Doğru ama geç

ŞENOL Güneş, geçtiğimiz hafta takım içinde bir takım değişiklikler yaptı. Sezonun genelinde zaman zaman denediği benzeri değişimlerin hiçbiri bu kadar etkili ve sonuç verici olmamıştı.

Haberin Devamı

Şenol Hoca’nın sorun çözücü özelliğine katkı yapan ve taktik başarısını ortaya koyan bu değişim çok doğru ama belki de geç kalınmış bir hamle oldu. Trabzonspor şampiyonluğu kaybederse bu doğru hamlenin gecikmişliğinin sonucu kaybeder. Bu değişiklik 4-5 hafta önce yapılsa, bordo mavililer o problemli dönemi yaşamaz ve puan kaybetmezdi. Şenol Hoca, belki Umut’u kaybetmemek adına bu hamleyi daha önce yapmamıştı ama bu sayede; birincisi Umut’u kaybetmedi, ikincisi Trabzonspor daha güçlü yarışa tutundu, üçüncüsü kenarlar etkili ve genel oyun daha iyi oldu. Peki Şenol Hoca ne yaptı?
 Brozek’i uca tek forvet yaptı.
Umut’u önden kenara aldı.
 Egemen’i sol bek yaptı.
Bu değişimlerin sonucu ne oldu?
Brozek hem top saklayabilen hemde servis yapıp ara pası atan bir oyuncu olduğu için Trabzonspor rakip alanda daha fazla ve etkili kalmaya başladı.
 Burak rakiplerin tek hedefi iken, Brozek sayesinde rahatladı ve hem top sürmek, hem servis yapmak hem de gol atmak zorunda olmaktan kurtuldu ve daha etkin oldu.
 Umut kaybettiği özgüveni yüzünden takıma zarar verir durumda iken, sol kenara geçerek hem iyi niyetinin hem de çok koşmasının karşılığını bu kanattaki önemli sorunu çözerek aldı.
 Umut’un yardımı ile daha rahatlayan Colman, orta sahada Selçuk’la daha yakın oynadı ve dolayısıyla Trabzonspor’un daha etkili oynamasını sağladı.
 Egemen’in sol kenarda akılcı oyunu sayesinde Trabzonspor bu kenarı iyi kullandı.
 Selçuk orta sahada aldığı yardımla, tek başına adam kovalamaktan kurtulup, topla daha fazla ve öne doğru oynama şansı yakaladı.
 Orta saha ve öndeki bu değişim ile oyuna yön veren, hakim olan Trabzonspor’da defans oyuncuları daha önde oynamaya ve baskı yapmaya başladı ve rakibe kontra yaptırmadı.
 Genel etkisi ise, birbirine daha yakın oynayan ve yardımlaşmaya başlayan Trabzonspor zaten az pozisyon verirken, ikinci yarı bu görüntü değişti ve net pozisyonlar verdi. Burada da Şenol Hoca’nın etkisi vardı. Sebebi kısaca Umut’a olan inancı hatta inadı. İkinci yarı Umut öne geçip, Jaja oyundan düşünce ve oyuna giren oyuncuların etkisi kelebek kadar olunca, Trabzonspor tekrar sıkıntı yaşadığı haftalara geri döndü. Sezonun genelinde Umut’un oyun tarzından faydalanamayan Trabzonspor ve Şenol Hoca ilk defa inadının semeresini görerek Umut’un çok kritik bir gol atmasını sağladı. Bu, öyle bir gol ki, 10 gole, belki de şampiyonluğa değer.

BEĞENDiM

Haberin Devamı

Trabzonspor’un değişen oyun şablonu ile öne çıkan Serkan ve Burak’ı.

BEĞENMEDiM

Haberin Devamı

Değişim herkeste etkisini hissettirirken bundan bir tek Jaja’nın etkilenmemesi enteresan.

Dikkat

Şenol Hoca bu sene çok fazla doğru yaptı ama maçın ikinci yarısında ne yaptığına dikkat etmeli.

Yazarın Tüm Yazıları