Demirin gücü

Kendi vücudumuzla ve vücudumuzun çalışma sistematiğiyle ilgili bilgilerimiz arttıkça, ona daha çok özen göstermeye başlıyoruz.

Aldığımız besinlerin değeri sadece içerdikleri protein ve karbonhidratla değil, taşıdıkları vitamin ve minerallerle de belirleniyor. Hatta besinleri işleyebilmek için vitamin ve minerallere duyulan ihtiyaç daha bile fazla sayılabilir. Kanımız kırmızı rengini demirden alır. Yengecin bir türünün kanında demir yerine bakır vardır ve bu da kan renginin mavi olmasına neden olur. Karidesin kanındaysa vanadyum adlı mineral bulunduğu için kanı yeşildir. Kanımızda bulunan ve kanın dokulara oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobinin oluşumu için demire ihtiyacımız vardır. Yani demir, vücudumuz için gerekli olan en önemli minerallerin başında yer alır. Demir eksikliğine bağlı bir anemi yani kansızlık türü de var, bu yüzden demir içeren gıdaları ihmal etmememiz gerekir. Et, balık, kümes hayvanları, mercimek, fasulye, yeşil yapraklar, mısır unu ve çilekte bol miktarda demir bulunuyor. Bakın size ilginç bir son bilgi: Demirle zenginleştirilmiş bazı mısır gevreklerini iyice ufalarsanız, eklenen demir tozlarını bir mıknatıs yardımıyla ayırıp görebilirsiniz.

Ananaslı Alpin tart

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 250 gr un

á 3 yemek kaşığı ılık süt

á 1 su bardağı tozşeker

á 1 adet yumurta

á 100 gr tereyağı (eritilmiş)

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

Üzeri için

á 1 kg süt (yaklaşık 5,5 su bardağı)

á 2 tepeleme yemek kaşığı un

á 2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

á 2 su bardağı tozşeker

á 50 gr bitkisel margarin

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 1 su bardağı hazır süt kreması (200 gr)

á 8-10 dilim ananas

á 1-2 adet orta boy olgunlaşmış kivi

Unu yoğurma kabına koyup ortasında boşluk açın. Bu boşluğa eritip ılıttığınız tereyağını, ılık sütü, tozşekeri ve oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ilave edin. Vanilya ve kabartma tozunu da ekledikten sonra hamuru yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurup oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan 25-28 santim çapındaki tart kalıbını yumuşak margarinle yağlayın. Dinlenen hamuru merdane yardımıyla kalıp büyüklüğünde açtıktan sonra kalıbın içine kenarlarını 2 santim kadar yükselterek yayın. Hamuru, pişerken kabarmaması için çatalla birkaç yerinden delin. Hamuru 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri hafifçe sararıncaya kadar, 25 dakika pişirip çıkarın. Diğer taraftan, üzerinin muhallebisini hazırlamak için; süt, un ve nişastayı orta boy bir tencereye koyun. Tozşeker, margarin ve yumurta sarılarını da ilave ettikten sonra tel çırpıcı yardımıyla 1-2 dakika karıştırın. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırmaya devam ederek muhallebi koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra muhallebiyi ocaktan alın ve hazır süt kremasını ekleyin. Muhallebiyi mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırptıktan sonra pişirdiğiniz ılık tartın içine aktarın. Üzerini ananas ve kivi dilimleriyle süsleyip buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Buzdolabından çıkardığınız tartı dilimleyerek servise sunun.

Rokalı tava böreği

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet hazır yufka

á 1 su bardağı beyaz peynir

á 1 su bardağı çökelek peyniri

á Yarım demet roka yaprağı

á 1 demet maydanoz

á 1 adet yumurta

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan yoğurt

Yufkalardan birini yağlanmış geniş bir tavaya serin. Yufkanın orta kısmını buruşturup kenarlarını tavadan sarkıtın. İkinci yufkayı dörde bölün. Diğer taraftan beyaz peynir, çökelek, çok ince kıyılmış roka ve maydanozu derin bir kapta karıştırın. Yumurta, sıvıyağ, süt ve yoğurdu da başka bir kapta çırpın. Tavadaki yufkanın üzerine hazırladığınız bu sütlü karışımdan 2 yemek kaşığı kadar gezdirin. Üzerine dörde böldüğünüz yufkanın iki parçasını serip peynirli karışımı üzerine ekleyin. Kalan 2 yufkayı da serdikten sonra sütlü sostan 2 yemek kaşığı daha gezidirn. Yufkanın tavadan sarkan kısımlarını içe doğru katlayıp kalan sosu üzerine aktarın. Böreği kısık ateşte, tavayı sallayarak önlü arkalı kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları