Çanakkale'de gazeteciler bayramı

DAVET geldiğinde biraz mırın kırın ettim, ya yollar buz tuttuysa, ya lodos varsa ve gemi seferleri iptal edilirse, ya pazartesi günkü randevularıma yetişemezsem...

Çok yakın olmasına rağmen ulaşımı öyle zor bir yer ki.

Ama sonunda karar verdim ve ‘‘gazeteciler gününü birlikte kutlayalım’’ diyen meslektaşlarımın davetini kabul edip Çanakkale'ye gittim hafta sonunda.

Beş yerel gazete ve dört dergi, televizyon ve radyo istasyonlarında çalışanlarla birlikte kent merkezi ve çevre ilçelerde 70 kadar gazeteci görev yapıyor Çanakkale'de.

Doğan Haber Ajansı temsilcisi Erdem Sürek, ‘‘Ulusal gazete ve televizyonlara her gün haberimiz girer bizim buradan’’ diyor. Çanakkale'nin ve gazetecisinin önemi hakkında fikir veren doğru bir ölçek.

* * *

ULUSAL medyada yer alabilmek için imkansızları aşmayı yaşam biçimi hale getirmiş olan genç gazeteci meslektaşlarımın yeteneklerini, fotoğraflarından oluşan sergiyi gezince daha iyi anladım.

Gündem Gazetesi'nin girişimiyle gerçekleşen sergide yer alan resimler değil ulusal, uluslararası kalitedeydi. Genç gazetecilerin objektifinden dünyanın en önemli boğazlarından Çanakkale Boğazı'nı, küçük ikiz balıkçılarını, güneşini, şehitliklerini, mitolojisi ve ince esprisiyle öyle güzel yansıtıyordu ki resimler. Ara Güler ustanın dediği gibi, ‘‘anı değil hayatı’’ aktarıyorlardı.

Çanakkale'de ilk kez gazetecilerin resimleri sergileniyordu.

Gazeteciler bayramında Çanakkale'de bir ilki daha yaşadık. Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti kuruldu. Cemiyet Başkanı İsmet Akıncı, ‘‘Biz sizin yanınızda kendimizi hep küçük hissederiz. Kendimizi geliştirip, daha iyi gazetecilik yapabilmek için örgütlenmek istiyoruz. Sizlerin yanında var olmak istiyoruz’’ dedi.

Yerel basın, Türkiye'de ulusal basın karşısında kendisini hep ikinci sınıf hisseder. Aslında herkesin herkesi tanıdığı küçük bir yerde düzgün gazetecilik yapmak çok zor. Yerel medya çok ağır bir baskı altında.

Ama yerel yönetimlerin güçlenmesiyle birlikte yerel medyanın da direncini arttıracak bir dinamizmi yakalamak mümkün olacak. Örgütlenmek bir ilk adım.

Çanakkale medyasındaki hareketlenme aslında Çanakkale'nin yönetici ve sivil toplumuyla içine girdiği yeni bir canlılık dönemiyle de ilgili.

Örneğin Truva'dan şehitliklere kadar dünyanın en ilginç mekanlarını barındıran Çanakkale ilk kez beş yıldızlı bir otele sahip oldu. Hafta sonları Truva'yı gezmeye gelen turistler artık rahatça geceleyebiliyorlar kentte. Eylül ayında kapılarını açan Kolin Otel, kongre merkeziyle de Çanakkale'ye yeni bir kapı aralıyor.

* * *

SORUNLARIMIZIN derinleştiği ama öte yandan da, daha iyisini yapmak için kararlılığın arttığı bir dönemden geçiyor mesleğimiz.

Bu sadece Türkiye için geçerli değil. Bu yıl, Irak savaşının da etkisiyle gazetecilik sorunlarının en fazla tartışıldığı yıllardan biri oldu dünyada da.

Bu sorunların tartışılması, görülüyor olması bile olumlu bir şey.

En atlatma, en doğru, en çekici, en ses getirici haber ve görüntüler için can güvenliklerini hiçe sayarak görev yapan, özel hayatlarını mesleklerine tabi kılan muhabir, fotoğrafçı, kameramanlar, en ağır yükleri omuzlayan mutfak gazetecilerinin varlığını mesleğimizin garantisi olarak görüyorum ben. Çanakkaleli gazeteciler arasında buna bir kez daha inandım.
Yazarın Tüm Yazıları