Çocukların günlük enerji ihtiyacını karşılayan besinler

Beslenme ve diyet uzmanları Ayşe Korkmaz ile Ayça Ilıca, çocukların küçük yaşta edindikleri beslenme alışkanlıklarının büyük önem taşıdığını vurguluyor:

"1-5 yaş arasında, yani ’okul öncesi’ olarak da adlandırılan dönemde evde kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları ve okul sürecindeki alışkanlıklar ile yetişkin olduklarında oluşabilecek sağlık sorunları arasında yakın bir ilişki mevcuttur."

Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanma konusunda anne, baba ve aile büyüklerinin örnek teşkil etmeleri gerekiyor. Dolayısıyla bu yaş grubundaki çocukların, mutlaka her gün her besin grubundan tüketmesi sağlanmalı, günlük beslenme düzenleri buna göre ayarlanmalı. Besin grubunda yer alan yiyecekler ise şunlar: Süt ve süt ürünleri, et grubu, sebze-meyve grubu, yağ grubu ve tahıllar...

Okul çağı döneminde özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise çocuğun mutlaka kahvaltı yaptırıldıktan sonra okula gönderilmesidir... Ayrıca okul kantinlerinde ve yemekhanelerindeki yemek çeşitliliği de büyük önem taşır. Mönüler, bu yaş grubuna özel olarak hazırlanmış olmalıdır. Yani bu dönemde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları, ileriki yaşlarda birçok hastalığa yakalanma riskini arttırır.

Enerjiye ihtiyacımız var

Vücudumuza, bazal metabolizma fonksiyonları (solunum, kalbimizin atması gibi), büyüme ve gelişim (çocukluk ve ergenlik döneminde enerjimizin önemli bir kısmı bu fonksiyon için harcanır), günlük aktiviteler ve sportif performans için enerji gerekir.

Her türlü hareketlilik ve gelişme için enerjiye ihtiyaç vardır. Çocuklarda büyüme ve gelişme çok hızlı olduğu için bu dönemde enerji ihtiyaçları oldukça yüksektir. Bu yüzden günlük enerji ihtiyaçlarını karşılamak için düzenli olarak aldıkları doyurucu öğünler yanında öğün aralarında da ekstra enerji almaya ihtiyaç duyarlar.

Fındık, enerji ve vitamin deposudur. Fındığın enerji değeri bileşimine göre değişmekle birlikte, 100 gr. fındığın ortalama 634 kalorilik enerji verdiği belirtilmektedir. Bu değer yüksek enerjili bal ve pekmez gibi ürünlerin yanında oldukça yüksektir. Fındık, gelişme çağındaki çocuklar için hem enerji vermesi hem de besleyici olmasından dolayı önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca kemik gelişimi ve sağlığı açısından da önemi vardır.

Kakao ve çikolata da önemli bir antioksidan kaynağıdır, minerallerce zengindir (bakır, kalsiyum, fosfat, potasyum, çinko gibi) ve bunun yanı sıra besin değeri yüksek önemli enerji kaynaklarıdır.

Günlük örnek yemek listesi

SABAH

l 1-2 dilim beyaz peynir

l kaşar l dil peyniri l 5-6 adet zeytin l Ekmek l 1 bardak süt l Bal veya pekmez l Söğüş

ARA ÖĞÜN

l Meyve

ÖĞLE

l 1 kase çorba l Izgara kırmızı et/ tavuk/ balık l Veya etli/ kıymalı sebze yemeği lEkmek

l 1 kase yoğurt/ cacık veya 1 kutu ayran l Bol yeşil salata

ARA ÖĞÜN

l Meyve

ARA ÖĞÜN

l Tost veya evde yapılmış az şekerli, az yağlı bir dilim kek

Ya da 2-3 adet ev poğaçası

Süt veya ayran ya da sütlü tatlı

AKŞAM

l 1 kase çorba l Izgara kırmızı et/ tavuk/ balık l 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği

l Ekmek l 1 kase yoğurt/ cacık veya 1 kutu ayran

l Bol yeşil salata

ARA ÖĞÜN

l Meyve

Fark arayanlar için

Dünyadaki son trendleri üyeleri ile paylaşmaya devam eden Mayadrom Sports Center, yeni dersleriyle farklılık yaratıyor. Fight Club, Pilates Partner, Show Time, Latino Winds gibi birbirinden keyifli ve etkili yeni derslerin uygulanmaya başlandığı merkezde hem eğlenip hem de formda kalabilirsiniz.

Tom Jones’tan ’24 Hours’

"Gal kaplanı" Tom Jones, yepyeni bir albümle dönüyor... Yılların eskitemediği 68 yaşındaki sanatçı, 1965 yılında yayımladığı hit parçası "It’s Not Unusual"dan beri zirvede... "24 Hours" adını taşıyan albümden yayımlanan ilk single ise "If He Should Ever Leave You"... Lily Allen, Dizzee Rascal, Estelle ve Kate Nash gibi isimlerle çalışan Future Cut prodüktörlüğünde kayıt edilen albümde 13 şarkı yer alıyor.

Pace Çocuk Sanat Merkezi

Görsel ve plastik sanatların her dalının mutlulukla ve özgürce uygulandığı bir merkez olan Pace Çocuk Sanat Merkezi, birbirinden ilginç, yaratıcı ve eğitici kurslarıyla çocuklarınıza yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Birlikte de katılabileceğiniz aktivitelerin yanı sıra resim, heykel, mozaik, takı, kukla, cam boyama gibi birçok seçenekle, çocuğunuzun yaratıcılığına izin verin.

White Mill Cafe

Duru atmosferi, eğlenceli barı ve lezzetli yemekleri ile İstanbul’un en popüler mekanları arasında yer alan White Mill Cafe, taze zencefilli "Şey" ve tropikal Lychee meyveli "Miçi" gibi sıra dışı kokteylleriyle farklılığını ispatlıyor. Bir kısmı organik ürünlerden oluşan mönüsü, hafta sonlarınıza daha da lezzet katabilir.

Uyuyan Güzel

Walt Disney’in klasik peri masalı "Uyuyan Güzel"in görkemi, duygularınızı harekete geçirecek. Teknolojinin son harikaları ile daha önce görmediklerinizi görün, sihrin ötesine geçin ve çığır açan orijinal yeni tasarımı deneyimleyin. Uyuyan Güzel, evinizi fantastik bir dünyaya dönüştürecek ve ailenizle birlikte bu deneyimi tekrar tekrar yaşamak isteyeceksiniz.

Walt Disney Pictures

Hamileyiz.biz! Hasta değiliz!

Terapi gibi bir muayeneden geçtim. Fonda "Issız Adam"ın film müzikleri... Bol kahkaha, bol soru cevap ile... Bakın neler öğrendim...

Hamilelik olayını ikinci kez yaşayan acemi bir anne adayı olarak, öğrendiklerimi benim gibi hamileliğin başında olanlar veya hamile kalmaya çalışanlarla paylaşmak istiyorum.

Bunları unutmuyoruz

n Kuru incir, kayısı, ceviz gibi şeyleri olabildiğince sık tüketiyoruz. n Sofraya oturunca önce çorba ve salata, iki saat sonra da ana yemek yiyerek, yani tüm gıdaları aynı anda yüklemeyerek, akıllı davranmamız gerekiyor.

n Ekmek için tercihimiz lifli tam tahıllı ekmek oluyor. Bu çok önemli, özellikle beyaz ekmek konusu ülkemizde tam bir muamma.

n Folik Asit çok çok önemli. Özellikle hamile kalmaya çalışan anne adayları açısından. Folik asit almaya hamilelikten önce başlamak gerekiyor.

n Zeytin ve ceviz, Omega 3 alımı açısından son derece önemli. Çünkü Omega 3, bebeğinizin zeka gelişiminde çok etkili. n Domates hem hamilelikte hem de diğer zamanlarda önemli olan bir diğer besin. En azından hamilelikte -eğer kabuğu mide bulantısına neden olmuyorsa- soymadan domates tüketmeye dikkat ediyoruz.

n Haftada iki veya üç kez balık tüketmemiz gerekiyor. n Haftada en az iki gün kırmızı et yememiz bir diğer önemli konu.

n Kalsiyum almamız için gerekli olan, klasik "süt iç, yoğurt ye, peynir ye" şeklinde bir yükleme ve depolama değil. Hangisini rahatlıkla tüketebiliyorsak, onu almalıyız.

n Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için her şeyi aşırı yemek değil, gerekli olan şeyleri mantıklı şekilde yemek lazım. n Su içiyoruz. Su içiyoruz. Su içiyoruz...

n Egzersizi ihmal etmiyoruz. Yüzüyoruz ama tramplenden atlayarak değil! Yürüyoruz ama tempolu bir şekilde, maraton değil! Bisiklete binebiliyoruz ancak akrobatik gösteriler yapmıyor, düz alanda kullanıyoruz.

Kısaca hamileyiz.biz... Hasta değiliz! Dünyanın en güzel şeyini içimizde taşıyoruz.

Doç. Dr. Fatih Güçer, tüm bunları anlatıp, evhamlarımı sonlandırdıktan, ardından bir de bebişimi gösterip el sallattıktan sonra ultrasonda bir yuvarlak daire gösterdi.

"Bak Pınar, yakında yok olacak bu keseyi heyecanlı baba adaylarına gösteriyorum" dedi.

"İşte bu, yeni annemiz uyandığında parmağında bulacağı yüzük. Bak bu ise taşı. Şu kadar karat. Yok yok, dur, bu 3 taş galiba" diye de ekledi.

"Şaka bir yana dedi" sonra: "Önemli olan huzurlu olmak. Rutin yaşamınızı hamilelik ile bozmamak..."

Haklı, değil mi? Var mı bundan daha önemlisi?

Pınar ben, 6,5 yaşındaki Emre Berent’in tecrübeli, ama içimdeki 10 hafta 5 günlük bebişin acemi annesi...
Yazarın Tüm Yazıları