Bu zirve tarihi bir toplantı olacak

BRÜKSEL

NATO Karargahı’nın hemen her odasında İstanbul Zirvesi için hazırlıklar son hız sürerken, Genel Sekreter Türk halkına ve özellikle de İstanbullulara mesaj gönderdi.

Jaap de Hoop Scheffer, ‘Bugünlerde İstanbul trafiğinin NATO Zirvesi nedeniyle altüst olduğunu, insanların işlerine gidip gelirken çeşitli zorluklara katlandıklarını biliyorum. İstanbul halkından özür diliyorum. Ama İstanbul halkına, bu toplantıların terörizme karşı ortak değerlerimizi savunmaya yarayacağını söylemek istiyorum’ diyor.

Dün Brüksel’de Türkiye’den bir grup gazeteciye İstanbul Zirvesi hakkında bilgi veren NATO Genel Sekreteri’ne göre İstanbul Zirvesi NATO tarihinde bir dönüm noktası olacak.

‘Ben, bu toplantının İstanbul’da yapılmasından onur duyuyorum, bu tarihi toplantıya ev sahipliği yapan İstanbulluların da aynı duyguyu paylaşacaklarını düşünüyorum. NATO, teröristlerin yok etmeye çalıştıkları barış ve demokrasi gibi değerleri savunan bir örgüttür. Türkiye, hem terörizme karşı verdiği mücadele ile hem de son yıllarda Avrupa Birliği sürecinde gösterdiği reformcu çabalarıyla bu değerleri paylaşan bir ülke. Türk halkı, önem verdiği değerlerin savunması için atılan adımları destekleyecektir diye düşünüyorum. Ayrıca İstanbul, Doğu ile Batı arasında köprü. Coğrafi ve stratejik konumu ile de bu toplantı açısından İstanbul NATO’nn geleceğini ifade eden sembolik bir öneme sahip.

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nicholas Burns de, görüşmemiz sırasında, İstanbul Zirvesi’nin sembolik öneminin yanı sıra Türkiye’nin NATO açısından önemini vurgularken aynı noktalar üzerinde durdu. Ama Genel Sekreter Scheffer, NATO’nun terörizme karşı mücadele çerçevesinde şekillenmekte olan yeni misyonu içinde Türkiye’nin, NATO içinde üstlendiği sorumluluklarla da öne çıktığının altını çizdi.

TÜRKİYE SENEYE AFGANİSTAN’DA

‘Hikmet Çetin, bizi Afganistan’da çok iyi temsil etti. Oradaki çehremiz oldu’
diyen NATO Genel Sekreteri, Türkiye’nin NATO’nun bir numaralı önceliğe sahip konusu olan Afganistan’da çok olumlu katkılar sağladığını a sözlerine ekledi.

‘Hikmet Çetin Afganistan’da çok seviliyor. Çok memnunuz. Görev süresinin bir dönem daha uzatılmasını önerdik. Kabul edildi. Çok memnun olduk.’

Bu arada, Afganistan’daki İSAF komutasının yeniden Türkiye’ye teklif edildiğini ve Ankara’dan bir iki gün önce olumlu yanıt alındığını da NATO Genel Sekreteri’nden öğrendik. Scheffer, ‘Türkiye’nin, önümüzdeki baharda İSAF komutasını devralacak olmasından da büyük memnuniyet duyduk’ dedi.

NATO DEĞİŞİYOR

İSTANBUL
Zirvesi, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra kendisine yeni rol arayışına giren NATO’nun, 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına ve tehditlerine karşı yapılanma kararı alacağı çok önemli bir toplantı olarak niteleniyor.

Bir savunma örgütü olan NATO’nun yeni rolü, istikrarsızlık bölgelerinde düzeni sağlamak ve terörizme karşı mücadele.

İstanbul Zirvesi’nin gündemindeki önemli konuların başında, Afganistan olacak. NATO Genel Sekreteri, ‘Afganistan’ı kaybedemeyiz. Aynı biçimde Irak’ta biz yokuz ama Irak da kaybedilemez’ diyor.

NATO’nun Irak’ta görev almasına ilişkin Amerikan önerisi, destek bulamadığı için gündemde değil. Ancak Irak NATO üyesi ülkelerin liderlerinin toplantısında tartışılacak. Irak’ta yönetim 30 Haziran’da hükümete geçeceği gerekçesiyle bu zirvede Irak konusunda bağlayıcı adımlardan kaçınılıyor.

Gündemin en önemli ve en tartışmalı konusu ise Genişletilmiş Ortadoğu Projesi. Bu kapsamda Akdeniz ülkeleri ile diyalogun derinleştirilmesi konuşulacak. Arap ülkeleri ve İsrail’in de bulunduğu bu platformun daha da güçlendirilmesine Mısır soğuk.

Ama en önemli ve yeni girişim Arap ülkeleriyle NATO arasında öngörülen ikili ilişkileri kapsayan İstanbul İşbirliği Girişimi.

Fransa gibi bazı ülkeler NATO’da son raunda giren tartışmalar sırasında karşı çıksalar ve ilişki kurulmamasına özen gösterseler de, Amerikan Büyükelçisi Robert Burns’e göre, İstanbul İşbirliği Girişimi Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’nin reform ve güvenlik bacağını meydana getiriyor.

YENİ PAKET HAZIRLANIYOR

Bu arada İstanbul Zirvesi’nde NATO, terörizme karşı mücadeleyi hedefleyen sekiz maddelik de bir paket açıklayacak.
Yazarın Tüm Yazıları