Son dakika...İran saldırısını gözden geçiriyor: Sivilleri değil direkt onları hedef alacak...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2024 08:24

Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi Orta Doğu'da tansiyonu zirveye çıkardı. İran ve Hizbullah'tan gelebilecek misilleme saldırılarının gölgesinde ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Thani, İsrail ve Hamas'ı 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de müzakerelere yeniden devam etme çağrısında bulundu .İngiliz Guardian gazetesine göre, ABD'li ve İsrailli yetkililer İran'ın sivillerden ziyade Haniye suikastından sorumlu olanları, özellikle de Mossad ve ajanlarını hedef almasını bekliyor.

ABD, insan hakları ihlalleri yapan İsrail askeri birliklerine yardımlarını sürdürecek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, AA muhabirinin konuyla ilgili sorusuna yazılı olarak yanıt verdi.

Miller, insan hakları ihlalleri yapan ve bu sebeple ABD hukukuna göre askeri yardım almaması gereken yabancı askeri unsurlarla ilgili güncel durumu değerlendirdi.

Sözcü, İsrail ordusunda insan hakları ihlalleri yapan birimlerin olduğunu ancak bu birimlerin söz konusu ihlalleri "hızlı bir şekilde giderdiğini" belirtti.

Miller, "Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunda ağır insan hakları ihlalleri yapan iki birim ve iki sivil otoriteyle ilgili olayları yakından inceledi ve bu ihlallerin derhal giderildiğini tespit etti. Leahy süreciyle uyumlu olarak bu birimler ABD'den güvenlik desteği almaya devam edecek." değerlendirmesini yaptı.

ABD'de 1997 yılında kabul edilen ve yasanın mimarına atıfla "Leahy Yasası" olarak bilinen yasa, insan hakları ihlallerine karışan yabancı unsurların ABD'den askeri yardım almasını engelliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Batı Şeria'da ağır insan hakları ihlalleri işleyen "Netzah Yehuda" bölüğüyle ilgili soruşturma yürütmüş ve kısa süre önce bu soruşturmayı tamamlamıştı.

Amerikan medyasına yansıyan ve adı açıklanmayan bazı yetkililere dayandırılan haberlerde, soruşturmada aklanan bölüğe ve ihlallere karışan diğer askeri ve sivil birimlere herhangi bir yaptırıma gerek olmadığı bildirilmişti.

 

İsrail, Lübnan’da bir aracı hedef aldı: Hamas yetkilisi öldü

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar devam ediyor. İsrail güçleri bugün Lübnan’ın güneyindeki Sidon liman şehrinde bir aracı hedef aldı.

Düzenlenen saldırıda Lübnan’daki Filistin mülteci kampı Ain al-Hilweh’te görev yapan Hamas’ın üst düzey yetkilisi Samer al Hajj hayatını kaybetti. Araçtaki diğer görevli ise ağır yaralandı.

 

BAE, arabulucu ülkelerin Gazze'de ateşkes çağrısına desteğini açıkladı

BAE haber ajansı WAM'dan yapılan açıklamada, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan'ın ABD, Mısır ve Katar'ın Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için müzakereleri yeniden başlatma çağrısına ilişkin ifadelerine yer verildi.

Çatışmanın tarafları Hamas ve İsrail'i 15 Ağustos'ta "istişarelerin yeniden başlatılması konusunda acilen olumlu cevap vermeye" çağıran açıklamada, "taraflardan hiçbirinin zaman kaybetmemesi" istenildi.

BAE açıklamada ayrıca, "Mısır, Katar ve ABD'nin Gazze'deki felaketi sona erdirmek amacıyla bir anlaşmaya varılması konusundaki arabuluculuk çabalarını takdir ettiğini ve tam destek verdiğini" bildirdi.

ABD, Mısır ve Katar, dün yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.

AB’den Gazze müzakerelerine destek: Gazze'de hemen bir ateşkese ihtiyacımız var

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Thani tarafından İsrail ve Hamas'a yapılan ortak çağrıya Avrupa’dan destek gelmeye devam ediyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üç liderin 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de Gazze Şeridi’nde ateşkes müzakerelerine yeniden devam etme çağrısına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Gazze'de hemen bir ateşkese ihtiyacımız var. Bu, hayatları kurtarmanın, barış umudunu yeniden canlandırmanın ve rehinelerin geri dönüşünü sağlamanın tek yolu. Bu nedenle ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen ve bölgenin ihtiyaç duyduğu barış ve istikrarı sağlama çabalarını güçlü bir şekilde destekliyorum” dedi.

 

BAE’DEN HAMAS VE İSRAİL’E “DAVETİ KABUL EDİN” ÇAĞRISI

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Hamas ve İsrail’e yapılan daveti kabul etme çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Üç lider tarafından belirlenen, şu anda masada olan anlaşma, Gazze halkı ile esirler ve ailelerinin acı çekmesini sonlandıracaktır” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus kentine saldırısında 2'si çocuk en az 10 Filistinli öldü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısında "güvenli insani bölge" olarak sınıflandırdığı El-Mevasi bölgesini ve kentin doğusunda bir evi hedef alan saldırılarında 2'si çocuk en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Rusya, İsrail ile İran'a "gerginliği artırmaktan kaçınmaları" çağrısında bulundu
Rusya, İsrail ile İrana gerginliği artırmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, İsrail ile İran'ın bölgede gerginliği artırmaktan kaçınmaları gerektiğini belirterek, "Sorunlara siyasi çözümün bulunması gerekiyor." dedi.Bogdanov, başkent Moskova'da gündemdeki konulara dair gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Orta Doğu'daki duruma değinen Bogdanov, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin geçen ay suikasta uğradığını anımsatarak "Bu, esirlerin karşılıklı bırakılmasıyla ilgili müzakereleri etkileyecek. Heniyye, hem (Mısır'ın başkenti) Kahire hem de (Katar'ın başkenti) Doha'daki müzakereleri koordine ediyordu." şeklinde konuştu.

İsrail ile İran'a bölgede gerginliği artırmaktan kaçınma çağrısı yapan Bogdanov, "Tüm taraflarla irtibattayız. Gerginliğin azaltılmasından yanayız. Herkesi, bölgedeki ülkeler için felaket tehdidi oluşturan gerginliği artırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Sorunlara siyasi çözümün bulunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bogdanov, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yakın zamanda Rusya'ya ziyaret etmesini beklediklerini dile getirdi.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi konusuna değinen Bogdanov, şunları kaydetti:

"İki ülke arasındaki ilişkilerin, toprak bütünlüğü ve egemenliğin karşılıklı tanınması temelinde iyileştirilmesi sürecinden yanayız. Bu sürecin devam etmesini ve iki ülke liderlerinin bir araya gelmesini istiyoruz. Böyle bir görüşme ciddi hazırlık gerektiriyor. Şam ve Ankara yetkililerinin katılımıyla üçlü formatta Moskova'da toplantı organize etmeye hazırız."

Mihail Bogdanov, İranlı ve Iraklı yetkililerle bu konuda irtibatta olduklarını dile getirerek "İran ile Irak da Suriye ve Türkiye'nin ilişkileri iyileştirmelerinden yana. Bu, Suriye ve etrafındaki durumu olumlu etkileyecek." değerlendirmesinde bulundu.

BM, Gazzelilerin, "güvenli bölge" olarak iddia edilen yerlerde de saldırıya uğradığını bildirdi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, Gazzelilerin, İsrail'in "güvenli bölge" olarak iddia ettiği yerlerde de saldırıya uğradığını belirterek Gazze'de güvenli bir yerin olmadığını söyledi.

Fransız vekillerden "Gazze'de savaş" ifadesini kullanan Macron'a tepki: Savaş değil soykırım
Fransız vekillerden Gazzede savaş ifadesini kullanan Macrona tepki: Savaş değil soykırım

Fransız muhalif milletvekilleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Gazze’de savaş durmalı” mesajına “savaş değil soykırım” ifadesini kullanarak tepki gösterdi.Macron, X hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze'de savaş durmalı. Herkes bunu duymalı. Bu, Gazzeliler, esirler ve şu anda tehlikede olan bölgenin istikrarı açısından hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı, ABD'li, Mısırlı ve Katarlı arabulucuları desteklediğini ifade etti.Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili François Piquemal, Macron’un paylaşımına tepki gösterdi.

Piquemal, Gazze'de savaş olmadığını, "bir savaş suçlusu olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun soykırım girişiminde bulunduğunu" savundu.Macron'un "Netanyahu'nun Paris'te hoş karşılanacağını" söylediğini hatırlatan Piquemal, “Uyanın, harekete geçin ve bizi utandırmaktan vazgeçin.” ifadesini kullandı.

LFI milletvekili Nathalie Oziol ise X hesabından, “İsrail hükümeti Gazze’de bir savaş değil, soykırım yapıyor. Netanyahu ve (İsrail Cumhurbaşkanı Isaac) Herzog’u ağırlamayı bırakın, silah göndermeyi durdurun ve İspanya, İrlanda ve Norveç’in de yaptığı gibi Filistin Devleti'ni tanıyın.” açıklamasını yaptı.

LFI milletvekili Thomas Portes ise Macron’un paylaşımına yaptığı yorumda, “Bu bir savaş değil, soykırım” ifadesini kullandı.Portes, İsrail’e yönelik silah ambargosu, ekonomik ve diplomatik yaptırım uygulamayan Macron'un “soykırımın” ilk suç ortağı olduğu değerlendirmesinde bulunarak, “Daha da kötüsü, soykırımcı Netanyahu’nun (Fransa’da) hoş karşılanacağını söylediniz. Utanın.” ifadelerini kullandı.

 

İsrail, Filistinli tutuklulara yönelik ziyaret yasağını bir ay daha uzattı
İsrail, Filistinli tutuklulara yönelik ziyaret yasağını bir ay daha uzattı

İsrail'in Maariv gazetesinin haberine göre, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, tutuklulara yönelik ziyaret yasağını bir ay daha uzatan bir talimatı imzaladı.Gazze'ye saldırıların başladığından bu yana Filistinli tutukluların aileleri, yakınlarını ziyaret edemiyor.

Filistinli tutukluların aileleri tarafından ziyaret edilmelerini yasaklama kararı, hapishanelerde uygulanan kısıtlamaların sıkılaştırılması politikası çerçevesinde gerçekleştirilmişti.Ben-Gvir daha önce İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yönelik kısıtlamaların artırılması talimatı vermişti.

İsrail'de hapishanelerden de sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bir açıklamasında, "Filistinli mahkumlar başından vurularak öldürülmeli." ifadesini kullanmıştı.

İran misillemeyi gözden geçiriyor: Sivilleri değil direkt onları hedef alacak

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bilgilere göre, ABD'li ve İsrailli yetkililer, İran'ın Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından İsrail'e karşı planladığı misillemenin ölçeğini ve formatını yeniden gözden geçiriyor olabileceğini düşünüyor.Yetkililer Hizbullah'ın İsrail'in üst düzey komutan Fuad Şükr'ü öldürmesine karşılık olarak önümüzdeki birkaç gün içinde bir saldırı düzenlemeye kararlı olduğunu düşünüyorancak bunun İran'la koordineli bir şekilde yapılıp yapılmayacağıbelirsizliğini koruyor.

Guardianın elde ettiği bilgilere göre İran'ın sivillerden ziyade saldırıdan sorumlu olanları, özellikle de Mossad ve ajanlarını hedef alması muhtemel görünüyor.

Bu hafta Cidde'de yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında Haniye'nin öldürülmesi oybirliğiyle kınanırken İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısına toplu destek verilmedi. Ayrıca Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bagheri arasında Cidde'de yapılan ve birkaç gün içinde ikincisi gerçekleşen yan toplantıda Ürdün, hava sahasına girmeleri halinde İran füzelerini ya da insansız hava araçlarını vuracağını söyledi.


AB, ara bulucu ülkelerin Gazze'de ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısını destekliyor
AB, ara bulucu ülkelerin Gazzede ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısını destekliyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD, Mısır ve Katar'ın, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için müzakereleri yeniden başlatma çağrısına ilişkin X hesabından paylaşım yaptı.

AB'nin, ara bulucu ülkelerin çağrısına katıldığını belirten Borrell, "Bu dayanılmaz acı döngüsüne son verilmesi amacıyla yürüttükleri ara buluculuğa tam desteğimizi yineliyoruz." ifadesini kullandı.

Borrell, "Anlaşma aynı zamanda bölgesel gerilimin azaltılmasının da önünü açacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

İran, yüksek patlayıcılı seyir füzeleri stokladığını duyurdu

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, İran donanmasının yüksek patlayıcı başlıklara sahip tespit edilemeyen seyir füzeleri edindiğini duyurdu. Tasnim, füzelerin büyük hasara yol açabileceğini ve hedef gemileri batırabileceğini söyledi.


İtalya ve Avustralya'dan ateşkes çağrılarına destek

İtalya Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İtalya, ABD, Mısır ve Katar'ın Gazze'de ateşkes sağlanması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2735 sayılı kararı doğrultusunda rehinelerin serbest bırakılması yönünde anlaşmaya varma çabalarını destekliyor. Sivil halkın acılarına son vermek, gerekli insani yardımı sağlamak ve bölgesel düzeyde gerilimi düşürmeyi teşvik etmek için Gazze'de ateşkes giderek daha acil hale geliyor." ifadeleri kullanıldı. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de, Gazze'de ateşkesin sağlanması için ABD, Mısır ve Katar tarafından yapılan müzakereleri yeniden başlatma çağrısını desteklediklerini bildirdi.

UNICEF: Gazze'deki acımazsız savaş binlerce çocuğa dehşeti yaşatmaya devam ediyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Orta Doğu ve Kuzey Afrika İletişim Sorumlusu Salim Oweis, Gazze'deki acımazsız savaşın binlerce çocuğa dehşeti yaşatmaya devam ettiğini bildirdi. "Gazze'deki acımazsız savaş binlerce çocuğa dehşeti yaşatmaya devam ediyor ve çok sayıda çocuğu sevdiklerinden ayırıyor." ifadelerini kullanan Oweis, Gazze'deki acı, yıkım ve yaygın yerinden edilmeler karşısında şok olduğunu belirtti. Oweis, dünyanın televizyonda gördüğü görüntülerin, Gazzelilerin 10 aydan uzun süredir katlandığı "cehennem koşullarına dair" önemli bir bakış açısı sunduğunu kaydetti.

İsrailli Bakan'dan ara bulucu ülkelerin ateşkes çağrısının "tehlikeli bir tuzak" olduğu iddiası

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ara bulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar'ın Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısının "tehlikeli bir tuzak" olduğu iddiasında bulundu. ABD, Mısır ve Katar, dün yayınladıkları ortak açıklamada, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakereleri yeniden başlatma çağrısı yaptı.

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a yeniden kara saldırısı başlattı

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri, 98. Bölük'ün katılımıyla Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta kara saldırısı başlattı. İsrail ordusunun aynı bölgede 30 noktaya hava saldırısı düzenlediği de belirtildi. İsrail'in Han Yunus'a yeniden kara saldırısı başlatması, İran, Lübnan Hizbullah'ı ve İsrail arasında bölgesel gerilimin zirveye çıktığı dönemde; ABD, Mısır ve Katar'ın Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakereleri yeniden başlatma çağrısının ardından gelmesi dikkati çekti. İsrail ordusu, binlerce zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusuna tahliye emirleri göndermişti. Yerinden edilmiş kadın, çocuk, yaşlı Filistinlilerin, ellerine alabildikleri birkaç parça eşyayla enkaza dönmüş binaların arasından yürüyerek zorla göç ettiği "insanlık felaketi" manzaraları sosyal medyaya yansımıştı. İsrail güçleri, Gazze Şeridi'ne saldırılarının yoğunlaştığı Aralık 2023 döneminde Han Yunus'a kara saldırısı başlatmış ve Temmuz sonunda yeniden Han Yunus'a saldırarak yaklaşık bir hafta sonra bölgede daha fazla can kaybı ve yıkım bırakarak çekilmişti.


Atom bombası anma etkinliklerine İsrail'in davet edilmemesi nedeniyle İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği büyükelçileri katılmadı

Japonya'nın Nagazaki kentine atom bombası atılmasının 79'uncu yılında anma töreni düzenlendi. İsrail'in törene davet edilmemesi nedeniyle İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, ABD ve Avrupa Birliği büyükelçileri törene katılmazken, bu ülkeler üst düzey olmayan diplomatlar tarafından temsil edildi.

BM raportörü Rajagopal, İsrail için hesap gününün geleceğine kesinlikle inandığını söyledi
BM raportörü Rajagopal, İsrail için hesap gününün geleceğine kesinlikle inandığını söyledi

İstanbul'da Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesince düzenlenen "Gazze'den Sonra Uluslararası Hukuku Yeniden Düşünmek" konferansına katılan Rajagopal, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerini AA muhabiriyle paylaştı.İsrail'in BM'nin bir parçası olmak istemediğini aktaran Rajagopal, "O halde rejimini devirelim. İsrail'i kovmayalım ama devirelim. Bu durum, ABD'nin vetosu nedeniyle engellenen BM Güvenlik Konseyinin onayıyla olmaz ancak Genel Kurul ile yapılabilir." diye konuştu.Eninde sonunda İsrail'in yaptığı tüm ölümcül eylemlerin hesabını vermek zorunda kalacağını belirten Rajagopal, "İsrail için hesap gününün geleceğine kesinlikle inanıyorum. Uluslararası Adalet Divanının bulguları ve İsrail'in meşruiyetini kaybetmesi nedeniyle davranış değişikliğinin geleceğinden son derece umutluyum." dedi.Rajagopal, İsrail'deki radikal Siyonizme karşı seferberliğin son 15 yılda arttığına işaret ederek, "Sanırım artık bir tür dönüm noktasındayız. Hesap verme günü hemen gelmese de İsrail ve politikalarının sonsuza kadar sürmeyeceği aşikardır. Bunun mutlaka bir sonu olacaktır." diye konuştu.

ABD, Mısır ve Katar’dan İsrail ile Hamas’a 15 Ağustos’ta müzakere çağrısı
ABD, Mısır ve Katar’dan İsrail ile Hamas’a 15 Ağustos’ta müzakere çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Thani, bölgede daha geniş çaplı bir çatışma yaşanabileceği endişesiyle İsrail ve Hamas'a Gazze Şeridi’nde ateşkes için yeniden müzakere masasına oturma çağrısında bulundu. Üç lider tarafından yapılan ortak açıklamada, “Hem uzun süredir acı çeken Gazze halkına hem de uzun süredir acı çeken rehinelere ve ailelerine acil yardım sağlamanın zamanı geldi. Ateşkesi sonuçlandırmanın ve rehineler ile tutukluların serbest bırakılmasını içeren anlaşmayı sağlamanın zamanı geldi. Üçümüz ve ekiplerimiz, şu anda masada olan ve yalnızca uygulama ayrıntılarının sonuçlandırılması gereken bir çerçeve anlaşması oluşturmak için aylarca yorulmadan çalıştık. Bu anlaşma, Başkan Biden'ın 31 Mayıs’ta özetlediği ve Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararıyla onaylanan ilkelere dayanıyor. Kaybedecek daha fazla zaman yok ve herhangi bir tarafın daha fazla gecikme için mazereti yok. Rehineleri serbest bırakmanın, ateşkesi başlatmanın ve bu anlaşmayı uygulamanın zamanı geldi” ifadeleri kullanıldı.

15 Ağustos’ta Katar ya da Mısır’da masaya oturma çağrısı

İsrail ve Hamas'a yapılan çağrıda, “Arabulucular olarak gerekirse kalan sorunları, tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde çözen nihai bir köprü oluşturma teklifi sunmaya hazırız. Her iki tarafı da 15 Ağustos Perşembe günü Doha veya Kahire'de kalan tüm boşlukların doldurulması ve anlaşmanın daha fazla gecikmeden uygulanmasına başlanması için acil müzakerelere devam etmeye çağırdık” ifadelerine yer verildi.

İsrail heyet gönderecek

Üç liderin çağrısına İsrail'den kısa sürede karşılık geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in önümüzdeki hafta "ayrıntıları netleştirmek ve çerçeve anlaşmasını uygulamaya koymak amacıyla görüşmelere katılmak üzere heyet göndereceği bildirildi.Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'tan ise henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail'den ateşe benzin dökecek hazırlık: Önce onlar mı saldıracak

İsrail medyasına göre, Tel Aviv son olayların topyekün bir savaşa dönüşmesine hazır olduğu mesajını verirken, aynı zamanda İran veya Hizbullah'a karşı önleyici bir saldırıya da hazırlanıyor. Mako televizyonunda yer alan bilgilere göre, IDF, sadece Lübnan'la sınırlı kalmayak önemli bir müdahale operasyonu hazırladı. Hazırlanan senaryolar roket ateşinin yanı sıra karadan ve denizden sızmaları da içeriyor.

SAVAŞIN HEDEFİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK HAZIRLIK

Mako, Hizbullah'ın daha önce göstermediği yetenekleri göstermesi halinde İsrail'i kuzey cephesini açmak zorunda kalacağını belirtti ve bunun hükümetin Gazze'yi ana cephe, kuzeyi ise ikincil cephe olarak tanımlamasından bu yana savaşın hedeflerinde önemli bir değişikliğe gidilmesi anlamına geldiğini vurguladı. Mako'ya göre, bunun güneydeki dikkatleri kuzeye kaydırmak için bir fırsat olduğunu bile öne sürenler var.


İsrail misilleme saldırısına hazırlanıyor...

İsrail, İran ve Hizbullah'ın uzun süredir beklenen misilleme saldırılarına hazırlanıyor.  Saldırının ne zaman gerçekleşeceğine dair istihbarat zayıf ve sık sık değişiyor ancak İsrailli yetkililer Hizbullah'ın, İran'ın kendi misillemesini yapmadan önce ayrı bir saldırı düzenlemesini bekliyor. Bu hafta halka güvenli odalarda yiyecek ve su stoklamaları çağrısı yapıldı. İsrail'deki hastaneler tıbbi ve cerrahi malzemeler, binlerce ünite kan, dizel yakıt ve benzin stoklayarak savaşa hazırlanıyor. Hastaların yer altı koğuşlarına taşınması bekleniyor ve arama kurtarma ekipleri büyük şehirlerde konuşlandırıldı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan halkına uyarıda bulundu. İsrail'in "kuzey sınırının her iki tarafında barış, refah ve istikrar" aradığını, Hizbullah'ın ise "Lübnan'ı ve halkını rehin aldığını" öne süren Gallant "Ateşle oynayan yıkımı bekler" dedi.


ABD'den İran'a gözdağı: İRan'a saldırmanın ciddi sonuçları olur

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından İran'ın İsrail ordusuna saldırmaya hakkı olmadığını söyledi.Times of Israel'de yer alan habere göre, "Dışarıda İran'ın artık İsrail'e askeri saldırı hakkı olduğu gibi bir düşünce var ve biz bu mantığı tamamen reddediyoruz" diyen yetkili ABD'nin her türlü olasılığa hazır olduğunu vurguladı ve "Bölgeye çok fazla askeri güç gönderdik. Böyle bir saldırıyı engellemek için elimizden geleni yapıyoruz.Doğrudan bir saldırının sonuçları, İran ve İran ekonomisi de dahil olmak üzere oldukça önemli olabilir." ifadelerini kullandı.

 

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 8 Filistinli öldü
İsrailin Gazzeye düzenlediği saldırılarda en az 8 Filistinli öldü

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesiminde kalan Nusayrat Mülteci Kampı'nda Matar ailesine ait evi bombaladığı kaydedildi.Hava saldırısıyla hedef alınan evde 3 sivilin öldüğü ve yaralıların bulunduğu belirtilen haberde, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Magazi Mülteci Kampı'nda yerleşim yerlerine hava saldırılarının düzenlenmesi sonucu 2 Filistinlinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki bir evi bombaladığı bilgisinin de paylaşıldığı haberde, bu saldırıda da 3 sivilin öldüğü ve yaralıların bulunduğu bildirildi.Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerine de İsrail'in yoğun saldırılarına maruz kaldığı belirtilen haberde, Han Yunus ve Refah bölgelerine yönelik saldırılarda can kayıplarının olduğu vurgulandı.

Filistin, Gazzelilerin açlıktan ölmesinin "haklı" olabileceğini ima eden İsrailli Bakanı kınadı

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Nebil Ebu Rudeyne, İsrailli aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in "2 milyon Gazzelinin açlıktan ölmesinin haklı olabileceğini ima eden" açıklamalarını kınadı ve bu açıklamanın "işgalci İsrailli liderlerin sorumlu tutulması gereken bir savaş suçu" olduğunu söyledi.

Hamas: İsrail'in okullara düzenlediği saldırıların amacı sivilleri yok etmek, yerinden etmek ve korkutmak

Hamas'tan, Gazze kentinin doğusundaki Tuffah Mahallesi'nde yerinden edilen Filistinlilerin barındığı "Ez-Zehra" ve "Abdulfettah Hamud" adlı 2 okulun bombalanmasıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.Açıklamada, faşist işgal ordusunun barınma merkezlerinde gerçekleştirdiği katliamların ve "Ez-Zehra" ile "Abdulfettah Hamud" isimli okullara düzenlediği saldırıların, 10 aydır devam eden savaş suçları serisinin bir parçası olduğu ifade edildi.İsrail hükümetinin, bu katliamları savunmasız sivilleri yok etme, yerinden etme ve korkutma amacıyla gerçekleştirdiği vurgulandı.

 

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!