Bulunduğunuz ortamı yeşil hale getirmek sadece sizin değil herkesin üzerinde pozitif bir etki yaratıyor. Şimdi evleri ve bahçeleri yeşillendirmenin en doğru zamanı. İstediğiniz bitkilere karar verdikten sonra Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi’nin önerileriyle işe başlayabilirsiniz. Ama unutmayın bu yaz yatay gelişen değil, uzun çiçekler revaçta
Hobi bahçeciliğinin ilk ve en önemli unsuru, doğayı ve gün ışığını sevmek. Güneş, tüm canlıların temel yaşam kaynaklarından biri. Bizlerin olduğu kadar bahçelerimizdeki bitki ve çiçekler için de güneş ışığı çok önemli. Bu nedenle bitkilerin güneş enerjisinden bolca faydalanabilecekleri alanlarda yetiştirilmesi önemli. Eğer gölgelik bir alanda bahçemizi oluşturacaksak, işe en başından hatalı başlamış oluruz. Bu durum, bitki ve çiçeklerin yavaş ve sağlıksız büyümesi anlamına gelir. Bahçelerimizdeki toprak miktarı ve tohumların çeşitliliği, ne ekeceğini bilmek ve karar vermek de yine önemli bir detay. Bahçenizde önce hangi tür bitkileri ekeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Buna karar verdikten sonra o bitki grubunun ne kadar ve hangi tür toprağa ihtiyacı olduğunu iyi öğrenmek lazım. Üç çeşit toprak var: Kil, balçık yani verimli toprak ve kum.
HAVA ALDIRMAYI UNUTMAYIN
Bitki ve toprak araştırmasının ardından da toprağın pH dengesini ayarlamak gerekiyor. Ayrıca bu aşamada ihtiyacımız olan, boş alan, tohum, su ve ekici bazı küçük bahçe aletleri. Bunların yanı sıra ek besin öğeleri de yine bitki ve çiçeklerimizin hızla büyümesine yardımcı olabiliyor. Bu mevsimde özellikle; bitki ve çiçeklerin nefes almalarını sağlamak çok önemli. Çiçekler bu dönemde her zamankinden daha çok ek besine ihtiyaç duyar. Bu nedenle çiçekleri her sulamada ek besinlerle beslemek, onları güçlü ve rengârenk yapar. Aynı zamanda çimlere de bahçenin en önemli göstergelerinden biri olduğunu unutmamak ve bakımlı ve güçlü çimler için de bahar döneminde gübrelemenin yapılması ve toprağı dikimden önce havalandırmamız lazım.
ÖZEL BESİNLER HAYAT VERİYOR
Bitki ve çiçekler için birincil derece önemli olan sulamadır. Ancak sulama fazla yapıldığı takdirde besin kaybına yol açabilir. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklarla birlikte her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duyan bitki ve çiçeklerin olası besin kaybını önlemenin en basit yolu gübreleme. Bunun dışında bahçe ve çiçek coşturan ürünler de bitki ve çiçeklerin ihtiyacı olan tüm besinleri bir kerede almalarına yardımcı oluyor.
BAHÇE TRENDLERİ * Doğaya uyumlu bahçe tasarımları ve bahçe süslemeleri. * Bahçe süslemesi için kullandığınız objelerin yenilebilir olması. Mesela, bahçedeki masanızın üzerine koyduğunuz saksının içinde domates yetiştirebilirsiniz. * Kapalı alan bahçeciliği. Kış için sadece açık havadaki bahçenizin yanı sıra bir de etrafı camla kapatılmış kış bahçeleri ya da evinizin içinde cam kenarlarınızda çiçek ve bitki yetiştirmek. * Yatay büyüyen değil, uzun çiçekler.
PENCERE ÖNÜ BOSTANLARIYLA EVLER YEŞİLLENİYOR Pencere önü bostanları da evi yeşertmek isteyenler için ideal. Botanika da bulunan bu bostanlarda tere, roka, taze soğan, dereotu, turp, maydanoz, semizotu, hindiba, buğday çimi ve kedi çimi gibi bitki tohumları çeşitleri var. Evin en fazla güneş gören penceresinin önüne yerleştirilen bostanlara tohumun ekilmesi ve bol su vererek zahmetsizce sebze yetiştirilmesi mümkün. Böylelikle kendi evinizin bahçıvanı da olabiliyorsunuz. Suyunu da verirken püskürtme aracı kullanılmalı, böylece suyun eşit miktarda ve gerektiği kadar dağıtılması sağlanıyor.
DEKO-ÖNERİ Günümüzde çamaşır makineleri birçok evin mutfağında. Ama bu iyi bir fikir değil. Çünkü çamaşır deterjanları ve daha birçok ürünü sırf bu yüzden mutfakta bulundurmanız gerekiyor. Bu da sağlık açısından sorun. Bu yüzden makineniz mutfakta olsa bile deterjanları ayrı bir yerde tutun.
ÇIKIYOR * Hareketli kare duvar rafları
İNİYOR * Sabit raflar
O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ İZEL * Mutfağım çünkü yemek yemeyi çok seviyorum. * Televizyon koltuğum. Kleopatra gibi uzanıyorum. * Yatak odamdaki kitaplarım. Kendimle başbaşa kalıyorum.