Bu tarz babadan yadigâr

Abartılı, gösterişli ama rahat, bir o kadar da stil sahibi. Tarık Akan’ın polyester gömleklerinden Tom Jones’un yumurta topuklu ayakkabılarına dönemden günümüze transfer olan parçaları tanıyalım

Haberin Devamı

Hem oldukça ilham verici, hem aynı zamanda karakter sahibi ve çok eğlenceli bir moda akımıdır 70’ler. ‘Saturday Night Fever’ filmi, Faye Dunaway ve tabii ki Tarık Akan’ın kahverengi mikro desenli polyester gömlekleri gelir akla. İnsanların o kıyafetler içinde rahat olduklarını, özenli gözüktüklerini ve kendilerini iyi ifade edebildiklerini düşünürüm hep. Tamamen özgün ve orijinal olan ve şu an hayatımıza her detayda yansıyacak kadar da kayda değer bir akım.
Kostüm direktörlüğünü Michael Wilkonson’un yaptığı ‘American Hustle’ filmini izlediğinizdeyse 70’ler sonlarının, 80’li yıllara geçerken dönüştüğü parlak, abartılı ve gösterişli dönemi hemen anlıyorsunuz. Şu aralar ‘Batman vs Superman’ filminin de kostümlerini yapan, Wilkonson’un ilham aldığı filmler hepimizin bildiği ‘Atlantic City’ ve ‘Good Fellas’. O zamanın moda dergileri, fotoğrafçı Helmut Newton’ın Vogue çekimleri, Playboy ve o yılların reklam kampanyaları da ilham kaynağı olmuş. Jerry Hall ve Bianca Jagger ise kadın karakterler için esinlendiği kişiliklermiş.
70’lerin bu ilham verici stilinin günümüz erkek modasındaki etkilerine bakalım, kafamızda hemen bir 70’liler kombini yaratalım:
Kadife takımlar, İspanyol paça pantolonlar, polyester gömlekler;
Bol desenli, kalın ve kısa bağlanmış kravatlar;
Yelekli ve yünlü takımlar, büyük yakalı gömlekler, balıkçı yaka kazaklar, ipek eşarplar ve yumurta topuk ayakkabılarla bu kombini hemen yaratmak mümkün.
Dönemin en önemli farkı vücuda oturan kalıplar ve bolca kullanılan polyester, ipek ve kadife kumaşlardı. Günümüz erkek modasında yine o yılların izlerine rastlamak mümkün. 2 sezondur vitrinleri süsleyen kadife takımlar, balıkçı yaka kazaklar, yelekli takımlar, ipek eşarplar ve desenli gömlekler o akımın devamı niteliğinde. Tamamen olmasa da hafif bir 70’liler esintisi için yapılacak 2-3 kombin var.
-Kareli yün ve kaşmir ceketleri içine boğazlı balıkçı kazaklarla takımlamak.
-Ekoseli kumaş pantolonlarla deri ceket giymek.
-Yelekli takım giymek. Özellikle geniş yakalı ve ekoseli olanları.
-Lacivert ve siyah kadife takımı günlük olmasa da düğün, balo veya özel gecelerde giymek.
-İpek eşarpları boyundan sarkıtarak ceket içinde kullanmak
-Ve polyester olmasa da koton mikro desenli gömlekler giymek.

Yazarın Tüm Yazıları