ayrılan askeri birliklerin görüntülerini yayımlamıştı.
Ancak Ukrayna ve Batı ülkeleri bu görüntülere kuşkuyla yaklaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Gerçeklere göre hareket ediyoruz ve henüz herhangi bir geri çekilme görmüyoruz, sadece bu yönde duyumlar alıyoruz" açıklamasında bulundu.
Zelenski, "İnsanlar gerilimin düşürülmesini bekliyor. Biz şimdilik tüm tehditlere karşı sakinliğimizi koruyoruz çünkü bu durumla yıllardır mücadele ediyoruz, bizim için yeni bir durum değil" dedi. Zelenski, birlikler gerçekten çekildiğinde sadece ordunun veya keşif uçaklarının değil "buna herkesin şahit olacağını" da söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın NATO üyeliğinden men edilmesini talep ediyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise MSNBC haber kanalına yaptığı açıklamada, "Rusya'nın söyledikleri ve yaptıkları arasında farklılıklar olduğunu ve henüz geri çekilme görmediğimizi" söyledi.
Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre bugün sabah saatlerinde yayımlanan görüntüler, tankların, piyade savaş araçlarının ve otomatik tahrikli topçu birliklerinin Kırım bölgesinden ayrıldığını gösteriyor.
Bakanlık, bazı askerlerin Ukrayna sınır hattından çekildiğini ve tatbikattan sonra üslerine döndüğü belirtti. Ancak henüz birliklerin ne kadarının bölgeden ayrıldığı bilinmiyor.
ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'dan çekildiği bilgisinin henüz doğrulanmadığına, Ukrayna sınırlarında hâlâ 150 bin civarında asker bulunduğuna dikkat çekti.
'İŞGAL HALA MÜMKÜN'
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın sözleri değil, hareketlerinin önemli olduğunu söyledi. BBC'ye konuşan Wallace'a göre Rusya, şimdiye kadar geri çekilmekten ziyade birliklerini güçlendirdi ve bekleme noktalarından ayrılarak saldırı noktalarına doğru ilerledi.
Wallace, Rusya'nın bölgede sahra hastaneleri kurduğunu, Rus donanmasının ise tatbikat yaptığını belirtti. Wallace "Bu normal bir tatbikat değil. Tatbikat yaparken bir ülkenin sınırlarına birliklerinin yüzde 60'ını yığmak normal değil" dedi ve ekledi:
"Eğer Putin isterse Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi hala mümkün görünüyor. Ama Putin henüz o kararı vermedi."
'RUSYA'NIN ÇOK BÜYÜK KAZANÇLARI OLUR'
İngiltere Dış İstihbarat Servisi'nin (MI6) eski başkanı John Sawers ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme olasılığının bazı Batılı ülkelerin sandığı kadar yüksek olmadığını ifade etti.
BBC'ye konuşan Sawers, "Putin'in Ukrayna'yı hiçbir zaman işgal etme niyetinde olduğunu düşünmüyorum. Çok riskli bir hareket olurdu onun için" dedi ve devam etti:
"Ama bence Rusya'nın çok büyük kazançları oldu. Öncelikle Rusya'nın güvenlik talepleri tekrar gündemde. Aynı zamanda Avrupa ülkeleri, doğal gaz için Rusya'ya ne kadar bağımlı olduklarını hatırladı."
Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna krizine rağmen Avrupa Birliği'nde (AB) doğal gaz kıtlığı olmadığını ve kış ayları için yeterli doğal gaz olduğunu belirtti.
Von der Leyen, AB'nin haftalardır sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını artırmaya hazır ülkelerle görüştüğünü, Rusya'nın enerjiyi politik bir silah olarak kullanmasına karşı hazırlıklı olduklarını ekledi.
NATO savunma bakanları bugün Brüksel'de iki gün sürecek müzakerelere başlıyor.
Biden 2014'te başkan yardımcısıyken, Rusya Kırım yarımadasını işgal etti ve ardından tartışmalı bir referandumun ile bölgeyi Ukrayna'dan ilhak etti.
Görüşmeler öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Rusya ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti.
Stoltenberg, bölgedeki Rus birliklerinin gitgide büyüdüğünü belirtti ve NATO'nun "En iyisi için mücadele ettiğini ama en kötüsüne de hazır olduğunu" söyledi.
KIRIM'DAN DÖNÜŞLER SÜRÜYOR
Dün Rusya'ya ait bazı birliklerin Kırım'dan ayrıldığı duyurulmuştu. Bugün Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yeni bir kaç birliğin daha bölgeden ayrıldığı duyuruldu. Açıklamada, "Kırım yarımadasındaki eğitim alanlarındaki taktik tatbikatları sona erdiren güney askeri bölgesinin birimleri demiryoluyla kalıcı üslerine geri dönüyor" ifadeleri kullanıldı
MÜLTECİLER İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR
Polonya ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ülkeden kaçmak zorunda kalan mülteciler için hazırlık yapıyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna ile doğu sınırında mülteciler için tesislerin kurulacağını açıkladı.
Morawiecki, "Önümüzdeki günlerde bu hazırlıklar üzerinde çalışacak bir takım kuracağım" dedi. Mültecilere sağlık ve eğitim hizmetleri de sunmaya hazırlandıklarını belirten Morawiecki, "En kötüsüne hazırlıklı olmalıyız" dedi.