“Cumhuriyet Kadını” olamamanın şaşkınlığı

Çağdaş kadınlara Hazreti Hatice’yi örnek gösteren Bayan Emine Erdoğan’ın 22 Mayıs tarihli gazetelerde tek başına ya da grup halinde boy boy fotoğrafları var.

Ben Milliyet gazetesinin fotoğrafına bakıyorum. Fotoğrafta 8 kadın ve bir erkek var. Erkek eski Malezya Başbakanı Mahattir Mohamed. Bir modern Avrupalı erkek gibi giyinmiş.
***
Şimdi kadınlara bakalım:
Adı verilmeyen bir Avrupalı delege: Açık renk pantolon ve ceket giyinmiş.
Benazir Butto: Eski Pakistan başbakanı ülkesinin geleneksel giysileri içinde. Başında yüzünün tamamını ve saçlarının büyük bir bölümünü açıkta bırakan beyaz bir yağlık iliştirmiş. Yağlık bağlı değil.
Adı verilmeyen bir Afrikalı delege: Ülkesinin geleneksel giysisi içinde. Başında geleneksel örtü.
Suzan Mübarek: Mısır Cumhurbaşkanı’nın eşi, bir Avrupalı gibi giyinmiş. Pantolon ve çeket. Başı açık.
Esma Esad: Bir manken kadar zarif. Etek ve tayyör giyinmiş. Başı açık. Saçları omuzlarına dökülmüş.
Dr.Siti Hasmah Mohamed Ali: Eski Malezya Başbakanı Mahaddir Mohamed’in eşi. Başı açık. Ülkesinin geleneksel giysisini giymiş.
Randa Berri: Lübnan Meclis Sözcüsü Nabih Berri’nin eşi. Etek ve uzun tayyör giyinmiş. Başında, her zaman taşımadığını sandığım bir eşarp. Her hali ile çağdaş bir Avrupalı kadın.
Emine Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı R.T.Erdoğan’ın eşi. Üzerinde ayak bileklerine kadar inen bir manto. Başında “Simge Türban” olarak bağlanmış bir örtü. Hiçbir şey ifade etmeyen, anlamsız, çirkin bir giysi. Türk kadının eski geleneksel giyimiyle hiçbir ilişkisi yok. Üzerindekiler köktendinci bir ailenin üniforması olarak tanımlanabilir.
***
Milliyet’in (23.05.05) yazdığına göre Bayan Erdoğan Atatürk’ün adını anmadan yaptığı reformları övmüş. Cumhuriyet sözcüğü Mustafa Kemal’i, Atatürk’ü, çağdaşlaşmayı, demokrasiyi ve özgürlüğü içerdiği için ben “Cumhuriyet Devrimleri” demeyi yeğliyorum. Ama Bayan Erdoğan, devrimler sanki gökten inmiş gibi ne Cumhuriyet’in ne de Atatürk’ün adını anıyor.
Bayan Erdoğan Medeni Kanun’dan, aileyi Türk toplumunun temeli yapan anayasa maddesinden (41 madde), eşler arası eşitlikten söz ediyor. Ama bütün bu devrim ve yeniliklerin öznesi olan laik cumhuriyetin adını ağzına almıyor.
***
Kıyafetine bakarak, Bayan Erdoğan’ın söylediklerinin birine bile inanmak mümkün değil. Kadın ile erkeği eşit konuma getiren Cumhuriyet’i benimsemiş olan kadın Bayan Erdoğan gibi mi giyinir?
Arap kadınından ilgisini esirgemeyen ve Arap dünyasında değişimin şart olduğunu ileri süren Bayan Erdoğan: “Kendimizi yeni şartlara göre geliştirmek, her türlü ileri adımı yakalamak durumundayız” buyurmuşlar.
Sanki kendisi kendini değiştirmiş, her türlü ileri adımı yakalamış gibi.
***
Bayan Erdoğan’ı dinleyen modern Arap kadınları ne düşündüler acaba?
***
Yeri göğü inleten yobazlar için not: Hz.Muhammed, Hz.Hatice ile evlendiğinde henüz İslam peygamberi değildi, Bu bir! İkincisi: Hz.Hatice, eşi Hz.Muhammed peygamber olduktan sonra Müslüman oldu. Demek oluyor ki Hz.Hatice’nin güzel huyları Müslüman olmadan da vardı!
Yazarın Tüm Yazıları