PaylaÅŸ
Çok sevdiÄŸim bir yazar olan Güngör Uras’ın yazısı, son zamanlarda özellikle yüksek gelirli insanlar arasında çok yaygın ÅŸekilde yaptırılan besin duyarlılığı testiyle ilgiliydi. Pek çok kiÅŸinin bu testi yaptırdığını ve bu yüzden de pek bir ÅŸey yiyemediÄŸini yazmıştı.Â
Bu test ortalama bin 500 TL’ye mal oluyor ve kan alınarak yapılıyor. Testin sonuçlarına bakılarak kişinin hangi besinlere karşı duyarlı olduğu belirleniyor. Örneğin bünyesi yumurtaya karşı duyarlıysa yumurta yemesi yasaklanıyor. Testin alerji testiyle karıştırılmaması gerekyor. Çünkü örneğin besin duyarlılığı testi sonucu süt ve süt ürünlerine karşı duyarlı olduğu anlaşılan biri yoğurt yediğinde bir yerleri kabarmıyor ya da vücudu herhangi bir reaksiyon vermiyor.
İddialara göre besin duyarlılığı testini yaptırıp sonuçlara göre beslenmeye başlayanlar daha sağlıklı ve uzun yaşıyorlar.
Bir yemekçi olarak ben kendimizi biraz fazla zorladığımızı düşünüyorum. Yani bence sağlığı yerinde olan insanların sadece etrafta böyle bir test dolanıyor ve herkes bu testi yaptırıyor diye gidip aynı şeyi yapması biraz zorlama.
Yarın duyarlılık testine biraz daha yakından bakmak istiyorum.
Kaysefe tatlısı
Kuru kayısıları iyice yıkayıp süzün ve orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine 2 su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca tozşeker ve tereyağını ilave edin ve kayısılar iyice yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alın.
Kayısıları servis tabağına düzgünce yerleştirin. Üzerine dövülmüş ceviz serpiştirip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
1/2 kg kuru kayısıÂ
1 su bardağı tozşeker
2 su bardağı suÂ
50-100 gr tereyağıÂ
2 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)
PaylaÅŸ