CHP’nin RTÜK kalesi düştü

Cerrah yerine ameliyata mimar girer mi? Mimar yerine projeyi doktor çizer mi?

Haberin Devamı

Fay hatlarını jeoloji mühendisi yerine yargıç inceler mi? Duruşmayı yargıç yerine jeoloji mühendisi yönetir mi?
Arabayı marangoz mu tamir eder? Bilgisayardan en iyi kasap mı anlar? Tarlayı en verimli kuru temizlemeci mi sürer?
Olmaz değil mi, olmaz. Ama, ne yazık ki, CHP’de zaman zaman bu gibi ters kararlar olabiliyor.
Bir zamanlar bir işe, o işin en uygun ismi tam isabetle seçiliyor, ama şimdi ondan vazgeçilebiliyor.

MECLİS SEÇİYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, kısaca RTÜK. Buraya Meclis’te temsil edilen siyasal partiler üye veriyor, RTÜK öyle oluşuyor.
İktidar partisi olması nedeniyle, haliyle ve normal olarak RTÜK’te AKP çoğunlukta. RTÜK üyeliği için partiler kendi adaylarını Meclis’e bildiriyor, üyeleri Meclis seçiyor. Üyelik süresi iki yıl ama, partiler o kişiyi yeniden aday göstererek, o üyenin süresini uzatabiliyor. RTÜK’te CHP iki, MHP tek üyeyle temsil ediliyor.

HÜLYA ALP

CHP’nin iki üyesinden biri Hülya Alp. CHP Alp’i 2007’de seçiyor. Hülya Alp’in RTÜK üyeliği için önemli bir özelliği var. Yılların televizyoncusu. Uzun süre TRT İstanbul TV Müdürü. Adı 2001’de TRT Genel Müdürlüğü’ne geçiyor. Televizyonu hem pratikte, hem mevzuatta iyi biliyor. İşin tam uzmanı. Yurtiçinde ve yurtdışında TV dünyası ile ilişkileri çok yaygın. Yasalara ve uygulamaya hâkim olduğu için RTÜK’te iktidara nefes aldırmıyor. Ama, bu bir diziyle ilgili olabilir, ama bir reklam spotuyla, ama siyasal bir refleksle... Gerektiği yerde gereken çıkışı ve düzeltmeyi yaptığından dolayı, RTÜK’ün diğer üyeleri de, doğruları Hülya Alp’ten öğreniyor.
Öyle ki, RTÜK’ün bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç AKP’li üyelere Alp’i örnek gösteriyor. Kısaca, RTÜK’te Hülya Alp CHP için biçilmiş kaftan.

AKP DÖRT KÖŞE

Veee... CHP dönemi sona eren Hülya Alp’in RTÜK üyeliğine son veriyor. Süresini uzatmak mümkünken, yerine bir başkasını aday gösteriyor. Üstelik, Hülya Alp’i CHP’den kimse aramıyor, yerine başkasının aday gösterildiğini haber bile vermiyor.
Yeni adayın RTÜK bilgisi ne kadar, o bir yana, Türkiye önümüzdeki iki yıl içinde üç seçime gidiyor. Yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçimler. Buna ek olarak şu ünlü “süreç” var, PKK’nın silah bırakması ve devamında Kürt sorunu. Bu ortamda TV’ler ve RTÜK uygulamaları hayati önemde. Hele de, ana muhalefet partisi için.
Böyle bir dönemde kamuoyu oluşturmada belirleyici role sahip bir kurumda en iyi uzmanını geri çeken CHP inanılmaz bir hataya düşüyor. CHP’nin RTÜK kalesi düşüyor.
CHP’nin RTÜK kararını duyan AKP’liler keyiften zil takıp oynuyor.

Haberin Devamı


Rekortmenler listesi

Haberin Devamı

EN çok vergi verenler listesinde gözüme çarpan birkaç nokta var. İlk 100’e giren vergi rekortmenleri listesinde,
1- Son bir yılda dolar milyarderi sayısı artıyor. Onlardan kim var, kim yok?
2- En çok reklam verenler arasında yer alan inşaat sektöründen bir kişi var.
3- Otuz dört kişi isminin açıklanmasını istemiyor. Bir teze göre, son on yılda sermaye el değiştiriyor. Acaba o otuz dört kişi arasında sermayenin el değiştirmiş kesiminden birileri mi var?
Listeyle ilgili başka sorular ve gözlemler de olabilir, bunlar ilk akla gelenler.

Yazarın Tüm Yazıları