Çok kültürlü Beyrut

Yaklaşık otuz yıl önce Ankara’da oturduğumuz apartmandaki Beyrutlu komşularımızın zarafeti, sevdiğim yazar Amin Maalouf’un Beyrutlu oluşu ve Beyrut için hep Doğu’nun Paris’i denilmesi Beyrut’a sempati beslememi sağlamıştır.

Haberin Devamı

2006 yılında Beyrut’un bombalanmasını televizyonda şaşkınlıkla izlediğimi hatırlıyorum. Sanki Beyrut’un kaderinde hep savaş var gibiydi.
Oldukça yüksek olan apartmanları birer mimarlık harikası gibiydi. Aklımdaki Beyrut zamana karşı direnen cesur bir şehirdi.
Çok kültürlülüğü ve inanç farklılıklarını hoşgörüyle yüreklerinde harmanlayan Beyrutlular gülümseyen yüzleriyle beni çok etkilediler.
Tahini, kızarmış balığın üzerine bile tahinli sos gezdirecek kadar seven bu insanlar tahin kadar tatlılar.
Susamdan elde edilen tahinle mutfakta mucizeler yaratıyorlar. Tahinli humusa kattıkları sızma zeytinyağı ve sumakla lezzetin alasını yakalıyorlar. Yine tahin ve yoğurt kullanarak yaptıkları mütebbel salatasını ise yemeye doyamıyorsunuz.

Hurmalı kurabiye

Haberin Devamı

İç harcını hazırlamak için; hurmaların çekirdeklerini çıkarıp incecik doÄŸrayın. Tereyağıyla küçük bir tavaya koyup orta ısılı ateÅŸte, 2-3 dakika kavurun ve ocaktan alın.Â
Hamuru hazırlamak için; irmiği yoğurma kabına koyup sıvıyağı üzerinde gezdirin. Yumuşaması için 5 dakika kadar bekleyin. Üzerine yoğurt, pudraşekeri, erimiş ılık yağ ve kabartma tozunu ilave edin. Unu ve mahlebi de katıp iyice yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz.
Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak hamurları avuçlarınız arasında bastırıp çay tabağı büyüklüğünde inceltin. Ortalarına soğuyan hurmalı karışımdan birer çay kaşığı kadar koyup hamurun uçlarını yukarı kaldırın ve birleştirin.
Hamurları avuçlarınız arasında tekrar yuvarlayıp hafif yassı hale getirin. Bir tepsiye fırın kağıdı yayın. Hazırladığınız hamurları tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
Kurabiyeleri 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında en az 35-40 dakika iyice kızarıp kahverengi oluncaya kadar pişirin. Çıkarın ve soğuk olarak servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 su bardağı irmik
- Yarım su bardağı pudraşekeri
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 su bardağı erimiş bitkisel margarin
- 1 paket kabartma tozu
- 2 çay kaşığı mahlep
- Yaklaşık 2,5-3 su bardağı un
Harcı için;
- 10-12 adet hurma
- 2 tatlı kaşığı tereyağı

Yazarın Tüm Yazıları