Paylaş
Yasalar, kurallar, yönetmelikler niye herkese eşit olarak uygulanmıyor?
Aşağıda yazdıklarımızla Büyükşehir, bir nebze olsun mahcup olur mu?
Uzun bir ‘hamam’ öyküdür bu... Birçok kez köşemizde de yer aldı; Büyükşehir hiç tınmadı.
Eminönü’nde ANAP-SP-AKP dönemlerinde kaçak olarak birçok otel ve iş merkezi yapıldı/yapılıyor; dükkânlar enine-boyuna genişletiliyor.
2004-2007 döneminin Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er... Bu arada Er’in, Erdoğan’ın bir dönem, Bakan Hayati Yazıcı ile birlikte avukatlığını yaptığını yine hatırlatalım. (Er, Eminönü İlçesi, Fatih’e katılınca son yerel seçimde AKP’den aday adayı oldu ancak gösterilmedi.)
Yıl 2006... CHP Eminönü İlçe Sekreteri Gazi Doğan, Vezneciler’deki (Laleli) tarihi Acemoğlu (Acem Oğlanları) Hamamı’nın yerinde bir otel yapılmak istendiğini öğreniyor. Cumhuriyet Savcılığı’na, Anıtlar Yüksek Kurulu’na ve İçişleri Bakanlığı’na şikâyet dilekçeleri veriyor.
Ancak, İçişleri Bakanlığı’nın (Abdülkadir Aksu dönemi) soruşturma izni vermediği dikkat çekiyor.
Bunun üzerine Danıştay’a dava açıyor Gazi Doğan... Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu ve Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerine ifadeler veriyor, tarihi bir mekânda bu otelin kaçak olarak nasıl yapıldığını açık seçik anlatıyor.
İlgili yazışmalarda, Mülkiye müfettişi Murtaza Balcı’nın, Belediye Başkanı Nevzat Er hakkında bir ‘hüküm’ vermediği görülüyor. (Soruşturmada ismi geçenler ise Eminönü Belediyesi görevlileri Mahir Katırcı, Mustafa Karasu, İrfan Atalay, Fikri Okumuş ve Mehmet Nacaroğlu...)
Raporun hasır altı edilmek istendiğini anlayan Gazi Doğan, eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle Danıştay’a itirazda bulunuyor. Karşıt yeni belge ve bilgiler sunuyor.
Yargıda uzun bir yazışma dönemi geçiriliyor. (Gerçekten imardan otoparka kadar uzanan rant pazarında Eminönü’nün nasıl rezil edildiği ayrı bir öyküdür.)
Bu arada Danıştay, tarihi bir yapı üzerine kurulan otelin neden yıkılmadığını Büyükşehir’e soruyor.
Zaten bu yazının esas konusu burada başlıyor. Büyükşehir ‘komik’ bir yanıt veriyor:
“Elimizde bu binayı yıkacak alet edevat yok. Bunun için ihale açmamız lazım. İhale açıldıktan sonra bu gibi yerleri yıkacağız.”
Danıştay, Büyükşehir’in bu yazısını, şikâyetçi CHP Eminönü İlçe Başkanı Gazi Doğan’a da gönderiyor.
2006 yılından bugüne kadar hakkında Encümen tarafından iki kez yıkım kararı olmasına karşın Acemoğlu Hamamı’nın yerine kondurulan otel için ‘yıkım’ ihalesini yap(a)mayan Topbaş’ın Büyükşehir Belediyesi nasıl oluyor da, bir anda sabaha karşı bir ilim yuvasını, 600 zabıta denetiminde kepçeyle-dozerle yıkıyor? Demek ki, alet edevat gerektiğinde varmış!
Var da, bu işi engelleyen ya da durduran iktidar partisi içinde ‘müdahil’ olan milletvekilleri kim?
Sayın Topbaş, biraz insaflıdır, emir büyük yerden gelince susmayı yeğler.
Bakanlardan yanıt yok
CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, 31.1.2008 tarihinde İçişleri ve Kültür-Turizm Bakanlıklarına iki ayrı soru önergesi veriyor.
250 yıllık hamamın, Büyükşehir’in İmar Komisyonu tarafından ticaret alanı ve alışveriş merkezi haline getirildiğini anlatan Soysal “Bestekâr Dede Efendi’nin ailesine ait hamamın 1800’lü yıllardan bugüne ulaşan tek yapı olma özelliğine sahiptir. Onaylanan planda hamam alanı ayrı, ticaret alanı ayrı olacaktır. Koruma Kurulu kararında ve onaylanan planda, arsanın yarısı ticaret, yarısı hamam alanı olarak ayrılacaktır, denmektedir. Halbuki alanın tamamı otel olarak yapılmıştır. Dolayısıyla hamam yok edilmiştir” diyor.
Soysal, “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da tarihin korunması açısından Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nun keyfi uygulamalarının önüne nasıl geçilecektir? İlgili kurum ve kuruluşların olumsuz görüşlerine rağmen neden plan tadilatı yapılmıştır? Tarihi hamamın bu hale getirilmesinde etkili olan Koruma Kurulu kimlerden oluşmaktadır? Mühürlü inşaatın bitirilip hizmete hazır hale getirilmesine göz yumarak, görevini kötüye kullanan Eminönü Belediye Başkanı (Nevzat Er) hakkında herhangi bir inceleme yapılması düşünülmekte midir?” diye soruyor.
Otel çoktan bitti... Peki buraya elektrik ve su nasıl bağlandı?
Acaba, Eminönü’nün bünyesine katılmasından sonra Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir kaçak otel için ne düşünmektedir? Bu arada Sultanahmet gibi tarihi ve turistik bir meydanda ‘Ramazan Panayırı’nda işler iyi gidiyor mu? Baraka kiralarından, belediyeye bağlı Emin A.Ş.’nin kasasına ne girmiştir? AKP’li belediye meclisi ve ilçe örgütü bu işten memnun mudur? Kapatılan Eminönü Belediyesi çalışanları hâlâ ‘üvey evlat’ muamelesi görmekte midirler?
Belediye-İş uyuyor
Biliyor musunuz
MUSTAFA Sarıgül’ün liderliğinde 7 Ocak’ta kurulacak ‘Türkiye Değişim Hareketi’nin, Ankara’da genel merkez binası satın alınarak tanzim edilmeye başlandığını, il ve ilçelerdeki örgütlenme sayısının 700’ü bulduğunu, İstanbul’da ‘atamaları’ yapılan 42 ilçenin bir mitingle 4 Ekim’de açılacağını, partinin ilk kurultayını ise önümüzdeki haziran ayında yapacağını... BAKIRKÖY Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Kartaltepe ve Osmaniye semtlerindeki iftar çadırlarına gelen vatandaşların sayısının yaklaşık %30 daha arttığını ve 2500’e yükseldiğinin belirtildiğini...
Paylaş