Dileyen üyeye enerji tasarrufu yardımı

Haberin Devamı

EGE Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, seçim döneminde gündeme getirdiği uluslararası projelerine hızla devam ediyor. Amerikan Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve beraberindeki heyetin EGİAD’ı ziyaretinden memnuniyet duyduklarını anlatan Kaya, birkaç gün önce de Romanya Büyükelçisi’ni ağırladıklarını ve bir ayda bu iki ziyaretin önemli olduğunu belirtiyor. İlk kadın başkan olarak EGİAD tarihinde kendine önemli bir yer edinen Seda Kaya ile döneminin ilk 6 ayını değerlendirdik.

 

DİĞER STK BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELİNCE TEK KADIN OLUYORUM

- Siz başkan olalı 6 ay oldu. 2 yıllık dönemin ilk çeyreği. Siz de mi bir dönem başkanlık yapacaksınız?
- Tüzüğümüzde 2 dönem başkanlık yapılabiliyor. Fakat Temel Başkan, ‘EGİAD bir okuldur’ diyerek başkaları da yapsın diye düşündü. Yazılı olan bir kural olmasa da bu düşünce güzel..

Haberin Devamı

- İlk çeyrek nasıl geçti? İlk kadın başkan olarak neler yaşıyorsunuz?
- Yüzde 70 erkek üyesi olan bir sivil toplum kuruluşunda özellikle seçimle gelen ilk kadın başkan olmak gurur verici. Arkadaşlarımın da bundan memnun olduğunu hissediyorum. Çalışırken hiç zorluk yaşamıyorum. EGİAD içerisinde hiç olumsuz bir şey yaşamadım. Ama tek sorun diğer sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldiğimde oluyor. Çünkü genellikle ya benden başka kadın olmuyor, ya da sadece Işınsu Kestelli oluyor. Bence kadınların her türlü yönetim birimlerinde çoğalması gerektiğine inanıyorum.

Dileyen üyeye enerji tasarrufu yardımı

HEM ÜYEMİZ HEM DE ÇEVRE İÇİN ENERJİ KONTROLÜ

- Seçim döneminde birçok proje geliştirmiştiniz. Bunlar nasıl ilerliyor?
- Biz 12 projeyle yola çıkmıştık. Daha ilk 6 ayda 13-14 projeye çıkmışız bile. Bunların çoğu ilk hazırlıkları yapılmış ve ilerlemiş durumda. Mevsim nedeniyle beklettiklerimiz var. Fakat genel olarak beklediğimizin üstünde bir performans gösteriyoruz. Amacımız hepsini bitirebilmek. En çok önemsediğimiz ‘Enerji Check-up’ projemiz

Haberin Devamı

- Nasıl bir proje bu?
- Üyelerimize ücretsiz enerji kontrolu yapıyoruz. Talep eden her firmamızın enerji tüketimi için gerekli kontroller yapılıyor ve bir rapor sunularak alınabilecek önlemler sunuluyor. Tabii o değişiklikleri yapıp yapmamak üyemize kalmış. Fakat bu yapıldığında kısa sürede geri dönüş alınıyor ve yüzde 15 gibi enerji verimliliği artışı görülüyor. Ayrıca çevre için de faydalı olduğundan sosyal sorumluluk açısından da çok önemli bir proje.

EGİAD LİDERLERİNİ ÖZEL EĞİTİMLE YETİŞTİRİYORUZ

- EGİAD üyeleri arasında aile şirketleri çoğunlukta. Bu konuda da çalışmalar var değil mi?
- Hem üyelerimizin kendi gelişimleri, hem de firmaları için yaptığımız ‘EGİAD Liderlerini Yetiştiriyor’ projesi. Biliyorsunuz Ege ve İzmir’de birçok firma aile şirketi. Üyelerimizin çoğu ise 2. ve 3. kuşaklardan oluşuyor. Bu arkadaşlarımız dışarıda eğitim görüp, çalışıp kendi aile firmalarına gelince sıkıntı yaşayabiliyor. Uyum sağlayamazlarsa da firmada çöküş başlayabiliyor. Vereceğimiz eğitimle bu konuyu değişik üniversitelerden değişik eğitmenlerden öğreneceğiz. Sadece aile şirketleri için değil, iş hayatı ve yöneticilikle ilgili birçok konuda eğitim olacak.

Haberin Devamı

- Aile şirketlerini desteklerken girişimciliği geliştirmek de gündeminizde yer alıyor mu?
- Girişimcilikle ilgili çok büyük bir projemiz var. Daha önce girişimcilerle melek yatırımcıları yakınlaştırmayı amaçlamıştık. Şimdi de onları bir araya getirecek fiziksel bir ortam ve internet sitesi yapmayı düşünüyoruz. Bu yıl 6. gerçekleşecek olan iş zirvemizi yapacağız. Bu yıl ar-ge üzerine düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Çünkü Avupa Birliği’nde ar-ge yatırımı yüzde 1.9, İsrail’de 4.8 Türkiye’de ise 0.73. Yani yok denecek kadar az. Bu nedenle ürünlerimize katma değer sağlayamıyoruz. Biz akademisyenler, bilimadamlarıyla bir inovasyon raporu çıkarıp eylem planı geliştireceğiz.

Haberin Devamı

Dileyen üyeye enerji tasarrufu yardımı

BİR AYDA İKİ BÜYÜKELÇİNİN ZİYARETİ ÇOK ÖNEMLİ

- Seçim dönemi uluslararası projeler dikkatimi çekiyordu. Bunlar şimdi ne durumda?
- Uluslararası yaklaşımımız bizim iddialı olduğumuz bir alan. Gelenekselleşmiş, üyelerimizin devamını arzu ettiği projeleri zaten yapıyoruz. Biz göreve geldikten 1,5 ay sonra Birleşmiş Milletler’in Küresel Ülkeler Sözleşmesi’ni imzaladık. Ege Bölgesi’nde bu sözleşmeyi imzalayan tek sivil toplum kuruluşu olduğumuz için bu çok önemli. Üyelerimizi olduğu gibi şehrimiz ve bölgemizi de bu bilinçlenme seviyelerine götürmek istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde de Birleşmiş Milletler’le Kurumsal Sosyal Sorumluluk Semineri yaptık. Boyner Holding, Coca-Cola gibi büyük firmaların sadece bu projelerle ilgilenen sorumluları geldi.

Haberin Devamı

- 2 gün önce Amerikan Büyükelçisi ziyaret etti. Bu ziyaretin amacı neydi?
- ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone’nin EGİAD’ı ziyaretinden büyük memnuniyet duyduk. Ricciardone, Türk ve Amerikan iş dünyası arasında sıkı ilişkilerin devamı için desteklerinin tam olduğunu söyledi. Toplantıya büyükelçinin eşi Dr. Ricciardone, ABD Ticaret Ateşesi Manoj Desai ve yardımcısı Berrin Ertürk, ABD Konsolos Yardımcısı Alisande L. Pipkin, ABD Büyükelçiliği İzmir Fahri Konsolosu Güliz Balsarı katıldı. Geçtiğimiz ay da Romanya Büyükelçisi’ni ağırladık. Bir ayda iki büyükelçi ağırlamak çok önemli. Biz bu kadar ilgiliyken onlardan da aynı yaklaşımı görmek güzel.

- EGİAD olarak siz ziyaretler yapıyor musunuz?
- Ticari ilişkileri geliştirmek için yaptığımız geziler, seminerler var. Güney Afrika ile ilgili bir seminer yaptık mesela. İş yapma kültürü, nasıl bağlantılar kurulabilir gibi konuları işledik. Şimdi de Latin Amerika üzerine bir seminer yapıp iş yapmak için gereken bilgileri vereceğiz. Bilerek uzakları seçiyoruz çünkü Avrupa’yı herkes biliyor. Daha sonra da Azerbaycan Bakü’ye bir gezi yapıp iş olanaklarını araştıracağız. Ayrıca önümüzdeki ay Hollanda’dan genç girişimciler tanışmaya gelecek. Milletlerarası Ticaret Odası üyeliği için başvuruyoruz. Bu da üyelerimize büyük imkanlar sağlayacak.

Dileyen üyeye enerji tasarrufu yardımı

SOSYAL SORUMLULUK ALANINDA TEK AMA BÜYÜK PROJE YAPACAĞIZ

- Sosyal sorumluluk alanında farklı bir çalışma yapacak mısınız?
- Sosyal sorumluluk her zaman EGİAD’ın bir bacağını oluşturmuştur. Zaten ‘Toplumsal Sorumluluk ve Bölgesel Gelişim’ adlı komitemiz hep bu konularla ilgilenir. Yıllardır götürdüğümüz projeler varken biz 2 yıl boyunca devam edecek bir projeye konsantre olalım istedik. ‘Bizim Çocuklarımız’ adlı proje eşlerimizin yaptığı bir çalışma. Geçen hafta da bir gece düzenleyip iyi bir gelir elde ettik. Bunu hastanenin belirleyeceği şekilde harcayacağız.

- Bütün bunlardan sonra kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?
- Çok uzun yıllardır yönetimde olduğumdan başıma geleceği az çok biliyordum. Cemal Başkan’ın ve Temel Başkan’ın farklı tarzları olsa da çok çalıştıklarını görüyordum. İkisinden de en beğendiğim özellikleri almaya çalıştım. Başkanlık çok farklı bir sorumluluk. Yönetim kurulumla birlikte gerçek bir ekip olarak çalışıyoruz. Akadaşlarımın da çok büyük emeği var. Ama kadınların en büyük yeteneği çok iyi organizasyon yapabilmeleri. O nedenle ben de daha iyi organizasyonlar yapmaya başlayarak hem işime hem de aileme vakit ayırmaya çalışıyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları