Güncelleme Tarihi:
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 3. ayına girerken, Rusya ve Ukrayna arasında neredeyse 2 yıldır devam eden savaş da yeni yılın girmesi ile yeniden şiddetlendi.Tüm gözler iki bölgeden gelecek haberlere çevrilmişken dünyanın bir başka köşesinde tansiyon yükseldi.
Uluslararası haber ajansı AFP'de yer alan bilgilere göre, düşman kardeşler Kuzey Kore ve Güney Kore 2010 yılından bu yana en ciddi askeri gerilimlerinden birini yaşıyor.
Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin yerel saatle 09.00'dan 11.00'e kadar Yeonpyeong Adası'nın kuzeyindeki Deungsan Burnu'ndan yaklaşık 200 top mermisi fırlattığını duyurdu.
Kuzey Kore'nin, Kore Yarımadasındaki barışı tehdit eden provokatif eylemlerde bulunduğuna dikkat çeken bakanlık, "Kuzey Kore'yi tırmanan bu krizin tüm sorumluluğunu tek başına taşıdığı konusunda sert bir şekilde uyarıyor ve bu eylemlere derhal son vermelerini şiddetle talep ediyoruz. Ordumuz ABD ile yakın koordinasyon içinde durumu yakından takip etmektedir. Kuzey Kore'nin provokasyonlarına karşı uygun tedbirleri alacaktır." açıklamasında bulundu.
AFP'ye konuşan Güney Koreli yetkililer Yeonpyeong Adası'ndaki sivillere tahliye emri verildiği bildirildi. Yetkililer tahliye emrini 'önleyici bir tedbir' olarak değerlendirirken Baengnyeong Adası'ndaki yetkililer de benzer tedbirler aldılar.
Baengnyeong Adası'ndan bir yetkili Güney Kore ordusunun kısa süre içinde bir deniz tatbikatı yapacağı bilgisinin geldiğini belirtti ve "Şu anda tahliye anonsları yapıyoruz" dedi
Ada sakinlerinden Kim Jin-soo yerel yayın kuruluşu YTN'ye yaptığı açıklamada "İlk başta bunun kendi ordumuz tarafından atılan top mermileri olduğunu düşündüm ancak daha sonra Kuzey Kore tarafından atıldığı söylendi" dedi.
2010 YILINDA 4 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
Kuzey Kore 2010 yılının Kasım ayında Yeonpyeong adasına 170 top mermisi atmıştı.Kore Savaşı'ndan bu yana sivil bir bölgeye yapılan ilk Kuzey Kore saldırısında ikisi sivil dört kişi hayatını kaybetmişti.
İki ülke arasındaki ilişkiler, Güney Kore-ABD yakınlaşması ve Kuzey Kore'nin nükleer hamlelerinin ardından en düşük seviyede devam ediyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Kore yarımadasında silahlı çatışma tehlikesinin, ABD manevraları nedeniyle hızla gerçeğe dönüştüğünü belirtmiş ve askeri çatışmayı seçmeleri halinde ABD ve Güney Kore'yi yok etmek için en güçlü araçların seferber edilmesi talimatını vermişti.
Washington yönetimi, Kuzey Kore'yi caydırmak amacıyla geçtiğimiz yılın sonlarında Güney Kore'nin liman kenti Busan'a nükleer güçle çalışan bir denizaltı konuşlandırdı, uzun menzilli bombardıman uçaklarını Seul ve Tokyo tatbikatlarında uçurdu.
Kuzey Kore, Washington'un B-52 bombardıman uçakları gibi stratejik silahlarını Kore yarımadasındaki ortak tatbikatlarda kullanmasını "kasıtlı ve kışkırtıcı hamleler" olarak nitelendiriyor.