Buluşmanın kodları

YEREL yönetimlere özerklik. Hayır, yok böyle bir öneri. PKK’ya af. Hayır, yok böyle bir öneri. Ana dilde eğitim. Hayır, yok böyle bir öneri.

Haberin Devamı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün ziyaretine gideceği Başbakan Erdoğan’a bu ve bunlara benzer bir öneri paketi götürmüyor. Madde madde şunları yapalım, görüşmesi değil. Terörü çözmek için masaya oturalım, otururken şöyle oturalım, tarzında yöntem arama görüşmesi.

Sadece somut iki önerisi var CHP’nin. Meclis içinde bir komisyon, Meclis dışında bir komisyon. Her iki komisyona da hükümetten, partilerden, sivil toplum örgütlerinden katkı sunulacak. Örneğin, hükümet Meclisteki komisyona “ben şu adımları attım, bundan sonra şunları yapacağım” diye bilgi verecek. Meclis dışındaki Akil Adamlar Komisyonuna ise, sivil toplum örgütleri önerilerini sunacak.

Bu bilgiler Meclis’te toplanacak, uygulanabilir bir pakete dönüşecek. Model bu.

OLUR MU

Bu girişimin mimarlarından CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu dün bana telefonda:

Bugüne kadar denenmiş bir yöntem değil. Hükümetin, partilerin, sivil toplumun ortak noktaya gelmesi gerek. Biz bunun için fırsat yaratmaya çalışıyoruz. Tek amacımız var, terörü durdurmak”.

Geçmişte Çankaya’da parti liderleriyle teröre çare arayan toplantılar düzenleniyor. Ancak, herhangi bir hükümetle muhalefet arasında bu türden bir yaklaşım yok. Bugünkü buluşmanın tehlikesi burada. Olumlu adım atılacaksa, CHP “benim girişimimle oldu” demeyecek, AKP “muhalefet getirdi, benim ilgi alanım dışında” demeyecek. Görüşmede kimse diken üstünde oturmayacak. İki tarafın da, bu psikolojik duvarı aşması gerek.

Biliyorum, hepimizde aynı ruh hali var, “nasıl olsa anlaşamazlar”. Geçmişte hükümetler ve muhalefet partileri teröre çözüm aramak için bir araya gelemedikleri gibi, birbirlerini suçlamaktan öteye de geçmiyorlar.

Zayıf bir olasılık, şimdi anlaşırlarsa, bu bizim siyaset geleneğimizde devrim olur.

Haberin Devamı

MHP’ye göre tek çözüm silah

KULAKLARIMA inanamıyorum, duyduklarımı önümdeki ekrandan yeniden okuyorum. MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye göre, Kürt Sorunu yaklaşımında CHP “PKK ağzını, bölücülüğün şifrelerini sahiplenmiş, AKP ve BDP ile birleşerek bölücülüğün şeytan üçgenini oluşturuyor”. Devamında benzer bir edebiyat.

MHP Kürt Sorunu yoktur, terör vardır, tezinden yola çıkıyor. Bahçeli, hükümeti ve diğer muhalefet partilerini eleştirebilir, böyle bir girişimin dışında kalmak isteyebilir, tamam. O zaman ne yapılması gerektiğini söylemesi gerek.

MHP’nin tek çözümü bu mantıkla silah. Silahla otuz yıldır nereye geldiğimiz belli. Yaklaşık kırk bin insan ölüyor. Daha dün iki şehit daha veriyoruz. Bunun dışında bir trilyon dolara dayanan maddi kayıp. Silah çare olmuyor, Bahçeli’nin sözleri kaba milliyetçilikten öteye gitmiyor. Her şehit ailesi dahil, toplumun tüm kesimlerinin çözüm istediği bir ortamda kaba milliyetçiliğin MHP’yi giderek küçülteceğini tahmin ediyorum.

Bahçeli geçmişten beri elinde tuttuğu milliyetçi alanı AKP’ye armağan etme yolunda. “Tek çözüm silahtır” diyen tek parti olarak ortada kalmak üzere. Tehlikeyi farkeden CHP, ters duruşuna karşılık, MHP’yi yanına çekmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Kürt cephesi

BÜYÜK kentlerde katı atık topluyorlar. Nakliyecilikte (evden eve) iddialılar. Lokantalarda garson, otoparklarda bekçi, inşaatlarda işçi olarak çalışıyorlar. BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in deyimiyle, “işçi sınıfı Kürtleşiyor”.

Anadolu’nun herhangi bir yerinde patates, soğan, sebze, meyve topluyorlar. Tarlalarda çalışıyorlar. Zaman zaman aylıklarını almaya üç-beş gün kala, “içimizde terörist var” diyerek baskına uğruyorlar. Anaları, babaları ölüyor, çalıştıkları yerden cenazeye katılmak için izin alamıyorlar.

Tam rakam vermek güç olsa da, dört milyon Kürt değişik bölgelere göç ediyor. Gittikleri yerlerde kendi kahvelerini, kendi büfeleri açıyorlar. Bazı yerleşme yerlerinde ani parlamalarla ortam geriliyor, Türk-Kürt ayrımında tehlikenin sınırına geliniyor.

Kürtlerin kendi içinde kadınının onaylamadığı hiç bir şey olmuyor. Komisyon, komite, topluluk ve benzeri, orada kadın eş başkan yoksa, karar da yok. Kadının egemen olduğu bir yapı. Bugüne kadar dağa yirmi bin kadın çıkıyor. Dört bin kadın da hapiste.

Çok fazla çocuk mahkum var. Çocuk mahkumların bulunduğu Pozantı Cezaevi’ni Türkler gibi, Kürtler de konuşmak istemiyor. Aileye ayıp olur diye.
Bu arada Kürt tutuklu listesi epey kabarık. 6 milletvekili, 32 belediye başkanı, 13 belediye başkan yardımcısı ve vekili, 13 il genel meclis üyesi, 93 belediye meclis üyesi ve 41 belediye çalışanı tutuklu.

AKP ve CHP liderlerinin buluşacağı bugün Kürt Cephesinde durum özeti böyle.

Yazarın Tüm Yazıları