Ä°srail'den pes dedirten görüntüler... Ä°stismarcı asker kendini televizyonda böyle savundu

Güncelleme Tarihi:

İsrailden pes dedirten görüntüler... İstismarcı asker kendini televizyonda böyle savundu
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 09, 2024 11:02

Tüm dünya İsrailli askerlerin Filistinlilere yaptığı işkence ve cinsel istismar görüntülerini konuşurken, İsrail'de 'pes' dedirtecek bir olay daha yaşandı. İstismarcılardan biri olduğu öne sürülen İsrail askeri, TV'ye çıkarak yaptıkları işkenceleri savundu.

Haberin Devamı

İsrail'in Gazze'de katliamları devam ederken esir alınan Filistinlilere de İsrailli askerler insanlık dışı muamele yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Sde Teitman Filistinli tutukluya yönelik cinsel istismarı gösteren görüntüler İsrail medyası tarafından yayınlanmıştı. 

İSTİSMARCI ASKER TV'YE ÇIKTI

Sde Teiman gözaltı merkezinde görevli İsrail askerlerinden biri İsrail'in Kanal 14 televizyonuna çıktı. Habere göre istismar olayına karıştığı iddia edilen asker, kameralar karşısında Filistinli mahkuma yapılan muameleyi savundu. Kamera görüntülerini yalanlayan asker cinsel istismarın kendileri tarafından yapılmadığını, mahkumun üzerini aradıklarını iddia etti. Kimliği ve yüzü gizlenen asker İsrail Ordusu'nun ismini korumak için bu yayına çıktığını söyledi. 

Haberin Devamı

İsrailden pes dedirten görüntüler... İstismarcı asker kendini televizyonda böyle savundu

Sde Teiman gözaltı merkezinde tutsaklar insanlık dışı muamele görüyor

GÖREVDEN ALINDI İDDİASI 

İsrailli Arutz Sheva medya platformunda çıkan haberlere göre ise kimliği gizlenen istismarcı asker, Kanal 14 yayınına çıkmasının ardından görevden alındı. Gazetecilere açıklamada bulunan asker yayın bittikten birkaç dakika sonra komutanının kendisine görevden alındığını bildirdiğini söyleyerek "Arabaya biner binmez, hizmetten çıkarıldığıma dair SMS mesajını aldım. Bunun üst komutadan gelen bir emir olduğunu anladım" dedi. 

Ä°STÄ°SMAR GÃœVENLÄ°K KAMERALARINDA

İsrail'in 12. televizyonunun yeni yayınladığı güvenlik kamerası görüntülerinde, İsrail askerlerinin ülkenin güneyindeki Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nde bir Filistinli tutukluya cinsel saldırıda bulunduğu görülüyor. Görüntülere göre birçok Filistinli tutsak elleri bağlı bir şekilde yerde yatıyor. Bir Filistinli esire cinsel saldırıda bulunan askerler de merkezde bulunan güvenlik kamerasının yaptıkları işkenceyi çekmemesi için kalkanlar kullanıyor. Doktorların raporu ise mahkuma yapılan cinsel saldırıyı doğruluyor. 

Temmuz ayı sonlarında meydana gelen olay sonucu dokuz asker tutuklandı ve İsrail Başsavcılığı tutukluya yönelik ciddi kötü muamele şüphesiyle soruşturma başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, raporların 'korkunç' olduğunu ve bunların İsrail yetkilileri tarafından tam olarak araştırılması gerektiğini söyledi. 

Haberin Devamı

İsrailden pes dedirten görüntüler... İstismarcı asker kendini televizyonda böyle savundu

Aşırı sağcı gruplar Sde Teiman gözaltı merkezini bastı

5 ASKER SERBEST 

Ancak askerlerin tutuklanması İsrail'de geniş protesto gösterilerine neden oldu. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich olmak üzere bazı İsrailli bakanlar işkence uygulayan askerlere destek mesajları yayınladı. Bu mesajların ardından aşırı sağcı gruplar Sde Teiman'a baskın düzenlerken gözaltına alınan askerlerin bulunduğu üsse de zorla girdi. Protestoların ardından 5 asker serbest bırakıldı ancak istismarcı askerlerin serbest bırakılması da uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini çekti. 

Haberin Devamı

SDE TEIMAN'DAKÄ° Ä°ÅžKENCEYÄ° ANLATTI

İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik uygulamalarını ortaya çıkarmakla ilgilenen Sessizliği Kırmak (Breaking the Silence) adlı sivil toplum kuruluşu, ismi verilmeyen başka bir askerin gözaltı merkezindeki tanıklıklarını yayımladı.

AA'da yer alan habere göre Ä°srailli asker "Yedek askerlik görevim sırasında Sde Teiman'daydım. Ortalıkta mekana iliÅŸkin bir tür gizem vardı. Bana fotoÄŸraf çekmememi söylüyorlardı. Sde Teiman'a gitmeden önce onlar (askerler) bana onları (tutukluları) dövmem, kötü bir koku ve sert manzaralara hazırlıklı olmam gerektiÄŸini söyledi. (Gözaltı merkezinin içindeki hastanenin) deney laboratuvarı gibi olduÄŸunu duydum." ifadelerini kullandı.Â

İsrailden pes dedirten görüntüler... İstismarcı asker kendini televizyonda böyle savundu

Haberin Devamı

Sde Teiman'da toplanan Ä°srailli askerler

Ä°SRAÄ°LLÄ° ASKERLERÄ°, FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ°LERÄ°N TUTULDUÄžU MEKANLARI "AHIR" OLARAK NÄ°TELENDÄ°RÄ°YOR

Merkezde 2 hücreli bir yerde nöbet tuttuğunu, hücrelerin büyük olduğunu ve askerlerin buralara "ahır" dediğini aktaran İsrailli asker, şöyle devam etti:

"Hücrelerin birinde 70, diğerinde 100 kişi vardı. İneklerin bulunduğu ahırlar gibi kapalı bir mekanda çok ince şilteler üzerinde sıralar halinde oturuyorlardı ve ışıklar her zaman açıktı. Herkesin gözleri bağlı ve ellerinde plastik kelepçeler vardı. İlk iki sırada tutukluların uzanmasına izin verilirken, diğer tutuklular bağdaş kurarak oturuyorlardı. Sabah oraya vardım ve onları bu şekilde gördüm; 16 ila 60 yaş arası erkekler hepsi birbirinin aynı gri eşofmanlarla oturuyordu."

Haberin Devamı

Merkezde daha fazla hücre olup olmadığı sorusuna İsrailli asker, "Evet, yaşlılar ve tekerlekli sandalyeli amputeler için ahırlar da var." cevabını verdi. 

"KURALLARI Ä°HLAL ETMELERÄ° HALÄ°NDE ONLARI CEZALANDIRMAMIZA Ä°ZÄ°N VERÄ°LÄ°YORDU"

İsrailli asker, her tarafı dikenli teller ve duvarlarla çevrili olduğunu söylediği Sde Teiman'da "iki portatif tuvalet ve bir el yıkama alanı bulunduğunu, tutukluların haftada bir kez duş almasına izin verildiğini" ifade etti.

Geceleri asla ışıkların kapanmadığını aktaran İsrailli asker, "kalabalığı kontrol altına almak için yelekleri, miğferleri, içinde silah bulunan bir kutuları ve bir isyan çıkması durumunda her türlü ses bombası ve göz yaşartıcı gazlarının bulunduğunu" aktardı.

Güvenliği sağlamaktan uzak bir şekilde görevlerinin, alıkonulan Filistinlilerin birbirleriyle konuşmamalarını ve doğru oturduklarını kontrol etmek olduğunu kaydeden asker, "Bütün gün bağdaş kurup dik oturmak zorundaydılar. Bazen bazıları öne ya da arkaya doğru eğiliyordu. Buna izin yoktu. Gözleri bağlıydı ve göz bağının altından bakmaları yasaktı. Kuralları ihlal etmeleri halinde onları cezalandırmamıza izin veriliyordu." ifadelerini kullandı.

İsrailli asker, kendilerine verilen talimatlara ilişkin de "Bize hareket özgürlüğü verdiler. Bu aslında askerin kim olduğuna bağlıydı. Bazıları (tutukluların haklarını ihlal etme konusunda) daha proaktifti, bazıları değildi." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!