Güncelleme Tarihi:
Alman Bild gazetesi Ukrayna savaşı sonrası patlak veren tahıl krizine ilişkin haberinde Türkiye'nin bu süreçte oynadığı role dikkat çekti.
400 MİLYON İNSANIN HAYATI BUNA BAĞLI
Ukrayna'nın dünyanın en büyük dördüncü tahıl ihracatçısı olduğuna ve dünya üzerinde yaklaşık 400 milyon insanın hayatta kalabilmek için buradan gelecek tahıla ihtiyaç duyduğunu belirten gazete, Rusya'nın Ukrayna tahılını yaklaşık altı ay süreyle bloke ettiğini hatırlattı.
ERDOĞAN AVANTAJINI TAHIL ANLAŞMASI İÇİN KULLANDI
Tam da kritik noktada devreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girdiğini yazan gazete haberinde şuı ifadelere yer verdi;
"İstanbul boğazı, Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tek bağlantı. Yani Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izni olmadan hiçbir Rus gemisi içeri girip çıkamaz. Erdoğan bu avantajını tahıl anlaşması için kullandı. Abluka sona erdi. Birkaç hafta sonra, ilk Ukrayna yük gemisi Orta Doğu'ya hareket etti."
ERDOĞAN TEKRAR DEVREYE GİRMİŞTİ
Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına ilişkin anlaşma Türkiye ve BM'nin girişimleri ile 22 Temmuz'da imzalanmıştı ve dünya rahat bir nefes almıştı.
Rusya Ukrayna'nın Kırım'da düzenlediği saldırı nedeni ile 29 Ekim'de anlaşmayı askıya aldığını duyurduğunda devreye yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan girdi. Rusya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile yaptığı görüşmenin ardından tahıl anlaşmasına geri dönme kararı aldı.
13 MİLYON TONU GEÇTİ
Milli Savuma Bakanlığı dün yaptığı açıklama ile tahıl koridorunda taşınan tahıl miktarının 13 milyon tonu geçtiğini açıkladı.
Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada "524 gemi de Ukrayna'dan tahıl yüklü olarak çıkış yaptı. Bu gemilerle 13 milyon tondan fazla tahıl taşındı. Gemilerle mısır, buğday, ayçiçeği küspesi, ayçiçeği yağı, şeker pancarı, soya, bezelye ve arpa gibi gıdalar sevk edildi" ifadeleri yer aldı.