‘Çiller sürprizi’ yok

“ON kişiye yemek ısmarlayabilecek kadar varlıklı olacak.”

“Genç olacak.”
“Eskiye rağbet olsaydı, bit pazarına rahmet yağardı, eskilerden biri olmayacak.”
“Farklı siyasi tura çıkmış biri olmayacak.”
İşte, böyle biri aranıyor. Bunlar çeşitli görüşmelerde kullanılan özgün cümleler. Aranan o kişi Demokrat Parti’nin (DP) yeni Genel Başkanı olacak. O kişiyi arayanlar, önceki gün bir araya gelen Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk ve Mesut Yılmaz.
15-16 Ocak’ta DP’nin kongresi var. Şimdiki genel başkan Cindoruk, daha önce verdiği söz üzerine, 15 Ocak’ta görevini yukardaki niteliklere sahip birine bırakacak.
Ama, kime bırakacak? O belli değil. Dün gazetelere bakıyorum, hemen hepsi “Çiller Sürprizi” başlığı altında, Tansu Çiller’in döneceğine ilişkin haberler yayınlıyor.
Hayır, Demirel, Cindoruk ve Mesut Yılmaz böyle bir karar vermiyor.

ÇİLLER’İN KARNESİ

Gerçi, Çiller dönsün, diyen bir ekip var. Hatta, onlardan biri, kapı kapı dolaşarak, Çiller adına kulise giriyor. TV’lere çıkarak, doğru olmayan açıklamalarda bulunuyor.
Onun dışında, geçmişte, Çiller’in yakınları ünlü bir işadamına giderek, Demirel’e ricada bulunmasını, Demirel’in, Tansu Çiller’i işaret etmesini, istiyor.
Demirel’in böyle bir niyeti yok. Ayrıca, DP’de etkin isimlerin görüşlerine göre, Çiller döneminde:
“- 1991’de yüzde 28 olan DYP’nin oy oranı yüzde 9.7’ye kadar düştü, DYP 2002’de Meclis dışında kaldı.
- Ekonomik kriz patladı.
- Faili meçhul cinayetler arttı.
- PKK terörü en azgın dönemini yaşadı.”
Edindiğim izlenim, hem bu kırık karne, hem eskiye rağbet yok, cümlesi, Çiller’in şansını çok zayıflatıyor.

HİSARCIKLIOĞLU

Akıllardan bir ara TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu geçiyor.
Onun ismi ortaya çıkınca, “ileri demokrasi” ülkemizde devreye aniden vergi uzmanları giriyor. Ne olur, ne olmaz, bakarsınız Hisarcıkoğlu AKP’nin oylarını düşürebilir. Önlem almak gerek.
Zaten alınıyor. Vergi uzmanları TOBB’u denetlemeye başlıyor.
Hisarcıklıoğlu vazgeçmek zorunda kalıyor. İyi mi! Ne de olsa, özgür bir ülkede yaşıyoruz.
DP’de üzerinde durulan bir kaç isim var, ancak henüz net değil. Kongre 15-16 Ocak’ta olduğuna göre, yeni başkan adayı kısa sürede belli olur.

CHP’de deneyimli isimler

CHP’nin parti ilişkilerinde ve seçimlerde deneyimli üyeleri iki biçimde tasfiyeye uğruyor.
Onları önce 12 Eylül, daha sonraki yıllarda da Deniz Baykal tasfiye ediyor. Onlar CHP’li ama siyaset yapma şansları ellerinden alınıyor. Oysa, tabanda onlara dönük rüzgar esmeye devam ediyor.
Şimdi yeni bir fırsat var. Kurultayda Kılıçdaroğlu o küskünleri partiye kazandırırsa, Parti Meclisi listesinde onlardan bir bölümüne şans verirse, CHP’de parti içi kenetlenmeye katkıda bulunur.

İki kuruş dalga geçer gibi

BENZİN fiyatında hepimize büyük kazık atılıyor, dünya rekoru kırılıyor.
Başbakan Erdoğan, fiyatın neden bu kadar yüksek olduğunu bilmiyormuş gibi, “şunu araştırın” diyor. Araştırmaya gerek yok, fiyat vergiden dolayı bu kadar yüksek. Benzinin litresi rafineriye 0.83 kuruşa geliyor, rafineri çıkış fiyatı 0.99 kuruş. Yanlış okumuyorsunuz, 0.99 kuruş. Ama, bize satılan fiyat dört liraya dayanıyor. Nakliye ve diğer ufak tefek maliyet hariç, aradaki fark asıl vergiden dolayı. Devlet litre başına 2 lira 48 kuruş vergi alıyor.
Toplanalım, konuşalım, olayı hikaye. İşte, rafinericiler iki kuruş indiriyor. Kargalar güler.
Asıl indirmesi gereken Maliye. Fiyattaki aşırı yük asıl vergide.
Erdoğan talimat verecek, devlet belli ölçüde vergiden vazgeçecek, o kadar basit. Ama, benzin üzerinden vergi almak çok kolay, anında tahsil ediliyor. Maliye ile birlikte ekonomiden sorumlu bakan Ali Babacan bu yağlı börekten vazgeçmek istemiyor.
Ne iki kuruşu, ne toplantısı.
Yazarın Tüm Yazıları