Brüksel’in B planında neler var?

GENİŞLEME konusunda değişik görevler üstlenmiş olan bir Komisyon bürokratının, "Bugün son ümit ışığı da söndü. Şimdi B Planı’nı devreye sokuyoruz" dediği gün takvimin yaprakları 27 Kasım’ı gösteriyordu.

Brüksel’de bizimle, bir grup Türk gazeteciyle konuşan bu yetkiliye B planını sorduğumuzda şu yanıtı aldık: "Sorunu en az hasarla atlatma planı olacak bu."

Brüksel’in B Planı, yani "hasar sınırlandırma" operasyonu ne kadar etkili olacak?

Şimdiden yanıt vermek olanaksız.

Her ne kadar "önceden bu işi bitirin" talimatı vermiş olsalar da, liderleri yine bir Türk gecesi bekleyecek gibi görünüyor 14 Aralık’ta.

Brüksel haberleri konusunda son yıllarda en güvenilir kaynaklardan biri haline gelen AbHaber.com, Finlandiya’nın yarınki dışişleri bakanları toplantısında ele alınmak üzere hazırladığı, zirve sonuç bildiri taslağını yayınladı.

Taslağa göre, beklemeye alınması istenen fasılların sayısı konusunda henüz bir anlaşma netleşmiş değil. Komisyonun önerdiği sekiz fasılda görüş birliği olmadığını gösteriyor bu.

Türkiye’nin son anda limanlarla ilgili yaptığı ve her soruda daha da karmaşık bir hale gelen öneri bu sayıyı sınırlamaya yetecek mi?

Bunu yarın daha iyi göreceğiz.

***

TASLAKTA
dikkat çeken bazı noktalar var.

Örneğin komşularla ilişkiler. Bölgesel işbirliği ve komşularla iyi ilişkilere dikkat çekilirken, Türkiye’den ikili sorunlara çözüm için çaba harcaması isteniyor ve "özellikle de sınır sorunlarında" deniyor.

İlerleme raporlarında ve Konsey kararlarında daha önce de gördüğümüz uyarının formülasyonunda bu kez sınır sorunları üzerinde farklı bir vurgunun bulunması uyarının sadece Yunanistan ve Kıbrıs ile sınırlı olmadığını gösteriyor.

Parlamento’daki tartışmaları da dikkate alırsak, bu uyarının içinde Ermenistan sınırına da göndermede bulunulduğu aşikar.

Türkiye’nin müzakere sürecini yavaşlatmak isteyen ülkeleri memnun etmek için böyle bir ifade kullanılmış.

***

DİKKATİMİ
çeken ikinci nokta ise Türkiye ile müzakerelerin, Kıbrıs meselesine rağmen devamını sağlayacak bir açılımın bulunması.

"Konsey, şimdi tarama sürecinin devam edeceğini ve teknik hazırlıkları tamamlanmış olan fasılların müzakere çerçeve belgesine uygun olarak açılmasını vurgular."

Eğer, Konsey’de bu noktada değişiklik olmazsa Türkiye ile müzakerelerin kesintiye uğramasını istemeyen ülkelerin ellerini güçlendirir bu yaklaşım.

12 Haziran’dan beri tıkanmış olan sürecin harekete geçirilmesine de yardımcı olur.

Komisyon’un hazırladığı bu öneri, hasarın sınırlanmasını, sürecin yavaşlasa da devamını sağlamayı amaçlayan Brüksel’in "B Planı"nın en önemli yönü. Diğeri ise askıya alınacak fasılların azaltılması.

***

TASARIDA
bulunmayan ama onu etkileyecek olan bir nokta daha var dikkatimi çeken. Ankara’nın Kıbrıs önerisi.

Bu konuda müzakereler bitmeden konuşmak istemiyorum. Evet, tartışma yaratmayı ve gündem oluşturmayı başardı.

Ama fazla muğlak, fazla kurnaz. Benim anladığım bir pazarlık üslubu değil.

Anlamadığım bir şey daha var. Böyle kritik bir dönemde-dönemeçte Genelkurmay Başkanı’nın tepkisini kamuoyu ile paylaşması, Başbakan’ın da, zaten bunun taktik bir girişim olduğunu her açıklamasıyla belli etmesi. İşte bunu hiç ama hiç anlamıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları