Güncelleme Tarihi:
İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılar 91 gündür devam ediyor. İsrail ordusunun bomba yağdırdığı bölgede dumanlar yükselmeye devam ederken, çoğu çocuk ve kadın 22 bin 600 Filistinli hayatını kaybetti. Bölgede yapılan katliama dünya sessiz kalırken, Gazzeliler zorlu şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, İsrail’in aylardır süren saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nin “ölüm ve umutsuzluk yeri” haline geldiğini söyledi. İnsanların şimdiye kadar kaydedilen en yüksek gıda güvensizliği seviyeleriyle karşı karşıya olduğunu belirten Griffiths, “Gazze’deki insanlar varlıklarına yönelik günlük tehditlerle karşı karşıyayken, dünya seyrediyor” dedi. Griffiths ayrıca, bölgede kıtlığın eli kulağında olduğunu ifade etti.
“Fransa ve Ürdün, Gazze’ye hava yoluyla yardım ulaştırdı”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki insani durumun kritikliğini koruduğunu belirterek, Gazze’ye hava yoluyla yardım ulaştırılması için Ürdün ile çalışıldığını söyledi. Macron, “Fransa ve Ürdün zor bir ortamda Gazze halkına ve onlara yardım edenlere havayoluyla yardım ulaştırdı” dedi.
Fransız ve Ürdünlü karışık mürettebattan oluşan iki C-130 nakliye uçağının Gazze Şeridi’ne 7 ton insani ve tıbbi yardım yardım bırakıldığı kaydedildi.
Lübnan hükümeti, başkent Beyrut'ta Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’nin ölümüne yol açan saldırıda İsrail’in 6 füze kullandığını belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) resmi bir şikayette bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Gazze savaşının başlamasının ardından bir kez daha Ortadoğu turuna çıkıyor. Bir dizi temasta bulunacak olan Blinken Türkiye'yi de ziyaret edecek.
Bu ziyareti mercek altına alan AFP, ABD'nin Türkiye'ye savaş uçağı teklif etmesi beklendiğini yazdı. Haberde şu ifadelere yer verildi;
'Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı askeri ittifakına girme konusundaki tereddütlerini ortadan kaldıran İsveç'in NATO üyeliğine Türkiye'nin yeşil ışık yakması üzerine Biden yönetiminin jetleri teklif etmesi bekleniyor.'
Türkiye'nin 'tarihi hasmı' olarak tanımladığı Yunanistan'ın olası satış ile yüzünden 'gergin' olduğu yorumunu yaptı.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Aksa Tufanı Operasyonu'nun İsrail'in sonunu getireceğini bildiklerini belirtti. Reisi açıklamasında 'Düşmanlarımız İran'ın gücünü görüyor ve tüm dünya onun gücünü ve yeteneklerini biliyor. Harekete geçilecek yer ve zamana güçlerimiz karar verecektir' ifadesine yer verdi.
Başbakan Muhammed Şii El Sudani'nin ofisinden yapılan açıklamada, Irak hükümetinin, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Irak'taki misyonunu sona erdirmeye hazırlanmak amacıyla ikili bir komite kurduğu bilgisine yer verildi.
Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, 'Hükümet, uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'taki varlığını kalıcı olarak sona erdirecek düzenlemeleri yapmak üzere ikili komitenin başlama tarihini belirliyor' ifadesine yer verildi.
Bir hükümet yetkilisi, komitede askeri koalisyon temsilcilerinin yer alacağını söyledi.
Irak, Bağdat'taki ölümcül drone saldırısından ABD liderliğindeki koalisyonu sorumlu tutmuş, bunu 'Irak'ın güvenliğine karşı bir saldırı' olarak nitelendirmişti
Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'ta yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor.
İşgal altındaki Doğu Kudüs’te de Cuma namazı öncesi tansiyon yeniden yükseldi. İsrail güçleri, koyduğu yaş kısıtlamasına takılan Filistinlilerin sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermedi. İçeri alınmayan Filistinliler ise namazı Mescid-i Aksa'nın çevresindeki mahallelerde kılmak istedi. Ancak İsrail güçleri, mahallelerde toplanan Filistinlilere müdahale etti.
Kısıtlamaları sürdüren İsrail güçleri, kadınların da Mescid-i Aksa’nın çevresine girişini engelledi. Yaşlı bir kadına müdahale eden İsrail askeri, kadına sert bir şekilde müdahale etti. İsrail askerinin sert bir şekilde ittiği yaşlı kadın bariyerlerin önüne düştü. Çevrede bulunanların yere düşen kadına yardımını da engelleyen İsrail askeri ile çevrede bulunan Filistinliler arasında tartışma çıktı. Kadın ise kısa süreli baygınlık geçirdi.
Muhalefet Lideri Yair Lapid, İsrail'in Hamas'a karşı savaşının ardından Gazze'nin yönetimine ilişkin planların tartışılması amacıyla Perşembe gecesi yapılan kabine toplantısında çıkan şiddetli tartışmanın ardından sessizliğini bozdu.
Kabine toplantısı sırasında yaşananları 'rezalet' olarak nitelendiren Lapid hükümetin değişmesi gerektiğini belirtti. Muhalefet lideri açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
'İsrail Devleti, hükümetini ve liderini değiştirmeli. Bu insanlar, askerlerimizin fedakarlığına ve kahramanlığına layık değildir ve stratejik bir karara yön veremeyecekler. Artık gitmeleri gerekiyor.'
Biden yönetimine, Kızıldeniz'deki gemilere yönelik devam eden saldırılar nedeniyle Yemen'deki Husi isyancılara karşı harekete geçmesi yönündeki baskının arttığı bir dönemde, Pentagon sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder herhangi bir askeri harekâtın yolda olup olmadığı konusunda sessizliğini korudu.
Ryder husi saldırıları ile ilgili 'Yine dünya çapında birçok ülkeyi temsil eden ve bu grevler durmazsa sonuçlarının olacağını vurgulayan açıklamanın kendi adına konuşmasına izin vereceğim' demek ile yetindi.
Times of Israel bu gelişmeyi 'Pentagon ve ABD liderliğindeki Kızıldeniz koalisyonu, Husi saldırısının ardından yanıt çağrısını görmezden geldi' başlığı ile okurlarına servis etti.
İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'daki Nablus'un doğusundaki Balata kampından, en az iki Filistinlinin yaralandığı saatler süren baskının ardından çekildi.
İsrail medyasına göre, kabine toplantısı büyük bir kavgaya sahne oldu. Söz konusu haberlere göre, birçok bakanın, aralarında Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de bulunduğu İsrail Savunma Kuvvetleri temsilcilerini suçlaması üzerine salondan bağırış sesleri yükseldi. Bazı haber kuruluşları kapalı kapılar ardındaki kavganın sesinin koridorlara kadar taştığını yazdı.
Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Ulaştırma Bakanı Miri Regev ve Bölgesel İş birliği Bakanı David Amsalem, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, 2005'te Gazze Şeridi'nden Çekilme'yi desteklemiş yetkilileri, 7 Ekim saldırısına yol açan olayları incelemeye dahil etmeyi planladığı iddiasına öfke duyduklarını ifade etti.
GANTZ BAKANLARA BAĞIRDI
Walla'da yer alan habere göre, Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, Genelkurmay Başkanı'nı hedef bakanlara bağırarak, 'Bu profesyonel bir soruşturmadır, Çekilme ile ne alakası var? Genelkurmay Başkanı şu an ne olduğunu araştırıyor, savaşın hedeflerine ve kuzeyde bir çatışmaya hazırlanma yeteneğimize hizmet etmek için. Bu ulusal bir soruşturma değil' dedi.
'REZİL BİR TARTIŞMA PATLAK VERDİ'
Bir bakan, KAN'a rezil bir tartışmanın patlak verdiğini söyledi ve 'Orduya saldırdılar. Savunma kurumunun bazı üst düzey üyeleri oradan ayrıldı' dedi. Başka bir bakan, 'Bize bakanların bağırışlarını toplantı odasının dışından duyduklarını söyleyenler oldu' dedi.
Kan başka bir bakanın 'Orduya saldırdılar. Üst düzey savunma yetkililerinden bazıları ortada kaldı' dediğini aktardı.
Yaşanan krizin ardından, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu toplantıyı sona erdirdi ve Halevi'ye 'bazen bakanları dinlemek gerekiyor' dedi.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ve Hamas arasındaki savaş sona erdikten sonra Gazze’nin gelecekte nasıl yönetileceğine dair planlarını açıkladı. Gallant, bölgede kısıtlı bir Filistin yönetimi olacağını söyledi.
Bakan ayrıca Hamas’ın artık Gazze’nin yönetiminde olmayacağını ve İsrail’in genel güvenlik kontrolünü elinde tutacağını belirtti.
Plan açıklanırken, Gazze’de saldırılar devam etti ve Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı son 24 saatte onlarca kişinin öldürüldüğünü duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da bu hafta bölgeyi ziyaret etmesi, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Filistinli yetkililer ve İsrailli liderlerle görüşmesi bekleniyor.
İran'da, Kasım Süleymani'nin 4'üncü ölüm yıl dönümünde düzenlenen anma töreninde yaşanan saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi. 84 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 284 kişi de yaralandı.
İsrail basınında çıkan haberlere göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, 7 Ekim ve ardından Gazze'yle savaşa yol açan olayları soruşturma sürecini başlattı. Soruşturma ekibine eski IDF genelkurmay başkanı Shaul Mofaz başkanlık edecek.