Güncelleme Tarihi:
Ülkede protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı. Muhalefet partileri halkı sokağa çağırırken, parlamento binası önünde toplanan kalabalıkla güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Ülke parlamentosunda muhalefet partileri tarafından yapılan oylama ile sıkıyönetimin geçersiz olduğuna karar verildi. Devlet Başkanı, 5 saat sonra geri adım atmak zorunda kaldı ve dün geceyarısı sıkıyönetim kararını kaldıracağını duyurarak ordunun geri çekildiğini söyledi.
MECLİS SIKI YÖNETİMİ KALDIRMA KARARINI ONAYLADI
Güney Kore Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada ise ülkede ilan edilen sıkıyönetimin, mecliste yapılan oylamanın ardından "hükümsüz hale geldiği” belirtildi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da (JCS) sıkıyönetimin uygulanması için seferber edilen birliklerin, üslerine döndüklerini açıkladı.
Sıkıyönetim kararını duyuran Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefet partilerini ülkeyi krize sokmak için meclisi rehin almakla suçlayarak, “Özgür Kore Cumhuriyeti’ni Kuzey Kore komünist güçlerinin tehdidinden korumak, halkımızın özgürlüğünü ve mutluluğunu yağmalayan aşağılık Kuzey Kore yanlısı devlet karşıtı güçleri ortadan kaldırmak ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ediyorum” demişti. Yoon, konuşmasında ana muhalefetteki Demokrat Parti’nin bu hafta bazı üst düzey savcıları görevden almak için verdiği önergeye ve hükümetin bütçe teklifini reddetmesine değindi.
DEVLET BAŞKANININ İSTİFASINI İSTEDİLER
Muhalefetteki Demokratik Parti (DP), Başkanın istifasını talep etti. DP milletvekilleri, Ulusal Meclis'te yaptıkları acil toplantıda, Yoon kendi rızasıyla görevden ayrılmazsa mecliste azil sürecini başlatacaklarını duyurdu.
DP Meclis Grubu Başkanı Park Chan-dae, milletvekilleri adına yaptığı açıklamada, "Yoon'un sıkıyönetim ilanı, Anayasa'nın açık ihlalidir. Sıkıyönetim ilanı için öngörülen hiçbir koşul geçerli değildir. Bu, ciddi bir isyan eylemi ve azline sebeptir." ifadesini kullandı.
Muhalefet partileri, bu sabah sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün görevden alınması için meclise önerge vereceklerini bildirdi. Halkın Gücü Partisinin (PPP) lideri Han Dong-hoon ise durumdan sorumlu tuttuğu Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'un istifasını talep etti.
DUVARDAN TIRMANIP MECLİSE GİRDİ
Güney Kore’de ana muhalefet partisi Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung, internet üzerinden yaptığı canlı yayında halkı direnişe çağırarak, “Tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar, silahlı ve bıçaklı askerler ülkeyi yönetecek. Kore Cumhuriyeti ekonomisi geri dönüşü olmayacak şekilde çökecek. Yurttaşlarım, lütfen Ulusal Meclise gelin” dedi. Lee Jae-myung, sıkıyönetim ilanının ‘anayasaya aykırı’ olduğunu belirtti. Sosyal medyada dolaşan videolarda Lee Jae-myung’un meclis bahçesinin duvarından tırmanarak parlamento binasına girdiği görüldü.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sekreteri Chung Jin-suk, Ulusal Güvenlik Danışmanı Shin Won-sik, Siyasi Başdanışman Sung Tae-yoon ve 7 kıdemli danışman daha toplu olarak istifa ettiklerini bildirdi.
İstifalar, Devlet Başkanı Yoon'un dün gece, televizyonda yaptığı konuşmada muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere" bulaşmasını gerekçe göstererek sıkıyönetim ilan etmesi, ardından bu kararını parlamentonun oylaması ve bakanlar kurulu onayıyla geri almasının ardından geldi.
SAVUNMA BAKANI İSTİFA ETTİ
Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, yaşanan siyasi krizle ilgili sorumluluğu üstlendiğini açıklayarak görevinden istifa ettiğini duyurdu. Kim yaptığı açıklamada, "Her şeyden önce, sıkıyönetim kararı ile ilgili olarak halkta kafa karışıklığına ve endişeye neden olduğum için üzgünüm ve derin bir sorumluluk hissediyorum. Sıkıyönetim ilanıyla ilgili tüm sorumluluğu üstlenerek devlet başkanlığına istifamı sundum" ifadelerini kullandı.
Sıkıyönetim kararının yürürlükten kaldırılmasıyla insanların günlük hayatına geri döndüğünü, ancak iç siyaset ve güvenlik konusunda zorlu bir süreçten geçildiğini belirten Kim, "Güney Kore Savunma Bakanlığı bu durumu son derece ciddiye almaktadır. Bakanlığımız, bir yandan ülkemizi bekleyen sorunları istikrarlı bir şekilde yönetirken, diğer yandan savunma operasyonlarında herhangi bir aksama yaşanmaması için elinden gelen her şeyi yapacaktır" dedi.
Japonya hükümeti de Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un aldığı sıkıyönetim kararına karşı meclisin aksi yönde adım atması ve Yoon'un sıkıyönetimi sonlandırma kararı alması sonrası ülkedeki durumu "özel ve ciddi endişeyle" izlediğini bildirdi.
Başbakan İşiba Şigeru, gazetecilere açıklamasında, Güney Kore'de dün yaşanan krize yönelik "Sıkıyönetimin gece ilan edilmesinden bu yana (gelişmeleri) özel ve ciddi endişelerle izliyoruz." dedi.
Kıyı komşusu Güney Kore'nin iç işlerine yönelik yorum yapabilecek pozisyonda olmadığını vurgulayan İşiba, Güney Kore'deki Japon halkının güvenliğini sağlamak için "tüm çabanın sarf edileceğini" söyledi.
NATO: OLAYLARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından yaşanan gelişmelere ilişkin konuştu.
Bir gazetecinin, Güney Kore gibi bir müttefikin, karşılaştığı demokrasiye aykırı bir tavrın kınanmasının gerekli olduğuna ilişkin itirazına cevap veren Rutte, “Elbette öyle fakat Güney Kore bir NATO üyesi değil, bizim çok önemli bir dostumuz. Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile birlikte ortaklık içinde çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu da, olan biteni adım adım ve anbean takip ettiğimiz anlamına geliyor ancak şu an için bir yorum yapmak istemiyorum. Öncelikle Korelilerin bu süreci nasıl ele aldıklarını görelim, gerekirse ileride daha fazla yorum yapılabilir” dedi.
Rutte, “Bildiklerimiz televizyonda gördüklerinizden ibaret. Güney Kore'deki olayları adım adım takip ediyoruz ve bunun nasıl devam edeceği konusunda ilgiliyiz. Koreliler şu anda durumu istikrara kavuşturmaya çalışıyorlar. Gerekirse, benden daha fazla açıklama duyacaksınız” şeklinde konuştu.
PROTESTOCULAR BAŞKANLIK OFİSİNE YÜRÜMEYE BAŞLADI
Güney Kore'deki sıkıyönetim ilanın ardından başlayan krize bir yenisi daha eklendi.
Güney Kore'nin başkenti Seul'de sokağa çıkan halk, başkanlık ofisine doğru yürüyüşe geçti.
Protestocular, kısa süreli sıkıyönetim ilanının ülkeyi siyasi kaosa sürüklediğini ifade ederek Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un istifasını talep etti.
Protestocuların yürüyüşe geçmesinin ardından Güney Kore Polisi, sokaklara yerleştirildi.
BAŞBAKAN YARDIMCISI İDDİA ETTİ: İŞLER NORMALE DÖNDÜ
Güney Kore basını, Başbakan yardımcısının, işlerin normal şekilde yürüdüğünü iddia ettiğini duyurdu.
Yonhap haber ajansında yer alan habere göre, başbakan yardımcısı finans dünyasının önde gelen isimlerine bir mektup göndererek sıkıyönetimin kaldırıldığı konusunda güvence verdi.
Mektupta, “Kore'nin siyaseti ve ekonomisi de dahil olmak üzere tüm ulusal sistemler eskisi gibi normal bir şekilde işlemektedir” ifadeleri yer aldı.
Mektubun aralarında ABD, Japonya ve Çin'in de bulunduğu bir dizi önemli finans kuruluşu bulanan ülkeye ve şirkete gittiği belirtildi