Bu 'Yara' başka 'Yara'

Neslihan Engin’in yeni albümü ‘Yara’ bu hafta piyasaya çıktı.

Haberin Devamı

2010 yılının Ekim ayında çıkarttığı ‘Ruhum Su Aldı’ ilk albümünden beri kendisini takip ediyorum. Bundan birkaç sene önce Babylon’da Fredika Stahl konseri öncesinde ön grup olarak izleyip beni şok eden bir sanatçı kendisi. Unutamadığım o konserde kendi şarkılarının yanı sıra, harika bir şekilde Bruno Mars, Depeche Mode ve Tori Amos cover’ları yapmıştı. Hem piyano çalan, hem şarkı söyleyen bir sanatçı olması beni çok etkilemişti. Özellikle o konserden sonra daha da merakla kendisini takip etmeye başladım. Yaklaşık 4 sene sonra yeni albümü şimdi piyasaya çıktı ve şanslıyım ki Neslihan Engin ile yeni albümü üzerine röportaj yapma şansına sahip oldum.

Diğer yandan bu yazı için hafta boyunca Karışık Kaset’in listesine odaklandım. Sevgililer gününde yayınlanacağı için listeyi bu temaya uygun hazırladım. Tahminimden çok sevgiyle yoğurulmuş aşk şarkılarına boğuldum ama yılmadım, sizler için 40 şarkılık harika bir liste hazırladım. Biraz rock, biraz r&b, çeşit çeşit şarkıdan oluşan tadından yenmez bir Karışık Kaset yazının sonunda ve Spotify’da sizleri bekliyor.

Haberin Devamı

NESLİHAN ENGİN – YARA

Yara’ 7 yeni şarkı ve ilk albümünden ‘Kaçtım’ şarkısının yeni bir versiyonuyla toplamda 8 parçadan oluşuyor. ‘We Play’ etiketiyle piyasaya çıkan albümün yapımcılığını Neslihan Engin ve Haluk Polat üstlenmiş. Albümün prodüktörlüğünü ve düzenlemelerini Selim Öztürk ve Burak Karataş yürütmüş. Albümdeki yeni şarkılar Erekli – Tunç stüdyolarında kaydedilirken, mastering Dale Sebastian Becker tarafından Bernie Becker Mastering stüdyolarında Pasadena’da gerçekleştirilmiş. İlk albüme göre daha profesyonel bir çalışma olan ‘Yara’ da kostümler Ümit Ünal imzalı, fotoğraflar ise Kadri Karahan’ın objektifinden çıkmış. Albümün tasarımı Oya Çitçi tarafından tamamlanmış.

Ordu gibi bir ekiple çalışan Neslihan Engin’in yeni albümüne dair gizli kalmış detaylar karşınızda;

Haberin Devamı

Bu Yara başka Yara

Albümün hazırlık süresi nasıldı, bize biraz anlatır mısınız?

Aslında albümün stüdyo süresi tahminimizden çok kısa sürdü. İlk albümden sonra 3,5 yıl geçmişti. Bu süre zarfında Selim Öztürk (Kargo) ile tanıştım. Albümümü dinleyip benle tanışmak istemiş. Tanışmamızın ardından ikinci albümümün prodüktörü olmak istediğini söyledi bana.

Aslında o dönemde yeni bir albüm için birçok şarkı yazmıştım ama araya bir şekilde zaman girdi ve bu şarkıları rafa kaldırdım. Geçtiğimiz yaz yaşanan olaylar beni de herkes gibi çok etkiledi. Bu dönemde başlayıp yine ufak tefek şarkılar yazdım, Selim'i arayıp dedim 'elimde demo birkaç şarkı var, dinlemek ister misin?’ Selim ‘bu şarkılar olmuş Eylül-Ekim gibi stüdyoya girelim’ dedi (Gülüyor). Böylece ikinci albüme aslında başlamış olduk. Hatta bazı şarkıları stüdyoda tamamladım. Bu anlamda çok etkili, konsantre olduğumuz bir çalışma süreciyle albümü geçen senenin sonuna kadar tamamladık.

Haberin Devamı

Albümün ismine nasıl karar verdiniz, sanırım çok kişisel bir albümden bahsediyoruz.

‘Yara’ bu albümün çıkış sebebidir. Hissettiğim çok büyük bir yaranın sonucunda çıktı bu parça. Albümü de en iyi tanımlayacak bir şarkı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple albümün adını da ‘Yara’koyduk.

Albümün kartonetinde ‘M.’ kısaltmalı bir kişiye albümün ithaf edildiğini gördüm. Özel değilse merak edenler için bu detayı öğrenebilir miyiz?

Evet albümü o kişiye adadığım doğru, ancak benim için özel bir durum bu, bu sebeple bunu paylaşamayacağım. Albümü o kişiye ithaf ederken de kafamda Elliot Smith'in Waltz#2 (XO) şarkısı çalıyordu, bunu da albümün kartonetinde belirtmek istedim. Konserlerden birinde o şarkıyı da cover’layacağım.

Haberin Devamı

Albümün hazırlık sürecinde kitap, albüm vb. gibi sizi neler etkiledi?

Morrissey'in otobiyografisini okudum bu yaz. Bir de Amy Winehouse'un babasının yazdığı kitabı okudum. Günlerce ağladım, beni çok etkiledi. Bir de Birsen Tezer'in albümden çok etkilendim, geceleri çok dinledim. Bana çok iyi geldi o albüm.

Esas belirtmeden geçemeyeceğim Clarissa P. Estes'in ‘Kurtlarla Koşan Kadınlar’ kitabını sonunda okudum. Kadınların mücadelelerini masallar üzerinden anlatan bu kitap, beni bu dönemde çok motive etti. Özellikle albüm sürecinde bana çok destek oldu diyebilirim.

İlk albümden sonra kendinizde eksik gördüğünüz nelerdi, yeni albüme bunları katabildiniz mi?

Haberin Devamı

İlk albümün prodüktörlüğünü ben üstlenmiştim. Bu albümde artık bir prodüktörüm var, Selim Öztürk. Albümlerde prodüktörün önemi çok büyük oluyor. İkinci farklılık da vokalimde olan değişiklik diye düşünüyorum. Bu albümde vokalimi biraz daha pes notalarda tuttum.

İlk albümden sonra konserlerde sesimin en iyi tınladığı aralığı da daha net buldum. Bu albüm kayıtlarında da daha rahat ve net olarak bunu kullanabildim.

Bu Yara başka Yara

Esas Rıza Erekli'nin albümdeki etkisi çok büyük. Albümün mikslerini Başar Yakupoğlu ve Rıza Erekli yaptı. ‘Deli Bayrağı'nın başında bir erkek vokali gerekiyordu, Rıza ağabey birden mikrofonun önüne geçti, çok güzel oldu şarkı. ‘Yara’da da ‘Rıza Erekli’ vokali var aynı şekilde, albümdeki katkıları benim için çok özel.

'Yara' daha çok enstrümanlı bir albüm, özellikle bağlama beni çok şaşırttı, şarkıya çok da yakışmış. Bu tarz bir değişiklik fikri sizden mi geldi?

Sound olarak daha dolu doğru. ‘Yara'ya gelecek olursak, parça ortaya çıktığında biraz Anadolu Rock tadındaydı. Şarkıyı ilk ana hatlarıyla kaydettikten sonra, ana temayı çalması açısından, bir renk sazı istediğini fark ettik. Selim şarkıda bağlama duyduğunu söyledi, ben bu fikre bayıldım ve bu şekilde şarkının havası bambaşka oldu.

Albüm kartonet fotoğraflarına gelelim, mekan Haydarpaşa Garı. Sizin için özel bir anlamı var mı bu mekanın?

Fotoğrafları Kadri Karahan çekti. Mekan önerisi de Kadri'den geldi. Gar yolculuğu andıran bir mekan olduğu için, albümdeki parçalara da bakınca aslında her birinin yolculuktaki birer durak olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda albümün genel havasına çok uyum sağladı Haydarpaşa Garı.

Bu Yara başka Yara

Bundan bir iki ay önce belki siz de basından takip etmişsinizdir, Haydarpaşa Garı'na giden iki alman turist tren üzerinde elektrik çarpması sonucu yaralanmışlardı. Haberi okuyunca şok olduk, çünkü fotoğraf çekimi sırasında ben de o trenlerin üzerinde poz vermiştim, ucuz atlatmışız.

Benim albümde en sevdiğim şarkı ' Kış Aşkı' ve ' Perdeler' hikayeleri nasıl bunların?

'Kış Aşkı' nı Selim ilk duyduğunda, ‘bu şarkı aynı bu şekilde, üstüne başka bir şey eklemeden, tek enstrüman olarak kalmalı’ dedi. Hücum kayıt yaptığımız bir şarkı oldu bu sayede. Bu şarkı benim için de çok özel, kırık bir aşk hikayesi.

'Perdeler' nerdeyse albüme girmeyecekti. En son yazdığım şarkı aslında. Yakın bir kız arkadaşımla telefonda konuşuyorduk bana 'ben artık çok mutsuzum, kendimi aşka kapattım, perdelerimi çekiyorum' dedi. Ben çok etkilendim ve bu şarkı o konuşmadan sonra ortaya çıktı.

Perdeler şarkısında bir de düet var. Şarkıyı yazarken aklınızda bu var mıydı?

Barbaros Büyükakkan çok özel bir ses. Bir erkeğin ağzından da söylenecek bir şarkı diye düşündüm. Parçada tok bir erkek sesi duymak istiyordum, çok güzel oldu Barbaros'un vokaliyle de.

‘Yara’ albümünde, sizi en çok etkileyen şarkınız hangisi?

Aslında bunu dinleyicilere bırakmayı tercih ederim. Yine de albümdeki şarkıları düşününce 'Gündüz' birebir benim ruh halimi anlatan şarkıdır. Bu albümü yaparken benim ruh halim tıpkı 'Gündüz'deki gibiydi. Şarkıyı kendimi çok dipte hissettiğim bir anda yazmıştım ama içinde yine de bir ümit var.

Neslihan Engin hangi grupları, sanatçıları dinliyor son zamanlarda?

İflah olmaz bir Led Zepplin hayranıyım, hala benim için çok özel bir gruptur. Morrissey, Elliot Smith, Black Keys'i çok severim. Imagine Dragons son zamanlarda çok hoşuma gidiyor. Türkçe olarak Birsen Tezer, Yasemin Mori, Hediye Güven ve tabi Duman'ı çok beğeniyorum. Hala Barış Manço'yu çok severek dinlerim.

Şarkılarınızı yazarken, nasıl ilerliyorsunuz? İlham aldığınız an, mekan var mıdır, ne size şarkı yazdırıyor?

Ben ancak bir şeyler yaşadıysam bunu yazabiliyorum. Aslında ikinci albümde beni en çok korkutan durum da bu olmuştu, 'acaba şarkı yazabilecek miyim' endişesi vardı. Hayat bir şekilde size o şarkıları getiriyor, çok ilginç bir denklemi var.

Şarkı sözünü de ben edebiyatın bir türü olarak görüyorum. Şarkı sözü yazarken sizi etkileyen bir yazar var mıdır?

Yazılmış herhangi bir şeyden etkilenmemeye çalışıyorum aslında. Kendimi bundan özellikle uzak tutmaya çalışıyorum. O yüzden belki de bütün şarkılarım yaşadığım olayların birebir anlatımı oluyor. Umarım şarkılarım kişisel olduğu kadar, insanların da yaşadıklarına dokunuyordur. Dilerim dinleyicilerimde kendi hayatlarında şarkılarımla bir bağ kuruyorlardır.

Bu Yara başka Yara

Şimdi albüm yeni çıktı, sizin için hareketli günler başlıyordur. Yakın gelecekteki planlarınız nasıl?

Mart'ta konserler başlayacak. Lansman için Mart'ta bir planımız var, yakında belli olur. Klibe henüz karar vermedik. Albüm henüz çok yeni olduğu için, biraz zaman verip dinleyicilerin de beğenilerine kulak verip ilk klibi buna göre çekmeyi planlıyoruz.

Sizin bir de müzik atölyeniz var, çocuklarla müzik yapmak hem keyifli hem zor olsa gerek.

Evet çok severek yürüttüğüm bir müzik atölyem var. Çocuklara piyano ve vokal eğitmenliği yapıyorum. Keyifli yaptığım bir iş. 5-19 yaş arasında öğrencilerimle hem piyano hem vokal çalışıyoruz. Eğitmenlik beni gerçekten tamamlayan bir iş, aynı zamanda çocuklara müzik öğretmek beni çok etkiliyor. Kendi müzik çalışmalarıma bu atölyenin yansımaları da oluyor.

YILDIZLAR:

Yara

Gündüz

Deli Bayrağı

OSCAR’IMI VERDİM GİTTİ:

Kış Aşkı (Albümün incisidir)

Perdeler

SAHNEDEN KULİSE

Ne zamandır bu bölümü liste halinde vermiyordum. Malum 14 Şubat ve Cuma, her yerde bu akşam bir plan, organizasyon var. Konser planları için size küçük bir çalışma yaptım, son dakika alternatifleri için faydalı olabilir.

·Bülent Ortaçgil – Birsen Tezer @garajistanbul, İstanbul, 20:30

·Sezen Aksu @ Bostancı Gösteri Merkezi, İstanbul, 21:00

·Jens Lekman @ Salon İKSV, İstanbul, 21:30

·Göksel @ Suada Club, İstanbul, 2300

·Hande Yener @Portaxe, İstanbul

·Çiğdem Erken & Fırat Tanış @ Beyoğlu Hayal Kahvesi, İstanbul, 22:30

·John Digweed @İndigo, İstanbul

KARIŞIK KASET

Sevgililer Günü gelir de bunun Karışık Kaset’i olmaz mı?. Bütün hafta sevgi temalı şarkılar aradım, arandım. Meğer ne çok varmış, listeyi kısa da tutamadım, ama güzel oldu sonunda liste.

Epey geniş bir yelpaze uzanan Karışık Kaset by Valentine Spotify’da da hazırlandı. (Liste sanatçıların alfabetik sırasına göre sıralanmıştır)

Keyifli dinlemeler…

1)Adele – Lovesong

2)Alanis Morissette – Simple Together

3)Antony & The Johnsons – Thank You For Your Love

4)Aretha Franklin – Baby, I Love You

5)Alanis Morissette – Head Over Feet

6)Better Days – One and Only

7)Beyoncé – Dangerously In Love

8)Birdy – Skinny Love

9)Breda Lee – Hallelujah I Love Him So

10)Broods – Sleep Baby Sleep

11)Bruno Mars- Just The Way You Are

12)Coldplay – Yellow

13)Counting Crows – Accidentally In Love

14)Darren Hayes – Insatiable

15)David Gray – This Year’s Love

16)Death Cab For Cutie – I Will Follow You Into The Dark

17)The Decemberists – We Both Go Down Together

18)Edwin McCain – I’ll Be

19)Ellie Goulding – How Long Will I Love You

20)Elton John – Your Song

21)Imogen Heap – Between Sheets

22)James Arthur – Impossible

23)John Legend – All Of Me

24)John Mayer feat. Katy Perry – Who You Love

25)Kelis – Brave

26)Macy Gray – I Try

27)Maurice Williams and The Zodiacs – Stay

28)Meiko – Stuck On You

29)Melanie C – I Turn To You (StoneBridge R&B remix)

30)Nina Simone- I Put A Spell On You

31)P!nk feat Lily Allen – True Love

32)Paramore – The Only Exception

33)Rihanna feat Mikky Ekko – Stay

34)Sezen Aksu – Unuttun Mu Beni?

35)Stevie Wonder – Signed, Sealed, Delivered (I’m Yours)

36)The Temptations – My Girl

37)Tom Odell – Another Love

38)Tori Amos – Flavor

39)Urban Species feat Imogen Heap – Blanket

40) Whitney Houston – My Love Is Your Love

Yazarın Tüm Yazıları