CHP liderinden Topbaş’a TV daveti

METRO maliyetlerini yüksek buluyor CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu.

Haberin Devamı

İstanbul içindeki farklı hatlarda, farklı maliyetlere dikkat çekiyor, İzmir metrosu maliyetiyle karşılaştırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yükleniyor. Yolsuzluk iması ile.

Topbaş, 13 Eylül tarihinde basın danışmanı Faruk Yanardağ imzasıyla Kılıçdaroğlu’na metro maliyetlerini aktaran bir mektup gönderiyor. Buna CHP liderinin basın danışmanı Baki Özilhan karşılık veriyor.

Önce şu, bir Büyükşehir Belediye Başkanı muhalefet liderine mektup yazdığında, bunu basın danışmanı aracılığı ile yapmaz. Kendi imzasıyla gönderir. Nezakete pek sığmıyor. Neyse.

Yanardağ’ın bildirdiği maliyetleri yanıtlayan Özilhan’ın mektubunu özetlersem, her iki görüşü de, aktarmış olurum.

HESAP HATASI

Özilhan şunu yazıyor:

“Kadıköy – Kartal metrosu 22 km. uzunluğundadır. Bu hatta 3,1 milyar lira harcama yaptığınıza dair bizzat sizin söylemleriniz basında yer almıştır. Bu doğrultuda, hattın km başına maliyeti 141 milyon lira’dır.

Buna karşılık, 13 Eylül 2012 tarihli bilgi notunuzda, şu hesaplama yer almaktadır; Kadıköy – Kartal = 1,164,430,287 $ / 26,5 km = 66.582,275 USD / km.  Kur bir dolar 1.80 TL’dir, 116.984,132 TL. Sayın Topbaş, üzülerek ifade etmek isterim ki, yukarıda yaptığınız hesabın matematikle açıklanması mümkün değildir. Çünkü basit hesap hatası söz konusudur. 1,164,430,287 $’ın 26,5 km’ye bölünmesi, yukarıda gösterildiği gibi 66.582,275 değildir. Ayrıca, bu rakamın da kur olarak ifade ettiğiniz 1,80 ile çarpılması, yine yukarıda ifade ettiğiniz 116.984,132 rakamını vermemektedir.

Öncelikle, İstanbul BŞB’nin CHP Genel Merkezi’ne kontrol edilmemiş bir hesap göndermesini, İstanbul yönetimi adına üzüntüyle karşılıyoruz
”.

Haberin Devamı

4.5 KM EKLEMEK

Topbaş açıklamalarında 22 km. dediği Pendik-Kaynarca hattını mektupta 26.5 km. gösteriyor,  4.5 km. ekliyor. Özilhan bunu “maliyeti düşürmek çabası” olarak niteliyor.

Üsküdar-Sancaktepe metrosu km. maliyeti 63 milyon lira. Özilhan “bu iki hat arasında iki katından fazla maliyet farkı doğuran etkenler nelerdir” diye soruyor.
İzmir metrosunda maliyetin 56 milyon lira olduğunu hatırlatıyor. Ve ekliyor:

“Halkın aydınlatılması için herhangi bir TV kanalında hesaplarımızla birlikte konuyu ele almaya hazır olduğumuzu bildiririz”.

Metro maliyetleri İstanbul içinde ve İzmir’de çok farklı. Topbaş TV’de tartışmaya çıkar mı? Herhalde önce Tayyip Erdoğan’a danışacak. TV’ye çıkmaz ise,  CHP liderinin suçlamalarını kabul etmiş olmaz mı?

Haberin Devamı

14 ve 21 Ekim’de referandum

COĞRAFİ sınırları öyle değiştirecek ve böleceksin ki, seçimde kaybettiğin yerleri geri alacaksın. AKP 2.950  belediyenin 1.592’sini kapatarak bunu yapmaya çalışıyor. Yerel yönetimlere, ayrıca demokrasiye büyük darbe.

CHP bugün Ankara’da kendine bağlı belediye başkanlarını topluyor. 14 Ekim’de kapanacak 194 CHP’li belediyelerde,  21 Ekim’de diğer belde belediyelerinde referandum düzenliyor. Sandık kurullarına diğer partilileri de davet ediyor.

Referandum sorusu şu: “Belediyeniz kapasın mı?” Evet ve hayır şıklarından biri işaretlenecek.

Fransa’da kırk bin belediye var, halka daha iyi hizmet götürmek üzere. Ve yerel anlamda demokrasinin işlemesi için. Şimdi 1.592 belediyeyi kapatarak, sırf siyasal rant sağlamak adına, halktan hizmetleri esirgemenin anlamı ne?

AKP oy kaybediyor ve şimdi bunun telaşını yaşıyor.

Haberin Devamı

Arınç ‘jest’ olarak istifa etse

DİYARBAKIR Emniyet Müdürü Recep Güven’in sözlerine AKP, CHP ve MHP liderleri, kendi gerekçeleriyle, karşı çıkıyor. Çok yazık.

Tayyip Erdoğan parti gurubunda Emniyet Müdürünü eleştirmeden önce, bazı AKP milletvekilleri TV’lerde müdüre destek vermeyi planlarken, Erdoğan’ın eleştirisi üzerine, hepsi ortadan kayboluyor. İlaç için, bir teki, tek biri bile düşüncesin açıklamaya cesaret edemiyor.

En zor durumda kalan Bülent Arınç. O bir gün önce  Emniyet Müdürüne destek veriyor, ertesi gün Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Arınç’ı ters köşeye yatırıyor.
Jest olsun diye, farklı bir ses bulunsun diye, medeni cesaret örneği olarak, mesela Bülent Arınç görevinden istifa etse ne olur? AKP’de düşünce açıklamak bu kadar mı zor? Parti içi otokrasi bu kadar mı güçlü?

AKP’de tek bir kişi aykırı ses çıkarsa, belki hepimiz daha rahat nefes alacağız.

 

Yazarın Tüm Yazıları