Değeri bilinmeyen balık eti

Balık, hele hele mevsiminde yenen balık başka hiçbir şeyin olmadığı kadar makbuldür. Peki her zaman böyle miymiş?

17. ve 18. yüzyıllarda soylular ve savaşçılar bol bol kırmızı et yerlermiş. Feodal beylerin pek çoğu da kırmızı et düşkünüymüş o zaman. Çünkü balığın kırmızı et kadar besleyici olmadığını düşünürlermiş. Hatta o yüzyıllarda oruç günlerinde ve cumaları et yemek yasak olduğu halde, balık yemek serbestmiş. Yani balık tam anlamıyla et sınıfına bile sokulmuyormuş. Bu durumu ironik bir anlayışla dile getirmeye çalışan Voltaire, felsefe sözlüğünde der ki: "Bir fakir bir cuma günü koyun kemiği çiğniyorsa o kişi cehenneme gider, oysa aynı gün kocaman bir balık yerse cennetin kapıları o kişiye sonsuza dek açık olur." Yine aynı yüzyıllarda zenginler sadece büyük ve beyaz etli balıkları (çipura, karagöz, mercan, levrek vs.) tercih ediyorlarmış. Kırmızı etin balığa kurduğu bu üstünlük hemen hemen 2. Dünya Savaşı’na kadar devam etmiş. Biliyor musunuz, o yıllarda balık alırken görünmektense, aç kalmayı tercih eden insanlar bile varmış. Örneğin Imperia, yani kuzeybatı İtalya’da yaşayan insanlar böyleymiş. Çünkü balık yemek yoksulluğun bir göstergesiymiş o zaman. Yoksulluksa utanç verici bir durum.

Bisküvili şıngırdak pasta

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

50 gr bitkisel margarin

1 çay bardağı un

2 çay bardağı toz şeker (büyük boy çay bardağı)

4 su bardağı süt

4 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya

2 paket pötibör bisküvi

Üzeri için

1 paket hazır süt kreması

2 yemek kaşığı ince çekilmiş yeşil fıstık içi

Margarini orta boy bir tencerede eritip üzerine unu ekledikten sonra, orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak un sararıncaya kadar, 4-5 dakika kavurun. Ocaktan alıp süt ve toz şekeri aktardıktan sonra hızla karıştırın. Kakao ve vanilyayı da ilave edip tel çırpacak ya da tahta kaşık yardımıyla karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Muhallebiden 1 su bardağı kadarını ayırıp kalan kısmın ılınmasını bekleyin. Üzerinin kabuk bağlamaması için sık sık karıştırmanız gerektiğini unutmayın. Diğer taraftan, bisküvileri ister mutfak robotunu kullanarak, isterseniz elinizle parçalayarak ufalayın. Orta byo kelepçeli bir kek kalıbına alüminyum folyo ya da buzdolabı poşetini, uçları dışarıya sarkacak şekilde yayın. Ufaladığınız bisküviyi ılık haldeki kakaolu sosa aktarıp karıştırın. Karışımı 8 kek kalıbına boşaltıp üzerini kaşıkla düzeltin. Buzdolabında en az 3-4 saat beklettiğiniz kalıbı servis tabağına ters çevirip üzerindeki alüminyum folyoyu sıyırın. Ayırdığınız kakaolu sosu ve hazır süt kremasını mikserle 2-3 dakika kadar çırpıp pastanın her tarafına sürün. Pastayı iri çekilmiş fıstık, ceviz ya da fındıkla süsleyerek servise sunun.

Makarnalı İtalyan tavuğu

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

4 adet tavuk budu

1 paket papardella makarna (herhangi bir makarna türünü kullanabilirsiniz)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

1 adet kırmızı dolmalık biber

2 adet orta boy domates

15-20 adet çekirdeksiz siyah zeytin

2 tatlı kaşığı toz fesleğen

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Soğanları soyup küp küp doğrayın. Dolmalık biberin sapını ayırıp tohumlarını ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda dilimleyip domatesleri rendeleyin. Diğer taraftan, makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Aynı tencereye aktarıp yapışmaması için birkaç kaşık sıvıyağ gezdirin. Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırıp üzerine soğanı ekleyin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine tavuk butlarını ve doğranmış kırmızı biberi ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirin. Tavuk etini, sık sık karıştırarak 10 dakika kadar kızartın. Üzerine domatesi aktarıp, kuru fesleğeni serpiştirin. Çekirdeksiz zeytinleri ve 1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu da ilave edip orta ısılı ateşte, 15-20 dakika daha, tavuk eti iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tavuklu sosu ocaktan alıp haşlanmış makarnanın üzerine aktardıktan sonra karıştırarak sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerini rendelenmiş parmesan peyniri ve taze fesleğen yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları