‘SELANİK’ten, Bulgaristan’dan geldik, Güneydoğu’dan göç aldık.
Sonra İstanbul’dan, Ankara’dan. Rize’den, Afyon’dan. Hepimiz doğduğumuz yerden koptuk, doyduğumuz yerli, Didimli olduk. Biz bir mozaiğiyiz, Didim’in Ege’nin kültürünü oluşturuyoruz. Bölgemiz bütün medeniyetlerin beşiği, kültür ve sanat buradan başlıyor. Biz savaşa karşı barış diye haykırıyoruz: Barışın kaybedeni olmaz, savaş olur.’
Didim Belediye Başkanı, CHP’li Mümin Kamacı, Barış Şenlikleri’nin açılışını yaptığı Didim’e 10 km uzaklıktaki Akköy meydanında kurulu ‘Barış Kürsüsü’nden böyle sesleniyordu.
Akköy, antikçağdaki Milet’ten gelip Didim’e ulaşan ‘Kutsal Yol’ üzerinde kuruluÖ
Didim, pırıl pırıl kumu ve denizi, nem oranı düşük, oksijeni bol havası sayesinde son yıllarda turistlerin büyük ilgisini çeken bir kent; özellikle de İngilizlerin.
Bunun yanında antik dünyanın ‘kehanet’ (bilicilik) merkezi sayılan Apollon Tapınağı ve yakın çevresindeki bilim, sanat ve kültür merkezi. A.Semih Tulay ve Hasibe Akat, ‘Zamanın Öyküsü’nde bu yöreyi şöyle anlatıyorlar:
‘Filozoflar kenti Milet, Hippodamos, planlı kent Priene, Heraklea, Karina, Doğanbey gibi tarih ve kültür mirasları, Bafa Gölü, Menderes Deltası-Kuş Cenneti gibi zenginlikleri ile de bir ‘turizm bölgesi’ olanaklarının ve gereksinimlerinin büyük bölümünün mirasçısı durumundadırlar.’
(Bu mirasın nasıl rezil edilmekte olduğu bir başka yazının konusudur.)
Binlerce yıl öncesinden günümüze iyiliği, güzelliği, dostluğu taşıyan, insanın ilk kez gerçekten insan olduğu bu coğrafyada 10. yılına giren Barış Festivali bu nedenle ayrı bir önem taşıyor.
Her yerde ‘Barış Kültürü’nün yerleşmesi, savaşların son bulması yönünde bütün dilekler.
3 Eylül akşamına kadar sürecek festivalde, barış güvercinleri uçuruluyor, barış meşaleleri yakılıyor, barış yürüyüşleri yapılıyor. Başkan Kamacı, kadınlara tek tek gül dağıtıyor. Bugünlerde Didim’de her şey barış için. Didim Belediyesi savaşa karşı barış bayrağını yalnız ulusal değil, uluslararası boyutta da yükseltiyor.
KİMLER GELDİ
Suriye’den Zeyneb Nubbh (yazar), Ürdün’den Nidal Mahani, Yunanistan’dan İona Sotirhu (gazeteci, yazar), İsrail’den Haya Shalom (akademisyen), Filistin’den Hana Ahmed Muhammed (müzisyen), Ermenistan’dan Dzovinar Lokmagözyan (yazar), Didim’de yaşayan İngiliz gazeteci Jiil Erer ve Türkiye’den barış yanlısı kadınlar savaşın yol açtığı eşitsizlik, adaletsizlik ve haksızlıklara karşı dünyaya barış çağrısı yapıyorlar:
‘Savaşa ve işgal hareketlerine karşı en önemli cevap bu etkinliklerdir. Dünyayı sanat ve kültür kurtaracaktır. Barış ve huzur istiyoruz. Önce barış, sonra barış, hep barış.’
Almanya’dan gelen konuk Ingred Şentürk, ‘Ben barışı Mustafa Kemal’den öğrendim; o da yurtta barış, dünyada barış’ diyor.
Önceki akşam Apollon Tapınağı’nın büyüleyeceği atmosferinde Erkan Oğur ile İsmail Hakkı Demircioğlu’nun muhteşem bir konseri vardı. Öylesine ilgi gördü ki bu konser, değil oturacak, ayakta duracak yer bile yoktu. Festivalin en enerjik grubu, Filistinli sanatçılardan oluşan ‘Ülkeye Dönüş’tü. Dün Altınkum’dan Aytepe’ye yapılan ‘Barış Yürüyüşü’nün en ilginç yanı, yabancı konukların katılımı ile barış sözcüğünün orada hazırlanan mermerlere dünyanın bütün dillerinde yazılmasıydı. Altınkum plajında son etkinlik Suavi’nin konseriydi. Böylece gündüzleri dolu olan o güzelim plaj, bütün gece boyunca da tıklım tıklımdı.
CHP Genel Başkanı Baykal’ı bırakın, Aydın’ın CHP’li üç milletvekili davetli oldukları halde kendi belediyelerinin etkinliğinde yoktular. CHP’yi, bugünkü ‘Yeni Dünya Düzeni ve Şiddet’ paneline katılacak olan Onur Öymen ve Güldal Okuducu temsil edilmiş olacak bir yerde.
Gündoğan da ‘Doğu’ gibi
BODRUM Gündoğdu’dan yazan bir grup emeklinin Bodrum ve Muğla Sağlık Müdürlükleri’nden dilekleri şöyle:
Gündoğdu’da yaşayan nüfus yaz aylarında 200-300 bini buluyor. Emeklisi ve yaşlısı çok çok. Sağlık Merkezi’ne günde 200-300 kişi başvuruyor; tedavi olmak veya ilaç almak üzere... Ancak tek doktor yetmiyor. Baksa baksa 30-50 bin kişiye bakabilir. Haklı olarak kadrosu dar olduğundan günde sabah ve öğleden sonra ikişer saat çalışabiliyor. Bodrum bölgesindeki yoğun nüfus nedeniyle sağlık personeli sayısı yeterli olmuyor. Muğla Valimiz, geçici görevle bu tür merkezlere sağlık personeli aktaramaz mı? Ya da bakanlıktan niye böyle bir program düzenlenmiyor? Bu ciddi soruna duyarsız kalınmasın lütfen.
50 trilyonun kaynağı!
GÖLTÜRKBÜKÜ Beldesini Cote-D’Azur yapacağını söylemekle ünlenen Göltürkbükü Belde Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar’ın kardeşi Cihan Kaynar’ın, Star TV’deki Paparazzi programında söylediği ‘50 trilyon servetim var’ sözlerine 9.8.2005 tarihli köşemizde yer vermiştik. Avukatı İsmail Boncuklu yazımız üzerine şu açıklamayı yapıyor: ‘Müvekkilim Cihan Kaynar’ın 50 trilyon servetinin bulunduğuna ilişkin beyanı, kendi zenginliğini ifade amacıyla söylenmiş bir söz olmayıp, kökleri çok eskilere giden, beldenin yerlisi, kalabalık Kaynar sülalesinin, esasen zengin insanlar olduğunu ifade anlamında sarf ettiği bir sözdür.’
Silahçı iki AKP’liye ‘yaptırım’ gerek
CHP’den ANAP’a geçen Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz’ün resmi tabancasını teslim etmesini çok olumlu karşılıyoruz. Parlamentodaki tüm milletvekillerine örnek olmasını diliyoruz. Bundan bir süre önce düğünde ateş açarak tepki toplayan AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa ve AKP Ordu milletvekili Enver Yılmaz meclis görevlerinden alınsınlar, bundan sonra da kendilerine hiçbir görev verilmesin. Bu olay kendilerine ders olsun.
Hüseyin ÜNLÜOĞLU
Toulouse-FRANSA
Buraya kadarmış!
HAZİRAN 2004’te Fethiye Hayvan Dostları Derneği İstanbul Şubesi olarak çıktığımız yola Mayıs 2005’ten itibaren Hayvan Dostları Derneği olarak devam ettik.
İçerenköy’de başladık, Heybeliada’ya geçtik. Üsküdar, Şile, Kadıköy derken ekibimizi 6 kişiye çıkardık. Sivas ve Avşa’ya bile gittik.
Yaptığımız her hareket, her çalışma kayıtlarla fotoğraflarla belgelendi. Ve yolun sonuna geldik. Mobil kısırlaştırma ünitesini Fethiye’ye gönderdik, derneği kapattık.
Artık kimse yanımızda değil. Belediyeleri çok büyük bir işten kurtarıyor olduğumuz, aslında onların yapması gereken işi yapıyor olduğumuz halde herkes bürokrasiden, ödenek yetersizliğinden bahsetmeye başladı, ortada kimsecikler kalmadı. Gücümüz bu kadarmış. Tek başımıza ancak bu kadar var olabildik.
Müjde Coşkun AKDOĞAN
Kedi de zehirlenir mi
BAHÇELİEVLER 48. Sokak’ta son iki hafta içinde sahipli ve sahipsiz 16 adet kedi zehirlenerek öldürüldü. Bunu yapanlar insanlık vasfını taşımayan yaratıklardır. Eğer bu kişi köşenizi okuyorsa, onu buradan uyarmak istiyoruz; polise ve savcılığa başvurduk. Bu kişiyi en kısa zamanda bularak gereken cezayı çekmesini sağlayacağız.
Linda HUTCHİNS
MESAJ PANOSU
KABLO TV’de bütün kanalları bir ekranda gösteren Video Plaix sistemi var. Yakın zamana kadar, bu kanalların altında (C17), (S24) gibi rumuzlar vardı. Seyredeceğiniz kanalı bu rumuzu kullanıp hemen buluyordunuz. Bu rumuzları kaldırdılar. Hangi kanal, nerede bulmak mümkün değil. Ayrıca, Video Plaix’i gündüzleri yayından kaldırdılar. Akşam 19.00’dan sonra başlıyor. Onun yerine çizgi film koydular. Bunun için başka kanal bulamadılar mı?
Orhan K.-ACIBADEM
FETHİYE Kayaköyü Muhtarı Erdoğan Kaya’dan: Mübadelede Rumların terk ettiği köyümüzü Türk-Yunan Dostluk Köyü yapmak istiyoruz. ‘Kayaköyü Kültür ve Sanat Festivali’ bugün sona eriyor.
SELÇUK Belediyesi’nin düzenlediği ‘37. Uluslararası Selçuk-Efes Festivali’ 2-10 Eylül tarihleri arasında yapılıyor.