İskoçya: Karar demokratik açıdan kabul edilemez

Güncelleme Tarihi:

İskoçya: Karar demokratik açıdan kabul edilemez
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 09:17

Birleşik Krallık'taki referandumdan çıkan sonuç İskoçya'nın durumunu tekrar tartışmaya açtı. İskoç bölgesel yönetiminin Başbakanı Nicola Sturgeon, "İskoçya’nın iradesi dışında AB dışına itilmesi tablosuyla karşı karşıyayız. Bu demokratik açıdan kabul edilemez" dedi.

Haberin Devamı

Birleşik Krallık'ta referandumdan çıkan AB'den ayrılma kararının ardından Birleşik Krallık'ın birliği de tehlikeye girdi. 

2014'te gerçekleştirdiği referandumda Birleşik Krallık'ta kalmaktan yana karar veren İskoçya'nın, bugünkü sonucun ardından bağımsızlık için yeniden bir referanduma gitme ihtimali kuvvetlendi.

Referandumda İskoçya (Yüzde 62'ye yüzde 38) ve Kuzey İrlanda (Yüzde 56'ya yüzde 44), AB'de kalma yönünde oy verdi. 'AB'de Kal' kampı, başkent Londra hariç İngiltere'nin büyük bölümünde başarısız oldu. Galler'de de "AB'den Ayrıl" kampı kazandı. Galler seçmeninin yüzde 52.5'i AB'den ayrılma yönünde oy verirken, yüzde 47.5'i "AB'de kalalım" dedi.

Referandum kampanyasında birçok defa, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılığının İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumunu tetikleyebileceği uyarısında bulunan İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri ve İskoç bölgesi Başbakanı Nicola Sturgeon, "İskoç halkının kendi geleceklerini AB'nin bir parçası olarak gördüklerini" söyledi.

Haberin Devamı

"SONUÇLARI OLACAK"

İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da, "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak" dedi. 

İskoç Ulusal Partisi SNP'nin lideri Nicola Sturgeon düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili şöyle konuştu: 

"İskoçya, AB’de ve ortak pazarda kalma yönünde oy kullandı. İskoçya’da yaşayan AB üyesi ülkelerinin vatandaşlarına sesleniyorum. İskoçya sizin de evinizdir ve katkılarınız her zaman değerlidir. Ancak İngiltere ve Galler’deki oylar AB’den ayrılma yönündeydi. Bu oylama sadece AB’yle ilgili değildi. Ülkedeki çarpık siyasi sistemin artık işlemez hale geldiğini de gösterdi.

Hükümetin kendisini ciddi biçimde sorgulaması gerekiyor. İskoçya’nın iradesi dışında AB dışına itilmesi tablosuyla karşı karşıyayız. Bu demokratik açıdan kabul edilemez. Referandum sonuçları, İskoçya’nın 2014’teki bağımsızlık referandumu sırasındaki tabloyu radikal biçimde değiştirmiştir. Bağımsızlık referandumu seçeneği tekrar masaya geldi. Atacağımız adımları gelecek günlerde gözden geçireceğiz. İskoç halkının referandumdaki kararını temsil etmek için tüm seçenekleri değerlendireceğim."

Haberin Devamı

İskoçya 18 Eylül 2014 yılında gerçekleştirdiği referandumda Birleşik Krallık'ta kalma kararı almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!